rookmelder
  • Beoordeling
  • Beoordeeld 4.8 Sterren
    4.8 / 5 (16 )
  • Uw beoordeling


Wanneer u een middagje als BHV’er (Bedrijfshulpverlener) de brandweer op bezoek krijgt en hij komt er achter dat u thuis zelf geen rookmelder hebt geïnstalleerd, zal hij u op z’n minst flink met de feiten op uw neus drukken. Deze mannen en vrouwen maken zoveel mee en zien hoeveel leed er vermeden kan worden door een simpele rookmelder. Zij zien gezinnen kapot gaan doordat ze niet op tijd wakker werden. Zij weten waar ze over praten en de frustratie ligt daarom hoog wanneer ze erachter komen dat iemand thuis geen rookmelders heeft geïnstalleerd.

Een rookmelder red levens

Wanneer er een rookmelder af gaat bent u direct wakker. Het kan echter voorkomen dat wanneer mensen met oordoppen in slapen, zij niet wakker worden van het geluid. Wij raden daarom af om te slapen met oordoppen in uw oren. Het is even wennen maar het kan uw leven redden! Wist u dat wanneer u slaapt, uw lichaam verlamd is maar dat uw oren nog wel kunnen horen? Dit is voor het geval dat er gevaar op de loer ligt zodat u dit kunt horen en ervan wakker wordt. De rookmelder speelt hier handig op in en kan hierdoor uw leven redden.

Verschillen tussen rookmelders

Geen rookmelder is gelijk maar in de basis doen ze allemaal hetzelfde. Het melden van rook in de kamer. Er zijn echter rookmelders die meer doen. Sommige rookmelders melden ook wanneer er een koolmonoxidevergiftiging op de loer ligt, de zogenaamde combimelder. Koolmonoxide is geur- en kleuroos en wanneer iemand wordt blootgesteld aan een hoge concentratie, kan dit leiden tot de dood. Andere rookmelders zijn koppelbaar. Als de ene afgaat, gaat de andere ook af zodat het hele huis gewaarschuwd wordt. Weer een ander verschil is dat er rookmelders zijn die op het elektriciteitsnet worden aangesloten en daarbij de batterij als backup stroomvoorziening hebben. Let u er dan wel op dat u nog steeds de batterij elk jaar dient te vervangen? Tot slot bestaan er zelfs rookmelders die verbonden zijn met de meldkamer. Vanuit de meldkamer wordt dagelijks gecontroleerd of de batterijen nog goed zijn en of de melder nog naar behoren werkt. Een ander voordeel hiervan is dat u wordt gebeld zodra er een melding vanuit de rookmelder binnenkomt. Deze laatste systemen zijn vaak ook te koppelen met complete camera- en alarmsystemen voor uw hele woning / onderneming.

Een optische rookmelder of een ionisatiemelder?

Een optische rookmelder is over het algemeen sneller met alarm slaan dan een ionisatiemelder. Dat komt omdat een optische rookmelder een kleine lichtbundel uitzend dat vervolgens door een lichtgevoelige sensor wordt opgevangen. Wanneer er rook in de lichtbundel komt, vangt de lichtgevoelige sensor het licht niet meer volwaardig op en begint de rookmelder alarm te slaan. Een optische rookmelder ziet grote rookdeeltjes sneller dan een ionisatiemelder en zal daarom sneller alarm slaan bij een beginnende brand.

Wat is de beste plaatsing?

We weten allemaal dat warmte stijgt en dat een brand bijzonder warm is. De rook zal daarom ook stijgen en het is daarom niet verstandig om een rookmelder op z’n rug op een kast te plaatsen. Het beste kunt u de rookmelder tegen het plafond monteren. Zo vangt deze meteen de eerste rook op. Plaats deze melder dan ook zo veel mogelijk in het midden van de kamer en niet te dicht bij een ventilatierooster of een raam. Let erop dat de melder niet gewordt geplaatst in ruimtes met veel stof of waterdamp (zoals een badkamer). de melder reageert op bewegende deeltjes in de lucht en ziet geen verschil tussen stof, waterdamp of rook. Tevens is het belangrijk om op iedere verdieping minstens 1 melder te installeren. Het liefst in een ‘doorgangskamer’. Wij raden echter aan om op iedere slaapkamer een rookmelder te installeren.

Mijn rookmelder gaat plotseling vanzelf af

Het wil nog wel eens voorkomen dat een rookmelder af gaat en er nergens rook te bekennen is. Vaak is er dan sprake van een lege batterij. Dit geldt ook als de rookmelder haar primaire stroomvoorziening van het elektriciteitsnet vandaan haalt! De rookmelder kan dat aangeven door eerst 1 a 2 minuten af te gaan om vervolgens een half uur lang met interval een aantal seconden af te gaan. Wanneer dit midden in de nacht gebeurd, kan dit bijzonder vervelend zijn want vaak heeft u geen 9V batterij bij de hand en de rookmelder wil zijn programma de komende 30 minuten afmaken. Zorg daarom ook dat u elk jaar de batterijen vervangt.

Het bespaard u een hoop schade!

Naast het feit dat u en uw familie een stuk veiliger in uw woning kunnen vertoeven scheelt het u ook een hoop schade. Zowel emotionele als materiële schade. Stel dat er brand in uw woning ontstaat, dan dient deze geblust te worden en ontstaat er een hoop rook- en waterschade. Het scheelt u ook een hoop tijd en administratief geregel met uw verzekeraar en boven alles loopt u en uw familie een stuk minder gevaar op. Denk er dus niet over na en regel de brandmelders.

Is er toch brand ontstaan in uw woning? Schakel dan direct een expertisebureau in zodat u krijgt waar u recht op hebt.