Schade-expert & contra-expert: wat is het verschil?

In de verzekeringswereld wordt veel vaktaal gebruikt, wat soms wel eens verwarrend kan zijn of zelfs misleidend. Kijk naar het voorbeeld van de schade-expert en de contra-expert. Twee termen die makkelijk door elkaar te halen zijn, maar er bestaat een groot verschil tussen.

Sterker nog: in de praktijk nemen mensen vaak contact op met een schade-expert, terwijl zij eigenlijk een contra-expert nodig hebben om hun recht te halen.

Extra expertise bij schade.

Oneens met uw verzekeraar over
de uitkering van uw schade?
Wij helpen u graag verder.

Meer informatie

Liever in beelden? Bekijk onze infographic!

Omdat grote hoeveelheden informatie makkelijker te verwerken zijn met behulp van beelden, hebben wij de informatie in dit artikel ook in een infographic gepresenteerd; handig!

Infographic over contra-expertise
Bekijk de infographic

Wat is het verschil?

Het is eigenlijk best eenvoudig. De schade-expert werkt altijd voor een verzekeringsmaatschappij en heeft ook altijd hun belang voor ogen. Een contra-expert werkt voor u als verzekerde en heeft úw belang voor ogen. Hij werkt niet voor de verzekeringsmaatschappij, waardoor hij daadwerkelijk onafhankelijk een schade kan beoordelen.

Een contra-expert is eigenlijk hetzelfde als een schade-expert, maar dan anders.

afb. 1 Een contra-expert is eigenlijk hetzelfde als een schade-expert, maar dan anders.

Wat doet een schade-expert?

Alle verzekeringsmaatschappijen zijn er niet gek op om schadevergoedingen uit te betalen aan verzekerden. Vooral niet wanneer het gaat om grote schades. Zij willen de schadeclaim eerst goed onderzocht hebben, en schakelen daarvoor hun schade-expert in om de claim goed onder de loep te nemen.

Een schade-expert wordt altijd aangewezen en betaald door een verzekeringsmaatschappij om de schadeclaim te onderzoeken. Zij moeten onderzoeken wat de oorzaak van de schade is en of dit gedekt is in uw verzekeringspolis. Hiervoor komen zij langs, waarbij zij proberen bewijs te verzamelen en de schade te begroten.

Een schade-expert die de brandschade in de keuken taxeert, om zo tot een schadevergoeding te komen.

afb. 2 Een schade-expert die de brandschade in de keuken taxeert, om zo tot een schadevergoeding te komen.

De gestuurde schade-expert is soms niet eens in dienst van de verzekeraar, maar kan ook een ingeschakelde zzp’er zijn. U begrijpt het al, zij werken niet voor u maar voor de verzekeraar. Én zij hebben er belang bij om bij de verzekeraar in een goed blaadje te komen.

Vervolgens dragen zij hun rapportage met aanbevelingen over aan de verzekeringsmaatschappij. Deze aanbevelingen hebben zij opgemaakt vanuit het belang van de verzekeraar, omdat zij door deze verzekeraar worden betaald. “Wiens brood men eet, diens woord men spreekt.” Daarom heeft u een contra-expert nodig, om voor uw recht op te komen..

Een schade-expert is er niet om u met raad en daad te helpen. Het enige wat de schade-expert doet, is naar de schade kijken vanuit verzekeraarsperspectief, vanuit de relatie die zij met de verzekeraar hebben. Zij zullen u niet helpen wanneer u het niet eens bent met de schadevergoeding. De taak ligt bij u om te bewijzen dat u meer schadevergoeding moet krijgen dan de vergoeding die de schade-expert heeft vastgesteld.

Vooral bij een grote schade kan het voelen alsof de schade-expert u tegenwerkt. Wanneer u een contra-expert inschakelt, komt deze vakman of -vrouw op voor uw belangen, waardoor u er niet alleen voor staat. Het loont de moeite om zo snel mogelijk een contra-expert in te schakelen. Het kan namelijk soms erg lastig zijn om belangrijke beslissingen terug te draaien, die al in een vroeg stadium moeten worden genomen.

De Telegraaf over verzekeraars

“Nog steeds vermelden de polisvoorwaarden van verzekeraars allerlei onzin, om de verzekerde toch vooral maar te kunnen beperken en te ontmoedigen als hij het in zijn hoofd mocht halen een contra-expert in te schakelen.”

De Telegraaf – “Polisvoorwaarden in strijd met de wet

Wat doet een contra expert?

Als verzekerde wijst u de contra-expert aan. Een contra-expert kan u van begin tot eind bijstaan bij de afwikkeling van uw schadeclaim. Misschien heeft u als particulier of ondernemer brand gehad, waardoor uw huis of pand helemaal verloren is gegaan. Wellicht is er waterschade (bijvoorbeeld door een storm) ontstaan, waardoor u niet meer thuis kunt wonen of in uw onderneming geen zaken meer kunt doen. Ook bij diefstal en inbraak is er sprake van schade en verlies. Een contra-expert van Schadeoplossing Nederland kan u daarmee helpen.

Een contra-expert in dienst van Schadeoplossing Nederland kan elk onderdeel van uw schadeclaim behandelen. Van de administratieve documenten tot de meer praktische zaken. De contra-expert komt bij u langs om uw schadeclaim onafhankelijk te beoordelen. Vervolgens gaat hij of zij in gesprek met de vertegenwoordigers van de verzekeringsmaatschappij (of de hun toegewezen schade expert), om de juiste schadevergoeding voor u te regelen.

Direct uw mogelijkheden bekijken
Contra-expert wordt ingeschakeld voor raad en daad bij schade.

afb. 3 Contra-expert wordt ingeschakeld voor raad en daad bij schade.

Een contra-expert van Schadeoplossing Nederland

is volledig op de hoogte van de polisvoorwaarden van uw verzekering en is daarom uitstekend in staat om over uw schadeclaim te onderhandelen.
Een contra expert van Schadeoplossing Nederland

  • weet een schade werkelijk op waarde te schatten, waardoor de juiste schadevergoeding tot stand komt.
  • weet exact hoe de schadeafhandeling werkt bij de verschillende maatschappijen.

  • kan een tijdelijk voorschot voor u regelen en ervoor zorgen dat u dit op tijd ontvangt.
  • werkt nooit voor een verzekeringsmaatschappij en is volledig onafhankelijk.

U kunt een contra-expert inschakelen wanneer een schadeclaim is geweigerd of moedwillig wordt vertraagd. Wacht echter niet te lang, zodat de juiste beslissingen al in een vroeg stadium kunnen worden genomen.
U verhoogt daarmee niet alleen de kans op het ontvangen van de juiste schadevergoeding, ook geeft u de hele schadeclaim uit handen. Hierdoor hoeft u zelf bijna niets meer te regelen. Uw contra-expert kan alles van begin tot eind voor u in orde maken en u kunt zich weer zo snel mogelijk richten op de dingen waar u voor die tijd ook al mee bezig was.
Wanneer u wacht totdat de claim mis lijkt te gaan, is het voor ons niet altijd even makkelijk om uw schadeclaim goed voorbereid te behandelen. Vaak is het bewijsmateriaal dan al geruimd en wordt het moeilijker – maar niet onmogelijk – om de juiste schadevergoeding te verkrijgen. Schakel daarom op tijd een contra-expert in. Zodra u weet dat u een schadevergoeding moet krijgen van uw verzekeraar, kunt u ons inschakelen.

Direct inschakelen!
Een contra-expert kunt u te allen tijde inschakelen. Voor een optimaal resultaat raden wij u aan om hier niet te lang mee te wachten.