Waterschade aan Laminaat Of Houten Vloer? [Verzekering info]
 • Beoordeling van auteur
 • Beoordeeld 5 Sterren
 • 100%

 • Waterschade aan Laminaat Of Houten Vloer? [Verzekering info]
 • Beoordeeld door
 • Geplaatst op:
 • Laatst bewerkt op: 14 juli 2020

Waterschade aan uw laminaat of houten vloer

Waterschade aan uw laminaat of houten vloer kan leiden tot opgebolde vloeren en/of houtrot. Dit kan ervoor zorgen dat uw vloer (deels) moet worden vervangen. Uw verzekeraar kan u behoorlijk tegenwerken met de schadevergoeding waardoor u uw vloer niet volledig kan laten herstellen. Dit artikel geeft u onder andere meer informatie over wat u kunt doen om waterschade aan uw vloer te voorkomen. Mocht u toch schade aan uw vloer hebben opgelopen, dan helpen wij u om de juiste en eerlijke schadevergoeding te ontvangen.

Extra expertise bij waterschade.

Oneens met uw verzekeraar over
de uitkering van uw schade?
Wij helpen u graag verder.

Meer informatie

Direct een contra expert bij schade aan uw vloer!

Het komt regelmatig voor dat gedupeerden het niet eens zijn met de uitkering van de verzekeraar. Om dit te voorkomen is het verstandig zo snel mogelijk een contra-expert in te schakelen. Een schade-expert is meestal niet volledig onafhankelijk in het beoordelen van de schade: hij of zij werkt immers voor de verzekeraar of wordt ingehuurd door de verzekeraar.

Expertisebureau Schadeoplossing Nederland B.V. werkt voor geen enkele verzekeraar. Dit maakt het voor ons mogelijk om een waterschade aan uw laminaat echt onafhankelijk te beoordelen. Voor gedupeerden zorgt dit vaak voor een aanzienlijke stijging van de schadeuitkering. U bent daardoor beter in staat om de waterschade aan uw laminaat of houten vloer te herstellen.
Wij kijken niet alleen naar de oppervlakkige schade die is aangericht, maar kijken ook naar de eventuele onderliggende gevolgschade.
Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe wij een waterschade aan het laminaat zouden kunnen inventariseren. Houd er echter rekening mee dat elke schade anders is. Daarom zou de inventarisatie bij u anders kunnen gaan dan in onderstaand voorbeeld.

Kom er eenvoudig en snel achter of u recht heeft op een hogere vergoeding voor uw waterschade aan uw laminaat of houten vloer.

afb. 13 Kom er eenvoudig en snel achter of u recht heeft op een hogere vergoeding voor uw waterschade aan uw laminaat of houten vloer.

Direct uw mogelijkheden bekijken

Hulp aan uw vloer waarvoor u geen factuur ontvangt

Aangezien het inschakelen van een contra-expert voor de gedupeerde volledig kosteloos is, zult u geen rekening van ons ontvangen. Wij declareren onze kosten namelijk bij uw verzekeraar. Het is daarom wel van belang dat u verzekerd bent.

De Nederlandse overheid heeft wettelijk bepaald dat de redelijke kosten voor contra-expertise betaalt dienen te worden door de verzekeraar. De gedachte hierachter is dat de gedupeerde er niet alleen voor staat tegenover een verzekeringsmaatschappij.

Wij sturen u voor onze contra expertise diensten geen factuur. Let op, er zijn contra expertise bureaus die u wel een factuur sturen. U dient voor hen de kosten voor te schieten.

afb. 14 Wij sturen u voor onze contra expertise diensten geen factuur. Let op, er zijn contra expertise bureaus die u wel een factuur sturen. U dient voor hen de kosten voor te schieten.

Complete hulp bij schade aan uw houten vloer of laminaatvloer

Wij kunnen u verder helpen dan enkel het verkrijgen van de hoogst mogelijke uitkering van uw schade. Wij kunnen namelijk, samen met onze partners, uw schade volledig herstellen. Dit is optioneel maar zo heeft u wel alle hulp onder één dak en één aanspreekpunt, wel zo handig!

Kies ook voor de hulp van Schadeoplossing Nederland B.V. en laat u de zorg volledig uit handen nemen.

afb. 17 Kies ook voor de hulp van Schadeoplossing Nederland B.V. en laat u de zorg volledig uit handen nemen.

In het kort ons stappenplan:

 • Indien nodig wordt het water zo snel mogelijk afgevoerd. De waterschade aan uw laminaat of houten vloer kunt u zoveel mogelijk beperken door verschillende noodmaatregelen.

 • Onze contra expert inventariseert de schade en stelt een onafhankelijk rapport op, aangevuld met foto’s.
 • De inboedel die nog bruikbaar is zal naar een tijdelijk opslag worden verhuisd. De onbruikbare inboedel zal in overleg met u worden afgeschreven.
 • De houten vloer of laminaatvloer wordt verwijderd wanneer er sprake is van onherstelbare waterschade. Wanneer slechts een klein deel van de vloer is getroffen door waterschade, wordt mogelijk slechts een deel van het laminaat of de houten vloer verwijderd.
 • Er wordt onderzocht of er ook schade is aan de ondervloer en in de kruipruimte (schimmelvorming, ongedierte etc.). Ook kijken wij of het water niet in de muren is getrokken (optrekkend vocht).
 • De vloer en ondervloer worden gedroogd met behulp van professionele ontvochtigers of droogapparatuur.

 • Er wordt (soms ten dele) een nieuwe vloer gelegd.
 • Het herstel van de schade wordt met u geëvalueerd.
Direct uw mogelijkheden bekijken

Wat wordt vergoed door uw verzekering?

 • Het inschakelen van contra expertise

 • Neerslag in grote hoeveelheden

 • Waterschade die onvoorzien is ontstaan. (Rioolproblemen of een afgebroken afvoer)

 • Waterschade die ontstaan is door bevroren of gesprongen leidingen

Wel gedekt, maar niet de juiste vergoeding? Neem contact met ons op.

Wat wordt niet vergoed door uw verzekering?

 • Waterschade door achterstallig onderhoud. U had dit vroegtijdig kunnen voorkomen. Is er sprake van achterstallig onderhoud? Onze contra expert zoekt het voor u uit.

 • Schade door overstroming door een dijkbreuk. U dient in zo’n geval een beroep te doen op de Wet Tegemoetkoming Schade (WTS). U kunt namelijk een tegemoetkoming hiervoor krijgen. Meer informatie over de WTS vind u op deze website.

 • Waterschade die is ontstaan door nalatigheid. Er is sprake van nalatigheid wanneer u een schade had kunnen voorkomen: denk hierbij aan een situatie waarin u een raam open laat staan tijdens een regenbui. U had dit eenvoudig kunnen voorkomen door het weer in de gaten te houden.

Waterschade aan uw laminaat door nalatigheid vanwege de kraan die u bent vergeten dicht te draaien. Dit is niet gedekt.

afb. 12 Waterschade aan uw laminaat door nalatigheid vanwege de kraan die u bent vergeten dicht te draaien. Dit is niet gedekt.

Desondanks raden wij u aan om vrijblijvend Contact met ons op te nemen zodat we kunnen kijken of we in uw situatie toch nog iets kunnen betekenen.

Beschadigd laminaat of houten vloer melden bij de verzekering

Wanneer er sprake is van schade aan uw vloer, dient u de beschadigde houten vloer of laminaatvloer bij uw verzekeraar te melden. Een expert zal langskomen om de schade op te nemen en vervolgens de dagwaarde en uitkering vast te stellen. Bij het vaststellen van een uitkering wordt er rekening gehouden met de afschrijving van uw vloer. Verzekeraars hebben in de meeste gevallen hun afschrijvingslijsten openbaar gemaakt en deze zijn hoogstwaarschijnlijk op de website van uw verzekeraar te vinden.

Wordt er door uw verzekeraar geen schade-expert gestuurd voor uw beschadigde houten vloer of laminaatvloer? Dan is het erg verstandig om een eigen contra-expert in te schakelen. Vergeet daarnaast niet om zelf ook foto’s te maken van de beschadigde vloer. Deze foto’s kunnen belangrijk bewijs zijn bij het aantonen van de schade.

U kunt uw verzekeraar bellen om de schade te melden. Online uw schade melden is meestal ook mogelijk.

afb. 11 U kunt uw verzekeraar bellen om de schade te melden. Online uw schade melden is meestal ook mogelijk.

Uw verzekeraar en de verplichte beredding van uw vloer

Zodra er sprake is van water op uw vloer, bent u door de verzekeraar verplicht om er alles aan te doen om de hieruit voortvloeiende waterschade te beperken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de toevoer van water zo snel mogelijk stopt en indien mogelijk, het water ook zo snel mogelijk wordt afgevoerd of wordt opgedroogd zoals beschreven in dit artikel.

Beredding is bijvoorbeeld het ervoor zorgen dat de toevoer van het water zo snel mogelijk stopt.

afb. 10 Beredding is bijvoorbeeld het ervoor zorgen dat de toevoer van het water zo snel mogelijk stopt.

Het voorkomen van waterschade

Waterschade aan uw laminaat of houten vloer is iets wat u absoluut niet wilt meemaken. Toch zien we het met enige regelmaat gebeuren. Waterschade kan ontstaan door een lekkage of door kleinere incidenten, waardoor de vloer aan te veel water wordt blootgesteld.

Om waterschade te voorkomen is het allereerst belangrijk om te weten dat de vloer kan uitzetten door zomer- en winterseizoenen. Daarom dient u de vloer minstens 48 uur in de verpakking te laten acclimatiseren in de ruimte waar deze gelegd wordt. Ook door het absorberen van (te veel) water kan de houten of laminaat vloer uitzetten. Houdt daarom bij het plaatsen van een nieuwe vloer rekening met het eventuele in- en uitzetten daarvan.
Wij adviseren daarom om de vloer 1 à 1,5 cm van de muur, deurpost of leiding te leggen. Wanneer de vloer zich uitzet, dan zal deze daar ook de ruimte voor hebben en trekt deze minder snel bol.

Leg het laminaat of uw houten vloer 1 a 1,5 cm van de muur zodat deze kan uitzetten wanneer dit nodig is. Leg het nooit strak tegen de muur! Tijdens het leggen van laminaat kunt u hier ook afstandblokjes voor gebruiken.

afb. 7 Leg het laminaat of uw houten vloer 1 a 1,5 cm van de muur zodat deze kan uitzetten wanneer dit nodig is. Leg het nooit strak tegen de muur! Tijdens het leggen van laminaat kunt u hier ook afstandblokjes voor gebruiken.

Wist u dat de afwerking van uw houten vloer een grote rol speelt in hoeverre de vloer vocht opneemt? Een gelakte vloer neemt over het algemeen het minste vocht op.

Het water trekt nauwelijks in een gelakte vloer waardoor de kans op waterschade aanzienlijk minder is.

afb. 8 Het water trekt nauwelijks in een gelakte vloer waardoor de kans op waterschade aanzienlijk minder is.

Het beperken van waterschade

Wanneer de vloer nat geworden is, kunt u deze het beste drogen met vochtabsorberende doeken zoals handdoeken om waterschade zo veel mogelijk te beperken. Strijk de handdoeken over de planken en druk ze naar beneden. Probeer met deze methode zoveel mogelijk vocht aan de planken te onttrekken. Ventileer daarnaast ook goed en zet de verwarming hoog.

Let op! Ga niet met een föhn aan de slag! De vloer droogt op deze manier niet gelijkmatig en dit kan ervoor zorgen dat de planken opbollen, met alle gevolgen van dien.

Beperk waterschade aan uw laminaat of houten vloer door o.a. goed te ventileren.

afb. 9 Beperk waterschade aan uw laminaat of houten vloer door o.a. goed te ventileren.

Onderhoud van een laminaatvloer

Of we het nou hebben over een laminaatvloer, houten vloer of zelfs vloerbedekking: een vloer is áltijd onderhevig aan slijtage. Het onderhouden van een laminaatvloer is echter zeer eenvoudig. Door goed en consequent onderhoud kunt u het slijtageproces sterk afremmen.

Kies voor een deurmat

Een laminaatvloer is erg vatbaar voor het schuren van de zandkorrels die men meeneemt van buiten naar binnen. Onze eerste tip begint daarom al bij de voordeur: kies voor een deurmat die het vocht en vuil van uw voeten schraapt zodat u deze niet mee naar binnen loopt. Een simpele deurmat kan u enorm veel slijtage van de laminaatvloer besparen.

Bijvoorbeeld een borstelmat outline van A&D Logomat B.V. Deze Borstelmat is nét iets breder (90 x 60 cm) dan de standaard Borstel Outline zodat deze beter voor de voordeur past

afb. 1 Bijvoorbeeld een borstelmat outline van A&D Logomat B.V. Deze Borstelmat is nét iets breder (90 x 60 cm) dan de standaard Borstel Outline zodat deze beter voor de voordeur past.

Laminaat droog schoonmaken

Om beschadigd laminaat te voorkomen is het belangrijk dat er geregeld een droge reiniging van het laminaat plaatsvindt. U kunt hierbij denken aan het verwijderen van stof en ander vuil. Dit kunt u doen door middel van een stofzuiger of stofwisser. Het is aan te raden om het laminaat één à twee keer per week droog schoon te maken, afhankelijk van hoe intensief er over het laminaat gelopen wordt.

Heeft u last van zwarte strepen op uw vloer? U kunt deze meestal eenvoudig verwijderen met een doekje.

Zorg ervoor dat u geregeld uw laminaat schoonmaakt met een stofwisser of een stofzuiger

afb. 2 Zorg ervoor dat u geregeld uw laminaat schoonmaakt met een stofwisser of een stofzuiger.

Laminaat vochtig reinigen

Een vochtige reiniging van het laminaat door middel van dweilen is erg belangrijk om hardnekkige vastzittende vuil te kunnen verwijderen. Gebruik hierbij geen schuurmiddel, polish of was. Deze middelen kunnen namelijk de bovenste laag van uw laminaat beschadigen. U kunt hiervoor het beste een speciale laminaatreiniger kopen. Daarnaast is het belangrijk dat het water waarmee u dweilt niet te heet is, en u niet te veel water gebruikt. Wring uw dweil daarom altijd goed uit alvorens u het laminaat vochtig wil reinigen.

Uw laminaat kunt u dweilen voor langdurig profijt. Dweil zonder schuurmiddel, polish of was!

afb. 3 Uw laminaat kunt u dweilen voor langdurig profijt. Dweil zonder schuurmiddel, polish of was!

Onderhoud van een houten vloer

Ook voor het onderhoud van een houten vloer willen we als eerste benadrukken dat het verstandig is om een goede deurmat voor de deur te hebben. Doordat het vocht en vuil buiten blijft, blijft u een hoop krassen en groeven in uw houten vloer bespaard.

Wilt u lang genieten van uw mooie houten vloer? Dan is goed onderhoud erg belangrijk.

afb. 4 Wilt u lang genieten van uw mooie houten vloer? Dan is goed onderhoud erg belangrijk.

Houten vloer droog schoonmaken

Ook voor een houten vloer is het belangrijk dat stof en ander vuil regelmatig wordt verwijderd. Voor het schoonmaken kunt u een stofwisser of stofzuiger met de borstelstand gebruiken. Eén à twee keer per week reinigen is voldoende bij normaal gebruik.

Uw houten vloer kunt u ook automatisch droog laten schoonmaken door een robotstofzuiger.

afb. 5 Uw houten vloer kunt u ook automatisch droog laten schoonmaken door een robotstofzuiger.

Houten vloer dweilen

Bij het dweilen van een houten vloer moet goed worden opgelet. Houten vloeren kunnen namelijk op verschillende manieren zijn afgewerkt en dit heeft invloed op de manier en regelmaat van het dweilen. Dweil de houten vloer pas wanneer deze eerst droog is schoongemaakt.

Is er net een mooie nieuwe laag olie, lak of wax op uw houten vloer aangebracht? Dweil de vloer dan de eerste drie weken niet! Daarna kunt u de vloer dweilen met een duo-dweil en groene zeep. Deze zeep bijt niet en is daarom veiliger. Gebruik niet te veel zeep en volg de aanwijzingen op de verpakking. Heeft u een houten vloer die is afgewerkt met hardwax-olie? Gebruik dan het dweilmiddel dat de leverancier bij deze vloer aanraadt.

Maak uw vloer nooit schoon met schuursponsjes, pannensponsjes, schuurmiddelen etc. Dit kan de levensduur van uw vloer aanzienlijk verminderen.

afb. 6 Maak uw vloer nooit schoon met schuursponsjes, pannensponsjes, schuurmiddelen etc. Dit kan de levensduur van uw vloer aanzienlijk verminderen.

Let op! Ook groene zeep kan de toplaag van uw vloer licht beschadigen. Voer daarom eens in de zoveel jaar onderhoud uit door uw vloer opnieuw te behandelen met olie, was of lak.

Gebruik bij het dweilen van uw houten vloer absoluut niet te veel water. De planken kunnen hierdoor namelijk kromtrekken met als gevolg behoorlijke waterschade aan uw houten vloer.
Heeft u een geoliede vloer? U kunt er ook voor kiezen om uw vloer twee keer per jaar te laten behandelen met onderhoudsolie.
Dweil uw houten vloer niet meer dan een aantal keer per jaar. Maak er geen wekelijks of maandelijks huishoudelijk klusje van. Een gelakte vloer kan daarentegen wel vaker gedweild worden. U kunt uw vloer het beste regelmatig droog schoonmaken.

Laminaatreparatie

Zitten er krasjes of gaatjes in uw laminaat? Dan kunt u ervoor kiezen om uw laminaat te repareren met een laminaatvuller zoals Alabastine of een reparatieset van Quick-Step. Deze zijn goed op kleur te brengen doordat u de kleuren onderling kunt mengen. Hierdoor wordt de kras of het gaatje niet of nauwelijks zichtbaar na reparatie.

Is er sprake van een grote beschadiging? Dan kunt u de plank vervangen. Dit kunt u het beste door experts laten doen. De plank wordt er namelijk uitgezaagd waardoor schade aan de rest van de vloer beperkt blijft. De nieuwe plank kan wegens ruimtegebruik niet meer vastgeklikt worden en wordt daarom op zijn plaats verlijmd.

In verband met de privacy heeft YouTube uw toestemming nodig om te laden. Voor meer details verwijzen wij u naar onze Privacyverklaring.
Ik Accepteer

Video. 1 Deze video van Quick-Step Floors laat u zien hoe u zelf een laminaatplank kunt vervangen

Houten vloerreparatie

Een houten vloer kan bij kleine beschadigingen in principe op dezelfde manier gerepareerd worden als een laminaatvloer door middel van een opvulpasta waarmee u de juiste kleur kunt nabootsen.

Bij grote beschadigingen is het lastig om een geheel nieuwe plank precies zo te maken als de rest van de vloer vanwege de gekozen afwerking (olie, was of lak) en eventuele slijtage over de rest van de vloer. Voor grote beschadigingen raden wij dan ook aan om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

Een oude houten vloer ten dele vervangen is zeer specialistisch werk. Zomaar planken vervangen zorgt voor een duidelijk kleurverschil. Geen vloer is hetzelfde.

afb. 15 Een oude houten vloer ten dele vervangen is zeer specialistisch werk. Zomaar planken vervangen zorgt voor een duidelijk kleurverschil. Geen vloer is hetzelfde. Schakel eerst een contra expert in om écht alle mogelijkheden te onderzoeken.

Vlekken uit houten vloer verwijderen

Zwarte vlekken op een houten vloer zijn een bekend fenomeen. Deze vlekken zijn vaak te vinden op geoliede houten vloeren. Zwarte vlekken ontstaan na verloop van tijd door het rubber van de schoenzolen. Deze vlekken kunt u verwijderen met een gum. Gum voorzichtig over de zwarte vlekken en u zult zien dat deze verdwijnen. Het restant, de gumrolletjes, kunt u met de stofzuiger opzuigen. Mocht hierdoor de olie zijn vervaagd, dan kunt u dit met onderhoudsolie bijwerken zodat er helemaal niets meer van te zien is.

Zwarte vlekken in uw vloer kunnen ook een andere oorzaak hebben: het is mogelijk dat er sprake is van looizuur in eikenhout dat reageert op een gemorste vloeistof. In zo’n situatie raden wij u aan om een gespecialiseerd bedrijf hiervoor in te schakelen. Een gespecialiseerd bedrijf kan deze vlekken verwijderen zonder delen van de vloer te hoeven vervangen.

Wanneer het looizuur in uw eikenhouten vloer reageert met de gemorste vloeistof, kunnen er zwarte vlekken ontstaan op uw houten vloer. Schakel dan een specialistisch bedrijf in die dit kan herstellen.

afb. 16 Wanneer het looizuur in uw eikenhouten vloer reageert met de gemorste vloeistof, kunnen er zwarte vlekken ontstaan op uw houten vloer. Schakel dan een specialistisch bedrijf in die dit kan herstellen.

Schadeoplossing Nederland helpt gedupeerden met waterschade aan laminaat of houten vloer. U kunt ons te allen tijde inschakelen of vrijblijvend contact met ons opnemen voor advies. Vul onderstaand formulier in of bel 088 – 888 5000 voor raad en daad.

Klantervaringen

Google klantervaring

Reviewscore

4,7/ 5

Google waardering score

Vragen?

Snel geholpen worden met uw schade? Neem dan direct vrijblijvend contact met ons op.

contra expertisebureau bellen

088 – 888 5000

24/7 bereikbaar voor calamiteiten

Stuur bericht!

Bent u geholpen met deze informatie?

Ontvangt u de juiste vergoeding?

Binnen 24 uur een antwoord, helemaal vrijblijvend. Of bel: 088 – 888 5000

Of bel: 088 – 888 5000