Lekkage in huis? Zo claimt u de schade met meer succes bij uw verzekering

Als huiseigenaar of huurder van een woning kan een lekkage in huis u zomaar overkomen. Als u met waterschade te maken heeft, helpen wij u verder met uw verzekering. Onze experts staan u bij om een passende vergoeding te krijgen voor de waterschade in uw huis. Hoe dit in zijn werk gaat, leest u verderop in dit artikel.

Lekkage in huis? Zo claimt u de schade met meer succes bij uw verzekering

Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van lekkage in huis?

Er zijn misschien wel duizend-en-een mogelijke oorzaken voor lekkage in huis, maar een aantal oorzaken steekt met kop en schouders boven de rest uit. Denk aan een lekkage door een lekkende kraan of een lekkage aan het dak. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn, zoals verstopte leidingen, scheuren in leidingen of kitnaden die niet zijn bijgehouden. Ook een verstopte afvoer of een geknapte riolering is vaak de oorzaak van flinke lekkage in huis. De gevolgschade die zo’n lekkage oplevert kan in de meeste gevallen worden vergoed door de verzekering. Maar dan is het nog wel de kunst om de juiste vergoeding te ontvangen. Een gedekte schade betekent namelijk niet altijd dat u de volledige schade kunt (laten) herstellen van het bedrag dat u ontvangt van de verzekering.

Het opsporen van lekkage in huis

Het opsporen van een lekkage in huis kan een heel moeilijke taak zijn, als u er zelf mee aan de slag gaat. Want ook al onderzoekt u van alles, u krijgt lang niet altijd uitsluitsel waar de lekkage nu precies vandaan komt. Bespaar uzelf die moeite en schakel lekdetectie in. Vaak zijn de kosten hiervan gedekt door uw verzekering. Meld hiervoor wel eerst de schade bij uw verzekeraar, zodat deze instantie op de hoogte is van uw lekkage in huis. Vermeld dan ook dat u een lekdetectie wilt laten uitvoeren. Informeer of uw verzekering deze kosten dekt. Hiermee bespaart u zichzelf een hoop zorgen, moeite en tijd.

Veel voorkomende gevolgschades

Lekkage in huis zorgt altijd voor gevolgschade. Vaak aan de opstal, zoals muren, plafonds en vloeren. Een vloer van hout komt omhoog en muren en plafonds beginnen na enige tijd zichtbaar te schimmelen. Naast de opstalschade kan er ook schade ontstaan aan uw eigendommen. Ook gaat de vochtigheidsgraad in huis omhoog. Als een lekkage niet op tijd wordt opgemerkt, kan deze ook structurele schade aan uw woning veroorzaken. En dat betekent meestal dat u geconfronteerd zult worden met hoge reparatiekosten.

Onder welke verzekering is lekkage in de woning gedekt?

Zoals we hiervoor bespraken, is meestal de opstal (de vaste elementen van de woning) onderhevig aan schade door de lekkage in de woning. Hiervoor moet u de opstalverzekering, soms ook wel woonverzekering genoemd, inschakelen. Voor schade aan uw eigendommen die los in uw woning liggen, moet u de inboedelverzekering aanspreken. Let wel, een opstalverzekering is verplicht voor woningeigenaren, maar de inboedelverzekering niet. Bent u huurder? Dan is uw verhuurder verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Hiervoor dient u uw schade bij hem of haar te melden.

Contra-expertise bij lekkage in huis

Is er sprake van een flinke lekkage in huis, dan is het verstandig om onze contra-expert in te schakelen. Wij komen de schade vaststellen, net zoals de schade-expert van uw verzekering. Daarbij is er wel één groot verschil: wij zijn onafhankelijk. Onze schadevaststelling wordt niet beïnvloed door enige vorm van belangenverstrengeling. Wij staan namelijk niet op de loonlijst van een verzekeraar. Ook worden wij niet door hen ingehuurd. Sterker nog, u dient ons op eigen initiatief in te schakelen. Dit betekent dat wij voor ú werken, níet voor de verzekeraar.

 • Wat kost onze contra-expertise?

  Voor verzekerden zijn er géén kosten verbonden aan contra-expertise. In de wet is opgenomen dat de verzekeraar de redelijke kosten voor het vaststellen van de schade voor haar rekening dient te nemen. U ontvangt nóóit een factuur van ons. Wij rekenen ook geen voorrijkosten. Dus of u nu in Rotterdam woont of in Tilburg, dat maakt voor ons geen verschil.

Trustpilot reviewscore - Schadeoplossing Nederland
Google reviewscore - Schadeoplossing Nederland
Facebook reviewscore - Schadeoplossing Nederland

U hoeft er – ook wat betreft de kosten – dus niet alleen voor te staan. Laat u daarom door ons team van experts bijstaan en ontvang de vergoeding die bij uw schade past. Meld hier uw schade met ons online formulier of bel 088 – 888 5000.

Welke stappen moet u zetten als u lekkage in de woning heeft?

Om uw schadeclaim zo succesvol mogelijk te laten verlopen is het verstandig om onderstaande stappen te zetten. Hierin laten wij u ook zien hoe wij u kunnen helpen en wanneer u ons het beste kunt inschakelen.

 1. Maak foto’s en eventueel filmpjes van de schade

  Leg de gevolgschade vast op beeld, zodat u altijd enig bewijs hebt van hoe ernstig de schade in de eerste instantie was. Houd er wel rekening mee dat de schade-expert van de verzekeraar de schade met eigen ogen wil zien. Begin dus niet alvast met het opruimen en herstellen van de schade, ook al heeft u foto’s en filmpjes van de schade. U loopt dan een grote kans dat de schade niet vergoed wordt.

 2. Ga de schade beredden

  Anders gezegd: zorg ervoor dat de schade niet erger kan worden. Doe wat nodig is bij tijdelijke noodoplossingen, maar let daarbij altijd op uw veiligheid. Bereddingskosten worden in de meeste gevallen ook vergoed door de verzekeraar.

 3. Schakel uw verzekeraar in

  Neem contact op met uw verzekeraar en meld de schade. Zij zullen u onder andere naar de omvang van de schade vragen. Heeft een lekkage in de woning gezorgd voor meer schade dan € 750? Dan wordt er vaak een schade-expert langs gestuurd.

 4. Schakel onze contra-expert in

  Wilt u zeker weten dat uw schade gedekt is én dat u de juiste vergoeding voor de lekkage in uw woning ontvangt? Laat uw schade dan ook vaststellen door onze onafhankelijke contra-expert. Als hij op een hoger schadebedrag uitkomt, gaat hij met de schade-expert van uw verzekering om tafel. In bijna alle gevallen komt de schadevergoeding daardoor hoger uit dan wanneer u geen contra-expert zou hebben ingeschakeld.

 5. Schade herstellen

  Nadat de juiste vergoeding is geregeld, kan er worden begonnen met het herstel van de schade. Is uw woning onbewoonbaar tot die tijd, dan kan onze contra-expert u helpen met het zoeken naar tijdelijke woonruimte.

Een claim bij de verzekering indienen voor lekkage in huis

Zoals u kunt zien, is het dus niet vanzelfsprekend dat u bij een lekkage in huis altijd de juiste vergoeding ontvangt voor de aangerichte waterschade. Onze contra-expert is van essentieel belang, vooral bij grote lekkages in huis waarbij de schade niet goed te overzien is. Wij nemen u de zorg uit handen en kunnen alles voor u regelen.

Heeft u te maken met lekkage in huis en loopt het niet helemaal lekker tussen u en de verzekeraar? Schakel dan onze contra-expert in. Meld uw schade en wij komen u graag bijstaan.

Was deze informatie nuttig?

De Juiste Vergoeding?
Meld Hier Uw Schade

Met slechts een paar
vragen helpen wij u aan de
juiste vergoeding.

Bel onze contra-expert: 088 - 888 5000
Voor de juiste vergoeding uw schade bij ons melden.
 • De juiste vergoeding voor uw schade

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig helpen wij u bij het vinden van tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten

 • Specialisatie in brand- en waterschade