eigen risico
  • Beoordeling van auteur
  • Beoordeeld 5 Sterren
  • 100%

  • Wat is een eigen risico en kunt u dit bedrag verlagen?
  • Beoordeeld door
  • Geplaatst op:
  • Laatst bewerkt op: 1 september 2020

Wat is
het eigen risico?

De betekenis van het eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat u zelf moet betalen volgens uw verzekeraar. Pas nadat het bedrag van dit eigen risico is besteed, zal uw verzekeraar de opvolgende kosten vergoeden. Bij veel verzekeringen is er sprake van een eigen risico.

Het eigen risico verlagen

Het is meestal wel mogelijk om het eigen risico te verlagen. Vaak kunt u ervoor kiezen om een hoger maandbedrag te betalen, waardoor het eigen risico lager wordt. U zult hiervoor uw eigen situatie moeten evalueren. Probeer realistisch in te schatten wat u de komende jaren aan (zorg)kosten verwacht. Daarbij zult u de juiste balans moeten vinden tussen het maandbedrag dat u betaalt en het eigen risico dat u wilt betalen.

Waarom het eigen risico?

Door het eigen risico in te voeren, zorgen verzekeraars ervoor dat de kosten van zorg of schade laag blijven. Iedere verzekerde betaalt namelijk eerst een deel uit zijn eigen portemonnee, wat een drempel opwerpt. Mensen denken hierdoor wel twee keer na voordat ze (onnodig) gebruikmaken van de verzekering. Daardoor vermindert de schadelast voor de verzekeraar.

U betaalt vaak een eigen risico bij het vervangen van ruiten. Wanneer u deze kunt laten herstellen (bijvoorbeeld bij een auto), betaalt u meestal geen eigen risico.

afb. 1 U betaalt vaak een eigen risico bij het vervangen van ruiten. Wanneer u deze kunt laten herstellen (bijvoorbeeld bij een auto), betaalt u meestal geen eigen risico.

De hoogte van het eigen risico

De hoogte van het eigen risico bij zorgverzekeringen wordt bepaald door de overheid. De hoogte van dit eigen risico is de laatste jaren flink gestegen.

Eigen risico is niet hetzelfde als eigen bijdrage

Veel mensen denken dat het eigen risico hetzelfde is als de eigen bijdrage. Dit is niet zo: een eigen bijdrage moet u namelijk altijd betalen. Deze staat los van het eigen risico.

Extra expertise bij schade.

Oneens met uw verzekeraar over de uitkering van uw schade?
Wij helpen u graag verder.

Meer informatie

Niet eens met uw verzekeraar?

Niet eens met uw verzekeraar?

Ontdek snel of u de juiste vergoeding ontvangt!

Of bel: 088 – 888 5000