Keukenbrand meegemaakt? Wij helpen u met de verzekering

Weet u dat maar liefst 30% van de woningbranden begint in de keuken? De zogenaamde keukenbrand. Dat komt niet alleen door de zogenoemde vlam in de pan, maar ook door apparaten of materialen die in en om de keuken in de brand kunnen vliegen. De keuken blijft nu eenmaal een plek waar vuur, zuurstof en brandstof erg dicht bij elkaar komen. Het is dan ook belangrijk dat u bij het koken áltijd uw aandacht erbij heeft. Hoe kan contra-expertise hulp bieden na een keukenbrand en hoe kunt u in de eerste plaats een keukenbrand voorkomen? Wij leggen het uit.

Keukenbrand meegemaakt? Wij helpen u met de verzekering

Contra-expertise na een keukenbrand

Heeft er in uw woning een keukenbrand plaatsgevonden? Dan schakelt u natuurlijk zo snel mogelijk de verzekeraar in, die vervolgens bij u komt kijken. Laat het daar niet bij. Schakel naast uw verzekeraar ook een onafhankelijke expert in; de contra-expert. Deze contra-expert stelt uw belangen voorop en werkt niet voor de verzekeraar. Uw schade kan daardoor écht naar waarde worden geïnventariseerd. De uitkomst hiervan kan behoorlijk verschillen van de brandschade die de schade-expert van uw verzekeraar vaststelt.

Wilt u meer weten over onze contra-expertise, of heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088 – 888 5000 of gebruik ons formulier om uw keukenbrand te melden.

  • Wat kost onze contra-expertise?

    Voor verzekerden zijn er géén kosten verbonden aan contra-expertise. In de wet is opgenomen dat de verzekeraar de redelijke kosten voor het vaststellen van de schade voor haar rekening dient te nemen. U ontvangt nóóit een factuur van ons. Wij rekenen ook geen voorrijkosten. Dus of u nu in Rotterdam woont of in Tilburg, dat maakt voor ons geen verschil.

Een vlam in de pan doven

Wanneer u te maken heeft met een vlam in de pan, is het belangrijk dat u als eerste het gas of de elektrische kookplaat uitschakelt. Probeer de vlam te doven door de deksel op de pan te leggen. Gebruik NOOIT water om de vlam in de pan te blussen. Het water gaat namelijk direct koken, waardoor er stoom in de olie ontstaat en er een stoomwolk ontstaat. Deze stoomwolk zal fijne oliedeeltjes in de lucht verspreiden en een extreem brandbaar mengsel vormen.

Bij vetbranden dient u geen blusdeken te gebruiken, omdat deze niet allemaal geschikt zijn voor een vetbrand of oliebrand. Gebruik daarom een ‘vetblusser’. Deze blussers leggen een afdekkende schuimlaag over het vuur, waardoor dit binnen zeer korte tijd dooft. Er kan namelijk geen zuurstof meer bij. Ook wordt het vet gekoeld, waardoor het niet opnieuw vlam kan vatten.

Ga nooit lopen met een vlammende pan. De pan is enorm heet en er bestaat een grote kans dat er meer delen van uw woning worden aangestoken door het vuur in de pan.

Voorkom een ‘vlam in de pan’

Hoe voorkomt u een vlam in de pan? In veel gevallen speelt de afzuigkap een grote rol bij keukenbrand door een vlam in de pan. Deze afzuigkap zit vaak vol vet en andere brandbare afvalstoffen, en zal daardoor eenvoudig vlam kunnen vatten. Hierdoor kan de brand stevig om zich heen grijpen. Ook het afvoerkanaal van de afzuigkap zit vol vet en voor u het weet, staat uw hele huis in brand. Wij adviseren u daarom om uw afzuigkap inclusief filters preventief regelmatig te reinigen. Slaat de vlam bij u in de pan? Schakel dan direct de afzuigkap uit.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om te werken met een afzuiging in de inductiekookplaat. Hierbij is het gebruikelijk om het metalen filter wekelijks in de vaatwasser te stoppen. Lees hiervoor wel eerst de handleiding. Dit betekent vanzelfsprekend dat er geen brandbare vetophopingen kunnen ontstaan. Slaat de vlam toch in de pan, dan slaan de vlammen uit naar boven, waar geen afzuigkap meer zit.

Brand tijdens koken – Veilig omgaan met de oven

Wanneer u in de keuken aan het koken bent en daarbij de oven gebruikt, is het belangrijk om extra goed te letten op de oven. Wij hebben een aantal aandachtspunten waardoor brand door de oven kan worden voorkomen.

  • Oven schoonmaken – Zorg ervoor dat u de oven regelmatig schoonmaakt; opgehoopt vet en etensresten kunnen namelijk vlam vatten bij hoge temperaturen.
  • Geef uw oven de vrije ruimte – Plaats ovenwanten, houten lepels, en ander brandbaar materiaal nooit dichtbij de oven. Zorg ook dat de oven uitgeschakeld is zodra u klaar bent met koken, en controleer of alle knoppen in de ‘uit’-positie staan.
  • Blijf erbij – Bovendien, laat uw eten nooit onbeheerd achter in de oven, zeker niet bij gebruik van de grillfunctie, aangezien deze voor hoge temperaturen zorgt. Gebruik een timer om u te herinneren wanneer het tijd is om het eten eruit te halen.

Door deze eenvoudige maatregelen te volgen, kunt u de kans op brand door het koken met de oven aanzienlijk verkleinen.

Een brand door het koken door bijvoorbeeld de oven te gebruiken is meestal gedekt met de opstal- en inboedelverzekering. Werkt u verzekeraar niet mee of heeft u het idee dat de aangeboden vergoeding niet klopt? Schakel dan onze contra-expertise in.

Overige manieren om een keukenbrand te voorkomen

  • Plaats een rookmelder in de keuken op een strategische plek. Bevestig de rookmelder niet boven het fornuis, omdat er in dat geval regelmatig vals alarm af kan gaan.
  • Zorg er ook voor dat u geen theedoeken of keukenrol in de buurt van het gasfornuis plaatst.
  • Controleer de (flexibele) gasleidingen regelmatig op scheurtjes of andere afwijkingen. Vervang deze tijdig.

Was deze informatie nuttig?

De Juiste Vergoeding?
Meld Hier Uw Schade

Met slechts een paar
vragen helpen wij u aan de
juiste vergoeding.

Voor de juiste vergoeding uw schade bij ons melden.
  • De juiste vergoeding voor uw schade

  • Indien nodig regelen wij uw voorschot

  • Indien nodig helpen wij u bij het vinden van tijdelijke woonruimte

  • Wij zijn geen trage organisatie

  • Inclusief alle gevolgschade

  • Korte lijnen met uw eigen expert

  • Voor particulieren en bedrijven

  • Expertisebureau met veel ervaring

  • Wij regelen alles met uw verzekeraar

  • Transparante dienstverlening

  • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten

  • Specialisatie in brand- en waterschade