Schoorsteenbrand; het ontstaan, herkennen, voorkomen en claimen
  • Beoordeling
  • Beoordeeld 4.8 Sterren
    4.8 / 5 (16 )
  • Uw beoordeling


Een schoorsteenbrand is werkelijk iets verschrikkelijks om mee te maken. De schade kan groot zijn en als u niet weet wat u moet doen, kan het ook nog verder uit de hand lopen. Wij vertellen u in dit artikel alles over de schoorsteenbrand, van het voorkomen tot het claimen van uw schade.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand

Een schoorsteenbrand kan ontstaan door slecht onderhoud. Vaak ontstaat zo’n brand wanneer de schoorsteen een tijd niet geveegd is. Het rookkanaal kan dan makkelijk vlam vatten door de aanslag van creosoot. Dit is een hardnekkig en zeer brandbaar goedje dat zich niet zomaar laat verwijderen. U dient hiervoor een gespecialiseerde schoorsteenveger in te schakelen. Hij kan namelijk ook zien wat de oorzaak is geweest van deze aanslag en wat u er tegen kunt doen. Creosoot kan bijvoorbeeld ontstaan door een onvolledige verbranding van vochtig hout.

Een andere oorzaak kan een verstopping zijn. Voordat het buiten koud wordt kan het voorkomen dat vogels hun nestjes in uw schoorsteen bouwen vanwege de beschutting tegen de wind. Het kan ook voorkomen dat takken en bladeren het rookkanaal blokkeren. Wanneer u in de winter uw haard begint te stoken kan de rook niet worden afgevoerd. Rook en roet begint zich op te hopen en komt terug in de woning met veel rook- en roetschade als gevolg.

Schoorsteenbrand herkennen

Vaak is een schoorsteenbrand te herkennen aan een loeiend en bulderend geluid en ook is er veel rookontwikkeling.

Schoorsteenbrand voorkomen

Zorg er in ieder geval voor dat u elk jaar uw schoorsteen laat vegen zodat er geen creosoot ontstaat. Het ontstaan van creosoot kan voorkomen worden door droog en schoon hout te gebruiken, de schoorsteen te isoleren zodat er geen vocht van buitenaf naar binnen kan komen en door de haard optimaal te laten branden.

Een optimale verbranding geeft wit of kleurloos rook. Is dit niet het geval, stop dan direct en schakel een professionele schoorsteenveger in die lid is van de ASPB (Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond). Leden hebben namelijk een toelatingsexamen moeten afleggen en zijn verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld schoorsteenveger Steevens is aangesloten bij de ASBP.
Daarnaast is het verstandig altijd een emmer zand met schepje naast de haard klaar te hebben staan. Hierover vertellen wij u verderop meer.

Wat u wel en niet moet doen

In verband met de Algemene Verordening Gegevensbescherming, heeft YouTube uw toestemming nodig om te laden. Mogelijk worden er cookies van deze instantie op uw computer geplaatst. Voor meer informatie, zie onze Privacyverklaring.
Accepteren

Meer informatie kunt u ook vinden op Wikipedia

Schoorsteenbrand blussen

Blus een schoorsteenbrand nooit met water maar gebruik in plaats daarvan zand. Dit ‘verstikt’ het vuur. Als u bijvoorbeeld 1 liter water gebruikt, ontstaat hierdoor 1700 liter stoom. De schoorsteen kan hierdoor openbarsten of soms zelfs exploderen.

  1. Sluit de schoorsteenklep
  2. Sluit de toevoer van lucht. Dit kan door middel van haarddeuren of hendels om de luchttoevoer te sluiten.
  3. Bel de brandweer met 112
  4. Open ramen en deuren om koolmonoxide vergiftiging te voorkomen!
  5. Is er te veel rook binnengekomen? Verlaat dan de ruimte. Rook inademen is nooit goed voor uw lichamelijke gezondheid.

Erkende schoorsteenvegers

Er bestaan geen erkende schoorsteenvegers, echter is er wel een bond van schoorsteenvegers, namelijk de ASPB – Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond. Zij bevinden zich in Amsterdam. De leden dienen een toelatingsexamen te doen en zijn verplicht een aansprakelijkheidsverzekering te hebben.

Is de schoorsteenbrand gedekt door de verzekering?

Dat is afhankelijk van het onderhoud. Veel verzekeraars eisen dat u kunt laten zien dat u minstens 1 keer per jaar uw schoorsteen laat onderhouden. Dit kunt u bewijzen middels een factuur of een overboeking voor de geleverde diensten. Soms komt het voor dat een verzekeraar eist dat de schoorsteenveger staat ingeschreven in de Kamer van Koophandel.

Contra expert bij schoorsteenbrand

De schade expert van de verzekeraar komt langs om de schade te beoordelen. Het is dan niet verstandig om uw schadevergoeding volledig door 1 (partijdige) schade expert te laten vaststellen.

U heeft de mogelijkheid om kosteloos een eigen contra expert in te schakelen. Deze staat u bij met raad en daad in tegenstelling tot de schade expert die alleen langs komt om de schade zo laag mogelijk vast te stellen. Aangezien een contra expert onafhankelijk is, kan deze een eerlijke beoordeling opstellen en voor uw belangen opkomen bij de verzekeraar. Hier kunt u meer te weten komen over het verschil tussen een schade expert en een contra expert.
U kunt ook vrijblijvend bellen voor meer informatie over onze contra expertise diensten: 088 – 888 5000