Schadevergoeding
  • Beoordeling
  • Beoordeeld 4.6 Sterren
    4.6 / 5 (9 )
  • Uw beoordeling


Schade komt in allerlei vormen voor. Eigenlijk is schade een waardevermindering. Iets dat schade heeft geleden, is ten nadeel gebracht. De compensatie van schade is een schadevergoeding. Hiervoor hebben wij in Nederland ontzettend veel regels, wetten en verzekeringen.

Wanneer er sprake is van schade moet dit hersteld worden, maar wie is nu eigenlijk aansprakelijk? Normaal gesproken moet degene die de schade heeft veroorzaakt deze vergoeden. Nu kan diegene een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten, waardoor de schadevergoeding wordt uitgekeerd door de verzekering van de aansprakelijke persoon. Wanneer hij of zij geen aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten, moet de schadevergoeding uit eigen zak worden betaald. Wanneer u zonder opzet zelf schade hebt veroorzaakt of wanneer de schade van buitenaf is ontstaan, zijn er aparte verzekeringen die dit dekken. Denk bijvoorbeeld aan stormschade, inbraakschadebrandschade of waterschade. In de polisvoorwaarden vind u precies wat wel en wat niet is gedekt.

Hoe wordt een schadevergoeding uitgekeerd?

Een schadevergoeding kan een financiële compensatie zijn, maar er kan ook in natura worden uitbetaald. De schade wordt dan gedekt met producten of diensten, waardoor u als gedupeerde geen geld ziet. Wanneer de verzekeraar u dit aanbiedt, heeft u altijd nog het recht om voor de financiële compensatie te kiezen en zelf hiervan de schade te herstellen. Dit brengt wel een hoop geregel met zich mee, waardoor het soms makkelijker is om de schade volledig door de verzekeraar te laten herstellen.

Een minimale schadevergoeding, of helemaal geen?

Het gebeurd nog te vaak dat de verzekeraar onder de schadevergoeding probeert uit te komen. Eigenlijk is dat gekkenwerk, want u betaalt immers voor deze verzekering. U wilt geen verzekeraar hebben die elke polisregel probeert te misbruiken om uw schadevergoeding maar niet te hoeven uitbetalen of om deze te minimaliseren. U kunt zelf nagaan wanneer een minimale schadevergoeding wordt voorgesteld, maar in sommige gevallen is dit moeilijker te ontdekken vanwege het gebrek aan kennis. Neem bijvoorbeeld brand- of waterschade waar ook vaak onzichtbare schade kan zijn ontstaan met grote gevolgen. Schakel daarom altijd een contra expert in. Zo weet u zeker dat de verzekering u de juiste schadevergoeding uitkeert en komt u niet bedrogen uit. Het inschakelen van contra expertise is voor u gratis, waardoor u er alleen maar meer voordeel uit kunt halen.