Brand bij de buren? Dit kunt u doen
Uw buren hebben brand in huis gehad. Hierdoor heeft ook uw woning schade opgelopen. Rookschade valt daar ook onder. Wiens verzekering wordt dan aangesproken; die van u of van uw buren? En wat als uw buren geen verzekeringen hebben afgesloten? Een brand bij de buren zal heel wat vragen bij u oproepen. Onze contra-expert is dan dé persoon om u bij te staan. Wij voorzien u van de antwoorden én verzekeringshulp die u zo hard nodig heeft. Lees hieronder snel verder.
Wiens verzekeringsmaatschappij betaalt de schade?
Wanneer een brand naast, boven of onder uw woning is uitgebroken, kunt u daar veel hinder en schade van ondervinden. Zoveel zelfs dat uw woning flink hersteld en schoongemaakt moet worden. Bijvoorbeeld vanwege rookschade door de brand van de buren. U bent verzekerd voor brandschade via uw inboedel- en opstalverzekering. Dit zijn dan ook de verzekeringen die u moet aanspreken.
Ook al heeft uw buurman de brand en dus dus schade veroorzaakt, dan nog zult u allereerst de schade op uw eigen verzekering(en) moeten aanspreken. Uw verzekeraar zoekt vervolgens uit of het mogelijk is om de schade te verhalen op de verzekering van uw buurman. Dit hele proces verloopt achter de schermen, u merkt daar zelf dus verder vrij weinig van. Kan de brandschade niet worden verhaald op de verzekering van uw buren? Dan neemt uw verzekeraar uw schade voor eigen rekening.
Wat als ik een huurhuis heb?
U heeft een huurhuis, maar door de brand van uw buren heeft u schade gekregen aan uw opstal. Hoe gaat het dan met de verzekering en vergoeding? Met opstal worden de vaste zaken aan uw woning bedoeld, zoals de muren, plafonds en (gelijmde) vloeren. Bij schade aan uw opstal moet u contact opnemen met de huurbaas of woningcorporatie. Zij zijn verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Bij een huurhuis bent u wel zelf verantwoordelijk voor de inboedelverzekering. Als er dus ook spullen in en om uw woning kapot of verloren zijn gegaan, moet u daarvoor de inboedelverzekering aanspreken.
En als mijn buren niet verzekerd zijn voor brand?
Hebben uw buren geen inboedel- of opstalverzekering afgesloten? Dan wordt hun schade niet vergoed. Uw schade wordt sowieso wel vergoed door uw eigen verzekeraar. Mocht u zelf ook geen inboedel- en opstalverzekering hebben afgesloten, dan kunt u uw buren aansprakelijk stellen. De schade aan uw woning kan dan worden gedekt via de aansprakelijkheidsverzekering van de buren. Die verzekering moeten zij dan wel hebben afgesloten. Uw schade wordt dan op basis van de dagwaarde vergoed.
Hebben uw buren ook geen aansprakelijkheidsverzekering? Dan wordt het echt een stuk lastiger. Er bestaan namelijk geen fondsen of iets dergelijks, waaruit uw schade en die van uw buren kan worden betaald. Uw buren zullen uw schade dan uit eigen zak moeten betalen. In de meeste gevallen is het dan nodig om een proces via de rechtbank te starten.
Waarom is het slim om een contra-expert in de arm te nemen?
Bent u verzekerd? Pas dan kunt u kosteloos gebruikmaken van onze contra-expertise. Wij staan u dan bij om de schade te verhalen. Een belangrijk detail daarbij is dat wij onafhankelijk zijn. Wij zijn onafhankelijk van verzekeraars en we stellen úw belangen voorop. Dit doen wij bijvoorbeeld wanneer wij de schade komen vaststellen en wanneer wij in gesprek gaan met uw verzekeraar. Wij proberen voor u de schadevergoeding te regelen waar u recht op heeft.
Wacht niet totdat er discussies ontstaan tussen u, uw buren en de verzekeraars. Zonder een eigen contra-expert staat u er niet sterk genoeg voor. Schakel onze kosteloze contra-expert daarom zo snel mogelijk in, zodat wij u kunnen bijstaan in deze vervelende situatie.
U hoeft er – ook wat betreft de kosten – dus niet alleen voor te staan. Laat u daarom door ons team van experts bijstaan en ontvang de vergoeding die bij uw schade past. Meld hier uw schade met ons online formulier of bel 088 – 888 5000.