Enorme schade in Enschede door geknapte riolering
  • Beoordeling
  • Beoordeeld 4.7 Sterren
    4.7 / 5 (13 )
  • Uw beoordeling


In de nacht van maandag op dinsdag (04/09) regende het niet eens zo heel hard maar toch werden de bewoners van de wijk Transburg in Enschede opgeschrikt door het rioolwater dat hun woningen instroomde. 

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat deze woningen overstromen. Het is wel de eerste keer dat het om rioolwater gaat, de overige keren betrof het regenwater. Alles zit letterlijk onder de viezigheid en bewoners zitten met hun handen in het haar, ze worden van het kastje naar de muur gestuurd.

In opdracht van Gemeente Enschede

Dura Vermeer verricht in opdracht van de gemeente Enschede werkzaamheden aan het riool. Door een regenbui brak die nacht een afsluiter van een rioolpomp die tijdens de rioolwerkzaamheden aan de Hoge Bothofstraat werd gebruikt. Dit met uitermate grote gevolgen, bij sommige bewoners zit de poep ontlasting zelfs tegen het plafond. Het gaat om zo’n 11 getroffen woningen in de wijk Transburg.

Een voedingsbodem voor schimmels

In twee woningen is de kruipruimte bekeken. Op het zandbed in de kruipruimte is een bruin/zwarte aanslag te zien. Ook is de geur zeer onaangenaam. Achtergebleven rioolresten geven geurhinder en vormen een voedingsbodem voor schimmels en rioolvliegjes. Dit geeft veel overlast en problemen voor de gezondheid, aldus de GGD.

Bewoners zijn elders ondergebracht

In de eerste instantie werden 2 bewoners in een hotel ondergebracht, omdat ze om gezondheidsredenen niet langer in de hun woning konden verblijven. De nacht erop besloot de gemeente om ook 3 andere gezinnen in een hotel te laten overnachten. Uiteindelijk zijn alle woningen op advies van de GGD door het College van B&W burgemeester en wethouders onbewoonbaar verklaard.

Oordeel van de GGD

De GGD is van oordeel dat door de hoge luchtvochtigheid, het lawaai en de warmte van de bouwdrogers en de stank, een langdurig verblijf in de woning niet goed is voor de gezondheid van de bewoners. Daarnaast is de situatie voor de bewoners stressvol omdat doordat men de woonkamer/keuken niet kan betreden, niet goed weet waar men aan toe is en hoe lang deze situatie gaat duren. De gedupeerden weten niet of hun aangetaste inboedel wordt vergoed of vervangen.

Niemand wil aansprakelijkheid erkennen

Ook reageren verzekeraars verschillend op de noodkreet van de bewoners. De ene verzekeraar stelt zich begripvol op terwijl de andere verzekeraar zijn schouders ophaalt. De gemeente noch Dura Vermeer erkent aansprakelijkheid voor de schade. De gemeente werkt niet echt mee en laat nog maar weinig van zich horen, waardoor er veel onduidelijkheid is ontstaan over de voortgang. Gedupeerden zitten dus letterlijk en figuurlijk in de stront.