Home > Brandschade > Schoorsteenbrand; het ontstaan, herkennen en de verzekering

Schoorsteenbrand; het ontstaan, herkennen en de verzekering

Schoorsteenbrand; het ontstaan, herkennen en de verzekering

Een schoorsteenbrand is werkelijk iets verschrikkelijks om mee te maken. De schade kan groot zijn en als u niet weet wat u moet doen, kan het nog verder uit de hand lopen. Wij vertellen u op deze pagina alles over de schoorsteenbrand. Van het voorkomen tot het claimen van uw schade – ook als de verzekeraar niet meewerkt.

Het korte verhaal

Veelvoorkomende oorzaken

Vies rookkanaal

Belangrijke knelpunten

Bewijs van onderhoud

Benodigde verzekering

Inboedel- of opstalverzekering

Recht op contra-expertise?

Ja, kosteloos

Stappenplan voor een succesvolle claim

 1. De schade bij uw verzekeraar melden
 2. De schade bij onze contra-expert melden
 3. Akkoord over het uit te keren bedrag
 4. Schade (laten) ruimen
 5. Herstel van de schade

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand kan ontstaan door slecht onderhoud. Vaak ontstaat zo’n brand wanneer de schoorsteen een tijd niet geveegd is. Het rookkanaal kan dan makkelijk vlamvatten door de aanslag van creosoot. Dit is een hardnekkig en zeer brandbaar goedje, dat zich niet zomaar laat verwijderen. U dient hiervoor een gespecialiseerde schoorsteenveger in te schakelen. Hij kan namelijk ook zien wat de oorzaak is geweest van deze aanslag en wat u ertegen kunt doen. Creosoot kan bijvoorbeeld ontstaan door een onvolledige verbranding van vochtig hout.

Een andere oorzaak kan een verstopping zijn. Voordat het buiten koud wordt, kan het voorkomen dat vogels hun nestjes in uw schoorsteen bouwen vanwege de beschutting tegen de wind. Ook kunnen takken en bladeren het rookkanaal blokkeren. Wanneer u in de winter uw haard begint te stoken, kan de rook niet worden afgevoerd. Rook en roet beginnen zich op te hopen en komen terug in de woning, met veel rook- en roetschade als gevolg.

Schoorsteenbrand herkennen

Vaak is een schoorsteenbrand te herkennen aan een loeiend en bulderend geluid. Ook is er veel rookontwikkeling.

Schoorsteenbrand voorkomen

Zorg er in ieder geval voor dat u elk jaar uw schoorsteen laat vegen, zodat er geen creosoot ontstaat. Het ontstaan van creosoot kan voorkomen worden door droog en schoon hout te gebruiken en de schoorsteen te isoleren. Hierdoor kan er geen vocht van buitenaf naar binnen komen en kan de haard optimaal branden.

Een optimale verbranding geeft witte of kleurloze rook. Is dit niet het geval, stop dan direct en schakel een professionele schoorsteenveger in, die lid is van de ASPB (Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond). Leden hebben namelijk een toelatingsexamen moeten afleggen en zijn verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zo is bijvoorbeeld schoorsteenveger Steevens aangesloten bij de ASBP. Daarnaast is het verstandig om altijd een emmer zand met schepje naast de haard klaar te hebben staan. Hierover vertellen wij u verderop meer.

Wat u wel en niet moet doen

Video 1 Meer informatie kunt u ook vinden op Wikipedia.

Schoorsteenbrand blussen

Blus een schoorsteenbrand nooit met water, maar gebruik in plaats daarvan zand. Dit ‘verstikt’ het vuur. Als u bijvoorbeeld 1 liter water gebruikt, ontstaat hierdoor 1700 liter stoom. De schoorsteen kan hierdoor openbarsten of soms zelfs exploderen.

 • Sluit de schoorsteenklep
 • Sluit de toevoer van lucht. Dit kan door middel van haarddeuren of hendels.
 • Bel de brandweer via 112
 • Open ramen en deuren om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen!
 • Verlaat de ruimte bij te veel rook. Rook is nooit goed voor uw gezondheid!

Erkende schoorsteenvegers

Er bestaan geen erkende schoorsteenvegers, maar er is wel een bond van schoorsteenvegers (ASPB – Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond). Zij bevinden zich in Amsterdam. De leden dienen een toelatingsexamen te doen en zijn verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben.

Is de schoorsteenbrand gedekt door de verzekering?

Dat is afhankelijk van het onderhoud. Veel verzekeraars eisen dat u kunt laten zien dat u minstens 1 keer per jaar uw schoorsteen laat onderhouden. Dit kunt u bewijzen middels een factuur of een overboeking voor de geleverde diensten. Soms komt het voor dat een verzekeraar eist dat de schoorsteenveger ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.

Contra-expertise bij schoorsteenbrand

De schade-expert van de verzekeraar komt langs om de schade te beoordelen. Het is niet verstandig om uw schadevergoeding volledig door deze ene schade-expert te laten vaststellen. Hij of zij werkt voor de verzekeraar en kan daardoor niet onafhankelijk uw schade beoordelen. Dit kan ten koste gaan van uw schadevergoeding.

U heeft de mogelijkheid om kosteloos een eigen contra-expert in te schakelen. Ons expertisebureau levert contra-expertise. Onze contra-expert is onafhankelijk en kan daardoor de schade geheel objectief beoordelen. Uw belangen staan voorop en wij staan u bij met raad en daad. Lees hier meer over contra-expertise bij brandschade.

 • Heel fijn

  "Heel fijn"

  Wij hadden erg veel roet- en waterschade op de gehele benedenverdieping. Na wat research online kwamen wij vrij snel op de website van schadeoplossing terecht. Eerst waren wij sceptisch want kosteloze hulp leek ons te mooi om waar te zijn. Toch gebeld en er werd meteen heel duidelijk uitgelegd hoe alles werkt. Bedankt voor de snelle actie! Heb je schade, zet dan gewoon altijd meteen een contra-expert in!

  Wij hadden totaal geen idee wat ons te wachten stond en dan is het heel fijn als je iemand hebt die aan jouw kant staat. Uiteindelijk hebben wij een mooie uitkering gekregen van de verzekering, dat hadden we zelf nooit voor elkaar gekregen.

  Mevr. F. Dekker

  Limburg

 • Dankbaar

  "Dankbaar"

  Schadeoplossing heeft alles met mijn inboedelverzekering geregeld nadat mijn woning door brand onbewoonbaar was geworden. Ook hebben zij geregeld dat mijn inboedel opgehaald en opgeslagen werd, dat er wat werkzaamheden in mijn nieuwe woning verricht werden en dat mijn inboedel daar naartoe verhuisd werd. Ze hebben een hele mooie schadevergoeding voor mij weten te regelen waarvan ik al mijn beschadigde spullen kan vervangen. Schadeoplossing heeft in een periode van veel zorgen een grote last van mij afgenomen. Daarvoor ben ik ze dankbaar.

  Dhr. R vd V

Deel alle informatie over schoorsteenbrand op social!

Waarom onze hulp inschakelen?

Onafhankelijke expertise

Online schade melden

Contra-expertise is een wettelijk recht voor iedere verzekerde. Het is een kosteloze en onafhankelijke oplossing voor iedereen die het niet eens is met zijn of haar verzekeraar.

Met welke schade heeft u te maken? *
Bent u verzekerd? *
Is de schade-expert langs geweest? *
Wat is het probleem met uw verzekeraar? *
Wilt u uw schade toelichten? *
 • De juiste vergoeding voor uw schade

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig helpen wij u bij het vinden van tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten

 • Specialisatie in brand- en waterschade