Waterschade verzekering – alles wat u moet weten

Het kan iedereen overkomen: waterschade in de eigen woning of het eigen bedrijfspand. U schakelt de verzekering in en het wordt allemaal opgelost, toch? Helaas is het in de realiteit niet altijd zo eenvoudig. Bij waterschade komt het weleens voor dat de verzekering niet helemaal lekker meewerkt. Wat zijn uw rechten en wat kunt u in zo’n geval doen? Maximaliseer de vergoeding van uw waterschade verzekering met onze hulp.

Waterschade verzekering – alles wat u moet weten

Uw verzekering aanspreken bij waterschade

Wanneer er sprake is van waterschade, is uw verzekering het eerste aanspreekpunt. Zij dienen namelijk op de hoogte te zijn van de schade die zij moeten vergoeden. Vaak komt er een schade-expert langs om deze in te schatten, zodat zij aan de hand hiervan een vergoeding aan u kunnen uitbetalen. Houd er rekening mee dat deze schade-expert werkt voor de verzekeraar. Dat zorgt ervoor dat deze schade-expert niet heel onafhankelijk kan zijn.

Waterschade: wat vergoedt de inboedelverzekering?

Niet elke waterschade wordt vergoed. Hieronder ziet u in het kort wat wel en niet vergoed wordt onder de inboedelverzekering of woonhuisverzekering. Wanneer iets wel vergoed wordt, is het nog de vraag hoeveel vergoeding u ervoor zult ontvangen. U heeft hier zelf invloed op, door extra hulp in te schakelen van een contra-expert.

Waterschade, wat wordt vergoed door uw verzekering?

Wij raden u aan om uw waterschade in behandeling te laten nemen door een contra-expert, omdat dit u een sterk financieel voordeel kan opleveren.

Waterschade, wat wordt niet vergoed door uw verzekering?

 • Meestal dekt een inboedelverzekering geen waterschade door achterstallig onderhoud. Bijvoorbeeld door versleten kitranden / kitnaden in de badkamer. Dit had u namelijk kunnen voorkomen door tijdig onderhoud. De vraag is alleen: wanneer is er werkelijk sprake van achterstallig onderhoud? Onze contra-expert zoekt het voor u uit.

 • Schade door overstroming door een dijkbreuk. Mogelijk dient u in zo’n geval een beroep te doen op de Wet Tegemoetkoming Schade (WTS). U kunt namelijk een tegemoetkoming hiervoor krijgen. Meer informatie over de WTS vindt u op deze website.
 • Waterschade die is ontstaan door nalatigheid, wordt ook niet vergoed door uw inboedelverzekering. Denk hierbij aan het openlaten van een raam of deur tijdens een flinke stortbui. U had dit kunnen voorkomen door het weer in de gaten te houden.

 • Waterschade door opkomend grondwater. Dit valt helaas niet onder de dekking. U leest er meer over in ons artikel: kelderlekkage.

Waterschade die op de inboedelverzekering moet worden geclaimd is de waterschade aan uw losse spullen. Voor waterschade aan muren en plafonds dient u de de opstalverzekering aan te spreken. Een inboedelverzekering is overigens niet verplicht, maar wordt door ons wel sterk aangeraden. U moet er niet aan denken dat u te maken krijgt met waterschade zonder een inboedelverzekering. U kunt dan nergens aanspraak op maken. De kosten voor zo’n verzekering zijn overigens ook minimaal wanneer we dit vergelijken met het risico dat dit afdekt.

Vaak kunt u kiezen voor een standaard inboedelverzekering of een zogenaamde all-risk inboedelverzekering. Het prijsverschil is ook hier weer minimaal, maar dan heeft u wel de meest uitgebreide dekking in geval van waterschade.

Zorg er tot slot ook voor dat u nooit onderverzekerd raakt met uw inboedelverzekering. Veel inboedelverzekeringen zorgen er al automatisch voor dat u nooit onderverzekerd raakt. Toch bestaan er nog wel inboedelverzekeringen waar u wél onderverzekerd kunt raken in geval van bijvoorbeeld een waterschade. Neem contact op met uw verzekeraar of tussenpersoon om hier meer duidelijkheid over te krijgen en pas eventueel uw verzekering aan om niet in de problemen te komen wanneer zich een flinke waterschade voordoet.

Welke verzekering bij waterschade aan de vloer?

Soort verzekering Soort schade
Dekking in de opstalverzekering Waterschade aan het laminaat of houten vloer (gelijmd)
• Waterschade aan de tegelvloer
Dekking in de inboedelverzekering • Waterschade aan het laminaat of houten vloer (zwevend gelegd)
• Waterschade aan zachte vloerbedekking (zwevend en gelijmd)

Uitbetaling verzekering na waterschade

Wanneer u te maken krijgt met waterschade in uw woning, dan is de hoop vaak gevestigd op een snelle uitbetaling van de verzekering na een waterschade. Helaas blijkt in de praktijk dat de afhandeling van de waterschade gecompliceerd kan zijn, waarbij de snelheid en de hoogte van de uitkering niet altijd aan de verwachtingen voldoen. Het is geen uitzondering dat de uitbetaling van de waterschade lang op zich laat wachten, wat voor veel onzekerheid kan zorgen. Daar komt bij dat, wanneer de vergoeding eindelijk wordt uitgekeerd, het toegekende bedrag regelmatig als onvoldoende wordt ervaren. De mismatch tussen de verwachte schadevergoeding en de realiteit kan groot zijn. De financiële impact van de waterschade weegt dan zwaarder dan in de eerste instantie werd gedacht.

Sta niet alleen tegenover uw verzekering met een waterschade

Zoals eerder is aangegeven kan de schade expert niet heel onafhankelijk zijn werk doen aangezien hij wordt betaald door de verzekeraar: wiens brood men eet diens woord men spreekt. Het is daarom verstandig om extra hulp in te schakelen in geval u een waterschade door uw verzekering vergoed wilt krijgen.

Deze hulp wordt u gegeven door onze contra expert. U zult nu waarschijnlijk denken aan de kosten van onze contra expert. Wij hebben goed nieuws: het is namelijk kosteloos. Althans, voor u is het kosteloos. Onze kosten worden gedeclareerd op uw verzekering. Het is daarom belangrijk dat u wel verzekerd bent. In de wet is het zo vastgelegd dat de (redelijke) kosten voor contra expertise betaald dienen te worden door de verzekeraar. Dit recht heeft de overheid aan u gegeven zodat u er nooit alleen voor hoeft te staan. U dient echter wel te weten van dit recht en helaas is de gemiddelde Nederlander hier niet van op de hoogte.

Overigens, onze contra expert is net zo goed op de hoogte van de polisvoorwaarden als de schade expert van de verzekeraar. Gegronde kennis van de polisvoorwaarden is belangrijk om uw recht te kunnen halen.

Meer vergoeding van uw verzekering bij waterschade

Wij helpen u niet alleen met het bepalen of een waterschade gedekt is. Wij bekijken ook in hoeverre de aangeboden vergoeding van de verzekeraar juist is. In 95% van onze behandelde schades ontvangen onze klanten een hogere schadevergoeding. Lees hiervoor onze onafhankelijke reviews na.

U ziet: het is allemaal niet zo vanzelfsprekend dat u de vergoeding vanuit uw verzekering ontvangt, die bij uw schade past. Wij hopen dat u aan de hand van dit artikel nieuwe inzichten heeft gekregen en gebruikmaakt van uw rechten. Wij staan in ieder geval voor u klaar! Wij helpen gedupeerden in een woonhuis (huurwoning en koopwoning), maar ook ondernemers met waterschade in hun bedrijfspand.

 • Wat kost onze contra-expertise?

  Voor verzekerden zijn er géén kosten verbonden aan contra-expertise. In de wet is opgenomen dat de verzekeraar de redelijke kosten voor het vaststellen van de schade voor haar rekening dient te nemen. U ontvangt nóóit een factuur van ons. Wij rekenen ook geen voorrijkosten. Dus of u nu in Rotterdam woont of in Tilburg, dat maakt voor ons geen verschil.

Trustpilot reviewscore - Schadeoplossing Nederland
Google reviewscore - Schadeoplossing Nederland
Facebook reviewscore - Schadeoplossing Nederland

U hoeft er – ook wat betreft de kosten – dus niet alleen voor te staan. Laat u daarom door ons team van experts bijstaan en ontvang de vergoeding die bij uw schade past. Meld hier uw schade met ons online formulier of bel 088 – 888 5000.

Was deze informatie nuttig?

De Juiste Vergoeding?
Meld Hier Uw Schade

Met slechts een paar
vragen helpen wij u aan de
juiste vergoeding.

Bel onze contra-expert: 088 - 888 5000
Voor de juiste vergoeding uw schade bij ons melden.
 • De juiste vergoeding voor uw schade

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig helpen wij u bij het vinden van tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten

 • Specialisatie in brand- en waterschade