• Beoordeling
  • Beoordeeld 4.8 Sterren
    4.8 / 5 (8 )
  • Uw beoordeling


Brandschade door vuurwerk? Wij leggen u uit wat u kunt doen.

Elk jaar mogen we er van genieten, vuurwerk! Prachtige creaties schieten de lucht in en we gaan met z’n allen knallend het jaar uit en knallend een nieuw jaar in!

Wanneer mag u vuurwerk afsteken?

U zou denken dat u vuurwerk mag afsteken zodra het wordt verkocht, vanaf 28 december. Helaas is niets minder waar. 28 december mag het vuurwerk namelijk wel worden verkocht maar u mag het nog niet afsteken. U mag het alleen afsteken op specifieke tijden. Elk jaar is dit op 31 december tussen 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. U heeft dus ruim 8 uur de tijd om alles af te steken.

Waar moet u nog meer aan denken?

Er is altijd nog sprake van een minimumleeftijd. Het verschilt tussen het soort vuurwerk maar de minimumleeftijd kan zijn 12, 16 of 18 jaar. Denk er dan ook aan dat u altijd afsteekt met een lont in plaats van lucifers of aanstekers. Ook is het verstandig dat u of uw kind een veiligheidsbril draagt, de zogenoemde vuurwerkbril.

Wordt vuurwerk binnenkort verboden?

Niets is met zekerheid te zeggen maar op de website van de rijksoverheid staat dat er geen landelijk verbod komt op vuurwerk omdat het hoort bij de traditie van Oud en Nieuw. Goed nieuws voor de liefhebbers! Gemeenten kunnen echter wel besluiten om vuurwerk te verbieden op geselecteerde gebieden.

Wat als er door vuurwerk brandschade ontstaat?

Vuurwerk is bijzonder mooi om te zien als het allemaal gecontroleerd wordt afgestoken. Maar pas op want een ongeluk zit in een klein hoekje waardoor er soms flinke branden kunnen ontstaan. Vooral mensen met een rieten dak moeten goed opletten. Hoe gaat uw verzekeraar om met brandschade dat door vuurwerk is ontstaan? Wij kunnen u vertellen dat de schade aan uw huis of auto door vuurwerk wel gedekt is in uw verzekering. Bij uw auto valt dit onder de branddekking en dit heeft meestal geen invloed op uw no-claimkorting. Tijdens Oud en Nieuw schiet het vandalisme ook even omhoog. Wanneer vandalen uw auto hebben beschadigd, bent u alleen met een all-risk verzekering gedekt. Zijn de vandalen bekend, dan kunt u de schade op deze daders verhalen en heeft u geen all-risk dekking nodig. Wanneer uw woning brandschade oploopt, dan kunt u aanspraak maken op de inboedelverzekering. Legaal of illegaal vuurwerk maakt in dit geval niet uit voor de verzekeraar. Er kan natuurlijk ook schade ontstaan aan uw kleding. Bekijk hiervoor de polisvoorwaarden. De ene verzekeraar gaat er anders mee om dan de andere. Het is altijd zinvol om dit toch even te controleren.

Komt u er niet uit met uw verzekeraar of heeft u te maken gehad met een grote brand? Dan is het altijd verstandig om zo snel mogelijk een contra expert in te schakelen. Bel met telefoonnummer 088 – 888 5000 (24/7 bereikbaar voor calamiteiten)