• Beoordeling
  • Beoordeeld 5 Sterren
    5 / 5 (9 )
  • Uw beoordeling


Is hagelschade gedekt bij uw verzekering?

Een stormschade kan ontstaan door ongelooflijk harde wind, regen en hagel. Wat is ongelooflijk hard? Volgens verzekeraars is dit bij Windkracht 7 het geval. Stormen kunnen bij ons in Nederland het hele jaar door ontstaan, ook in de zomermaanden.

Een hagelstorm richt nog de meeste schade toe aan huizen en auto’s. Hagelschade is natuurlijk verschrikkelijk om mee te maken maar gelukkig bent u verzekerd, of niet?

Hagelschade, ben ik daarvoor gedekt?

Hagel die echt een flinke schade achterlaat komt niet vaak voor in Nederland, maar soms krijgt ons land er ook mee te maken. Vaak is het een ruit die stukgaat door de dikke hagelstenen of een autodak dat compleet kapot wordt geslagen. Welke verzekering moet u voor hagelschade aanspreken? Vaak dekt uw brandverzekering de schade aan uw huis, ook als er niet direct sprake is van brandschade. Schade aan tuinmeubelen en dergelijke kunt u onder uw inboedelverzekering claimen, maar u betaalt dan meestal wel een eigen risico. Bij stormschade is uw eigen risico vaak hoger dan bij een andere willekeurige schade.

Wat is meestal niet gedekt?

Soms accepteert uw verzekeraar de schadeclaim niet omdat u bijvoorbeeld de tuinmeubelen ook binnen had kunnen plaatsen. De schade was vooraf al te voorzien en dan is er volgens de polis vaak geen dekking. Denk bijvoorbeeld aan een dakraam dat u open hebt laten staan, terwijl u kon weten dat er een enorme storm ging komen door het weerbericht. U bent dan niet gedekt voor de waterschade.

Ook wanneer u uw huis slecht heeft onderhouden, kan de verzekeraar uw schadeclaim weigeren. U heeft bijvoorbeeld uw dakgoot nooit laten schoonmaken met als gevolg dat het water niet goed kan aflopen waardoor daklekkage sneller kan ontstaan en de waterschade van uw plafond hierdoor niet wordt gedekt. De verzekeringsexpert zal dit vaak controleren.
Vaak zijn overstromingen ook niet gedekt. Denk bijvoorbeeld aan rivieren of kanalen die buiten hun oevers treden. Let daar dus goed op wanneer u dicht bij een rivier of kanaal woont. Stem uw verzekering hierop af! Heeft u te maken met een overstroming en daarbij een second opinion nodig? Schakel ons in; schade expertise door middel van een contra expert. Wij helpen u van begin tot eind met uw schade.

Hagelschade aan uw auto of caravan

De hagelschade aan uw auto wordt vergoed bij een beperkte casco- en een volledige cascodekking, ook wel allrisk genoemd. Heeft u enkel een WA verzekering, dan wordt de hagelschade niet gedekt. Bij uw caravan moet u letten op een aparte hagelschade dekking. Informeer bij uw verzekeraar hierover, want standaard is hagelschade niet verzekerd.

update:
In juni 2016 is enorm veel hagelschade ontstaan in Someren. Het KNMI zegt er het volgende over:

In het zuidoosten van Brabant groeide één bui uit tot een zogenaamde ‘supercel’. Deze bui trok in noordnoordoostelijke richting en veroorzaakte zeer grote schade, met name door grote hagelstenen. Op een flink aantal plaatsen viel hagel met een doorsnede van 4-6 centimeter. Lokaal zijn zelfs stenen gevallen met een doorsnede van 7-10 centimeter. Daarmee behoren deze stenen tot de grootste die de afgelopen 25 jaar in Nederland zijn waargenomen.

Het ontstaan van een supercel met enorm grote hagelstenen
bron: knmi.nl

Hoe ontstaat die enorme hagelstenen

Buienradar weet ons kort en krachtig te vertellen hoe die enorme hagelstenen ontstaan:

In de zomer zijn de stijgende en dalende luchtbewegingen in de buienwolken veel heftiger en sterker. Dan gaat zo’n korreltje meerdere keren op en neer in de wolk. Elke keer “groeit” weer een nieuw laagje aan en ontstaan er grotere en harde hagelstenen, soms zo groot als pingpongballen of tennisballen!

Grote hagelstenen richten veel hagelschade aan Deze hagelstenen zorgden voor veel schade aan auto’s en dakpannen. Deze moet je in ieder geval niet op je hoofd krijgen (Paul Valk, Someren)
bron: buienradar.nl