eigen risico
  • Beoordeling van auteur
  • Beoordeeld 5 Sterren
  • 100%

  • Wat is een eigen risico en kunt u dit bedrag verlagen?
  • Beoordeeld door
  • Geplaatst op:
  • Laatst bewerkt op: 14 oktober 2019

Wat is
het eigen risico?

De betekenis van het eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat u zelf dient te betalen volgens uw verzekeraar. Pas nadat het bedrag van het eigen risico is besteed kunt u de opvolgende kosten vergoed krijgen van uw verzekeraar. Het hanteren van het eigen risico zien we bij veel verzekeringen terugkomen.

Het eigen risico verlagen

Het is meestal wel mogelijk om het eigen risico te verlagen. Vaak kunt u ervoor kiezen om een hoger maandbedrag te betalen waardoor het eigen risico lager wordt. Het is aan uzelf om uw eigen situatie te evalueren en een juiste balans op te maken tussen het maandbedrag en het eigen risico dat u bereid bent te betalen.

Waarom het eigen risico?

Door het eigen risico in te voeren zorgen verzekeraars ervoor dat de kosten van zorg of schade laag blijven. Men betaalt namelijk eerst een deel uit eigen portemonnee. Ook denken mensen twee keer na voordat men (on)nodig gebruik maakt van de verzekering waardoor de schadelast voor de verzekeraar wordt verminderd.

U betaalt vaak een eigen risico bij het vervangen van ruiten. Wanneer u deze kunt laten herstellen, bijvoorbeeld van een auto, betaalt u meestal geen eigen risico.

afb. 1 U betaalt vaak een eigen risico bij het vervangen van ruiten. Wanneer u deze kunt laten herstellen, bijvoorbeeld van een auto, betaalt u meestal geen eigen risico.

De hoogte van het eigen risico

De hoogte van het eigen risico bij zorgverzekeringen wordt bepaald door de overheid. De hoogte van dit eigen risico is de laatste jaren flink gestegen.

Eigen risico is niet hetzelfde als eigen bijdrage

Er zijn genoeg mensen die denken dat het eigen risico hetzelfde is als een eigen bijdrage. Dit is niet zo: een eigen bijdrage moet u altijd betalen en staat los van het eigen risico.

Link naar deze pagina

kopiëren
Schadeoplossing Nederland helpt gedupeerden met schade. U kunt ons te allen tijde inschakelen of vrijblijvend contact met ons opnemen voor advies. Vul onderstaand formulier in of bel 088 – 888 5000 voor raad en daad.

Ontvangt u de juiste vergoeding?

Binnen 24 uur een antwoord, helemaal vrijblijvend. Of bel: 088 – 888 5000

Of bel: 088 – 888 5000