Home > Waterschade > Waterschade verzekering

Waterschade verzekering – alles wat u moet weten

Waterschade verzekering

Het kan iedereen overkomen: waterschade in de eigen woning of het eigen bedrijfspand. U schakelt de verzekering in en het wordt allemaal opgelost, toch? Helaas is het in de realiteit niet altijd zo eenvoudig. Bij waterschade komt het weleens voor dat de verzekering niet helemaal lekker meewerkt. Wat zijn uw rechten en wat kunt u in zo’n geval doen?

Het korte verhaal

Veelvoorkomende oorzaken

Lekkage

Belangrijke knelpunten

Schade-rapport

Communicatie

Lage vergoeding

Benodigde verzekering

Inboedel- of opstalverzekering

Recht op contra-expertise?

Ja, kosteloos

Stappenplan voor een succesvolle claim

 1. De schade bij uw verzekeraar melden
 2. De schade bij onze contra-expert melden
 3. Akkoord over het uit te keren bedrag
 4. Schade (laten) ruimen
 5. Herstel van de schade
6x het dubbele ontvangen

"6x het dubbele ontvangen"

Wij hebben in november 2022 waterschade gehad en onze verzekeraar had een schaarse vergoeding uitbetaald, na een lang procedure hebben wij uiteindelijk 6x het dubbele ontvangen dankzij alle inzet en moeite van Schadeoplossing. Als wij ooit weer iets hebben zullen wij zeker nogmaals hier terug komen.

Marissa Jawahier

Overijssel

Proces goed verlopen

"Proces goed verlopen"

Ik ben blij dat Schadeoplossing ons heeft vertegenwoordigd bij de afhandeling van onze substantiele waterschade. Hierdoor konden wij ons richten op het herstel van de schade en is het proces goed verlopen.

Dhr. S. Schalekamp

Noord-Holland

Professioneel ingezet

"Professioneel ingezet"

Schadeoplossing Nederland heeft mij veel vertrouwen gegeven. Zij hebben zich professioneel ingezet om het maximale uit mijn geleden schade te halen.

Dhr. R. Zondag

Drenthe

2 keer gebruik gemaakt

"2 keer gebruik gemaakt"

Wij hebben nu 2 keer gebruik gemaakt van Schadeoplossing Nederland. Ik raad iedereen aan om van hun gebruik te maken. Tot tweemaal toe hebben zij onze verwachtingen overtroffen. Met name dhr Ardash.

Elias Safarian

Overijssel

Uw verzekering aanspreken bij waterschade

Wanneer er sprake is van waterschade, is uw verzekering het eerste aanspreekpunt. Zij dienen namelijk op de hoogte te zijn van de schade die zij moeten vergoeden. Vaak komt er een schade-expert langs om deze in te schatten, zodat zij aan de hand hiervan een vergoeding aan u kunnen uitbetalen. Houd er rekening mee dat deze schade-expert werkt voor de verzekeraar. Dat zorgt ervoor dat deze schade-expert niet heel onafhankelijk kan zijn.

Waterschade: wat vergoedt de inboedelverzekering?

Niet elke waterschade wordt vergoed. Hieronder ziet u in het kort wat wel en niet vergoed wordt onder de inboedelverzekering of woonhuisverzekering. Wanneer iets wel vergoed wordt, is het nog de vraag hoeveel vergoeding u ervoor zult ontvangen. U heeft hier zelf invloed op, door extra hulp in te schakelen van een contra-expert.

Waterschade, wat wordt vergoed door uw verzekering?

 • Het inschakelen van een contra-expert.

 • Waterschade, die is ontstaan door grote hoeveelheden neerslag: hierbij kunt u denken aan een enorme regenbui, waardoor water uw afgesloten woning binnenloopt.
 • Waterschade die is ontstaan terwijl u het niet voorzien had; u kunt daarbij denken aan rioolproblemen of aan een afgebroken afvoer.
 • Waterschade die ontstaan is door bevroren of gesprongen waterleidingen.
 • Schade die is ontstaan door lekkage aan uw dak.

Wij raden u aan om uw waterschade in behandeling te laten nemen door een contra-expert, omdat dit u een sterk financieel voordeel kan opleveren.

Waterschade, wat wordt niet vergoed door uw verzekering?

 • Meestal dekt een inboedelverzekering geen waterschade door achterstallig onderhoud. Dit had u namelijk kunnen voorkomen door tijdig onderhoud. De vraag is alleen: wanneer is er sprake van achterstallig onderhoud? Onze contra-expert zoekt het voor u uit.

 • Schade door overstroming door een dijkbreuk. Mogelijk dient u in zo’n geval een beroep te doen op de Wet Tegemoetkoming Schade (WTS). U kunt namelijk een tegemoetkoming hiervoor krijgen. Meer informatie over de WTS vindt u op deze website.
 • Waterschade die is ontstaan door nalatigheid, wordt ook niet vergoed door uw inboedelverzekering. Denk hierbij aan het openlaten van een raam of deur tijdens een flinke stortbui. U had dit kunnen voorkomen door het weer in de gaten te houden.

Waterschade die op de inboedelverzekering moet worden geclaimd is de waterschade aan uw losse spullen. Voor waterschade aan muren en plafonds dient u de de opstalverzekering aan te spreken. Een inboedelverzekering is overigens niet verplicht, maar wordt door ons wel sterk aangeraden. U moet er niet aan denken dat u te maken krijgt met waterschade zonder een inboedelverzekering. U kunt dan nergens aanspraak op maken. De kosten voor zo’n verzekering zijn overigens ook minimaal wanneer we dit vergelijken met het risico dat dit afdekt.

Vaak kunt u kiezen voor een standaard inboedelverzekering of een zogenaamde all-risk inboedelverzekering. Het prijsverschil is ook hier weer minimaal, maar dan heeft u wel de meest uitgebreide dekking in geval van waterschade.

Zorg er tot slot ook voor dat u nooit onderverzekerd raakt met uw inboedelverzekering. Veel inboedelverzekeringen zorgen er al automatisch voor dat u nooit onderverzekerd raakt. Toch bestaan er nog wel inboedelverzekeringen waar u wél onderverzekerd kunt raken in geval van bijvoorbeeld een waterschade. Neem contact op met uw verzekeraar of tussenpersoon om hier meer duidelijkheid over te krijgen en pas eventueel uw verzekering aan om niet in de problemen te komen wanneer zich een flinke waterschade voordoet.

Welke verzekering bij waterschade aan de vloer?

Soort verzekering Soort schade
Dekking in de opstalverzekering Waterschade aan het laminaat of houten vloer (gelijmd)
• Waterschade aan de tegelvloer (altijd gelijmd)
Dekking in de inboedelverzekering • Waterschade aan het laminaat of houten vloer (zwevend gelegd)
• Waterschade aan zachte vloerbedekking (zwevend en gelijmd)

Sta niet alleen tegenover uw verzekering met een waterschade

Zoals eerder is aangegeven kan de schade expert niet heel onafhankelijk zijn werk doen aangezien hij wordt betaald door de verzekeraar: wiens brood men eet diens woord men spreekt. Het is daarom verstandig om extra hulp in te schakelen in geval u een waterschade door uw verzekering vergoed wilt krijgen.

Deze hulp wordt u gegeven door onze contra expert. U zult nu waarschijnlijk denken aan de kosten van onze contra expert. Wij hebben goed nieuws: het is namelijk kosteloos. Althans, voor u is het kosteloos. Onze kosten worden gedeclareerd op uw verzekering. Het is daarom belangrijk dat u wel verzekerd bent. In de wet is het zo vastgelegd dat de (redelijke) kosten voor contra expertise betaald dienen te worden door de verzekeraar. Dit recht heeft de overheid aan u gegeven zodat u er nooit alleen voor hoeft te staan. U dient echter wel te weten van dit recht en helaas is de gemiddelde Nederlander hier niet van op de hoogte.

Overigens, onze contra expert is net zo goed op de hoogte van de polisvoorwaarden als de schade expert van de verzekeraar. Gegronde kennis van de polisvoorwaarden is belangrijk om uw recht te kunnen halen.

Meer vergoeding van uw verzekering bij waterschade

Wij helpen u niet alleen met het bepalen of een waterschade gedekt is. Wij bekijken ook in hoeverre de aangeboden vergoeding van de verzekeraar juist is. In 95% van onze behandelde schades ontvangen onze klanten een hogere schadevergoeding. Lees hiervoor onze onafhankelijke reviews na.

U ziet: het is allemaal niet zo vanzelfsprekend dat u de vergoeding vanuit uw verzekering ontvangt, die bij uw schade past. Wij hopen dat u aan de hand van dit artikel nieuwe inzichten heeft gekregen en gebruikmaakt van uw rechten. Wij staan in ieder geval voor u klaar! Wij helpen gedupeerden in een woonhuis (huurwoning en koopwoning), maar ook ondernemers met waterschade in hun bedrijfspand.

 • Professioneel en correct

  "Professioneel en correct"

  Na een riool overstroming had ik m'n hele huis blank. Kwam de expert van de verzekeraar met een belachelijk laag bedrag over de brug. Vervolgens heb ik met Schadeoplossing contact opgenomen. Hun contra-expert heeft het professioneel en correct afgewikkeld met een goed resultaat. Ik ben zeer te spreken over Schadeoplossing.

  Dhr. M. Dijkema

 • Hemel klaarde direct op

  "Hemel klaarde direct op"

  Gedupeerd door waterschade wist ik even geen raad met de verzekering dus heb ik Schadeoplossing Nederland erbij geroepen en de “hemel klaarde direct op”. De contra-expert maakte kort hierna een afspraak en deze man haalde ons meteen uit de zorgen, Geweldig. De snelheid van reageren en verwerken krijgt een dikke 10 van ons. Bedankt voor alles.

  Dhr. A. de Meulder

Deel deze informatie op social!

Waarom onze hulp inschakelen?

Onafhankelijke expertise

Online schade melden

Contra-expertise is een wettelijk recht voor iedere verzekerde. Het is een kosteloze en onafhankelijke oplossing voor iedereen die het niet eens is met zijn of haar verzekeraar.

Met welke schade heeft u te maken? *
Bent u verzekerd? *
Is de schade-expert langs geweest? *
Wat is het probleem met uw verzekeraar? *
Wilt u uw schade toelichten? *
 • De juiste vergoeding voor uw schade

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig helpen wij u bij het vinden van tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten

 • Specialisatie in brand- en waterschade