Onderhoud houten vloer of laminaat
  • Beoordeling van auteur
  • Beoordeeld 5 Sterren
  • 100%

  • Onderhoud aan houten vloer of laminaat en hulp bij schade [verzekering]
  • Beoordeeld door
  • Geplaatst op:
  • Laatst bewerkt op: 9 oktober 2020

Onderhoud houten vloer en laminaat

Onderhoud aan uw houten vloer of laminaat is belangrijk als u er lang van wil profiteren. Hoe doet u dit, waar moet u op letten en wat als een reparatie aan de vloer nodig is? Tot slot vertellen wij u nog wat u kunt doen wanneer u te maken heeft met onherstelbare schade aan uw vloer.

Extra expertise bij waterschade.

Oneens met uw verzekeraar over
de uitkering van uw schade?
Wij helpen u graag verder.

Meer informatie

Onderhoud van een houten vloer

Voor het onderhoud van een houten vloer willen we als eerste benadrukken dat het verstandig is om een goede deurmat voor de deur te hebben. Doordat het vocht en vuil buiten blijft, blijven een hoop krassen en groeven in uw houten vloer u bespaard.

Wilt u lang genieten van uw mooie houten vloer? Dan is goed onderhoud erg belangrijk.

afb. 13 Wilt u lang genieten van uw mooie houten vloer? Dan is goed onderhoud erg belangrijk.

Houten vloer droog schoonmaken

Voor een houten vloer is het belangrijk dat stof en ander vuil regelmatig wordt verwijderd. Voor het schoonmaken kunt u een stofwisser of stofzuiger met de borstelstand gebruiken. Eén à twee keer per week reinigen is voldoende bij normaal gebruik.

Uw houten vloer kunt u ook automatisch droog laten schoonmaken door een robotstofzuiger.

afb. 14 Uw houten vloer kunt u ook automatisch droog laten schoonmaken door een robotstofzuiger.

Houten vloer dweilen

Bij het dweilen van een houten vloer moet goed worden opgelet. Houten vloeren kunnen namelijk op verschillende manieren zijn afgewerkt. Dit heeft invloed op de manier en regelmaat van het dweilen. Dweil de houten vloer pas wanneer deze eerst droog is schoongemaakt.

Is er net een mooie nieuwe laag olie, lak of wax op uw houten vloer aangebracht? Dweil de vloer dan de eerste drie weken niet! Daarna kunt u de vloer dweilen met een duo-dweil en groene zeep. Deze zeep bijt niet en is daarom veiliger. Gebruik niet te veel zeep en volg de aanwijzingen op de verpakking. Heeft u een houten vloer, die is afgewerkt met hardwax-olie? Gebruik dan het dweilmiddel dat de leverancier bij deze vloer aanraadt.

Maak uw vloer nooit schoon met schuursponsjes, pannensponsjes, schuurmiddelen etc. Dit kan de levensduur van uw vloer aanzienlijk verminderen.

afb. 15 Maak uw vloer nooit schoon met schuursponsjes, pannensponsjes, schuurmiddelen etc. Dit kan de levensduur van uw vloer aanzienlijk verminderen.

Let op! Ook groene zeep kan de toplaag van uw vloer licht beschadigen. Voer daarom eens in de zoveel jaar onderhoud uit, door uw vloer opnieuw te behandelen met olie, was of lak.

Gebruik bij het dweilen van uw houten vloer absoluut niet te veel water. De planken kunnen hierdoor namelijk kromtrekken, met als gevolg behoorlijke waterschade aan uw houten vloer.
Heeft u een geoliede vloer? U kunt er ook voor kiezen om uw vloer twee keer per jaar te laten behandelen met onderhoudsolie.
Dweil uw houten vloer niet meer dan een aantal keer per jaar. Maak er geen wekelijks of maandelijks huishoudelijk klusje van. Een gelakte vloer kan daarentegen wel vaker gedweild worden. U kunt uw vloer het beste regelmatig droog schoonmaken.

Klantervaringen

Google klantervaring

Reviewscore

4,7/ 5

Google waardering score

Op basis van 64 ervaringen