35+ Tips om brand te voorkomen

Brand, u moet er niet aan denken. Niemand hoopt dat ooit van dichtbij mee te hoeven maken. Toch ontstaan er nog steeds veel te veel woningbranden. Zo vielen er in 2020 maar liefst 32 dodelijke slachtoffers bij 31 fatale woningbranden en dat veel te hoge cijfer moet omlaag. De meeste branden in huis worden veroorzaakt door elektrische apparaten, de cv-ketel of de meterkast. Ook het koken op gas en het gebruik van kaarsen, sigaretten en de open haard staan hoog op de lijst van veroorzakers van brand.

Met onderstaande tips leggen wij uit wat u zelf thuis kunt doen om brand te voorkomen. Heeft u er wat aan gehad? Wees dan zo vrij om deze tips met uw vrienden en kennissen te delen. U redt er mogelijk levens mee

Wij onderschrijven met onze schadecoaches en contra-experts de Gedragscode van Expertise-organisaties.
Tips bij brand checklist

40 Tips
bij brand

Handelingen om brand te voorkomen

Bescherm uw huis met een opstal- en inboedelverzekering

Deze tip – om een opstal- en inboedelverzekering af te sluiten – helpt u uiteraard niet om brand te voorkomen. Maar ontstaat er een keer brand in uw woning, dan is het wel een geruststellend idee als u daar in de meeste gevallen wel voor verzekerd bent. U sluit een opstalverzekering af voor de (nagel)vaste delen van uw huis. Deze verzekering is verplicht voor woningeigenaren met een hypotheek.

De inboedelverzekering sluit u af voor de losse spullen in uw huis. Deze verzekering is nooit verplicht, maar wij raden u deze wel altijd aan. In geval van brand moet u mogelijk beide verzekeringen aanspreken

Zorg voor rookmelders in uw woning

Heeft u al rookmelders in uw woning geïnstalleerd? U doet er goed aan om in ieder geval in de gang en op de overloop van elke verdieping een rookmelder te installeren. Zorg ervoor dat deze dicht bij de slaapkamers hangen. In het ideale geval installeert u een rookmelder in elke kamer.

Rookmelders worden verplicht in elke woning in Nederland per 1 juli 2022. U moet ze dus hoe dan ook installeren. Hierbij geldt: hoe eerder, hoe beter.

Hang een rookmelder altijd op aan het plafond. Rook stijgt namelijk op. Ook is het verstandig om een rookmelder dicht bij apparaten te hangen, die een verhoogd risico op brand kennen. Denk daarbij aan uw wasdroger en wasmachine.

Hang geen rookmelder op in ruimtes, waar er te veel risico is op vals alarm. Dat is bijvoorbeeld een plek in de keuken, vlak bij het fornuis. Het is wel verstandig om een rookmelder dicht in de buurt van de keuken op te hangen. Rookmelders kunnen ook spontaan af gaan in vochtige ruimtes. Kies in een vochtige ruimte voor een hittemelder.

Gebruikt u rookmelders met een normale batterij? Vergeet dan niet om deze tijdig te vervangen.

Er bestaan ook rookmelders met een niet-vervangbare batterij. Deze rookmelders kunnen zonder batterijvervanging tussen de 5 en 10 jaar functioneren. U hoeft dan dus niet elk jaar de batterij te vervangen, om tijdig gewaarschuwd te kunnen worden bij brand.

Een rookmelder moet in ieder geval na 10 jaar worden vervangen. Wacht die tien jaar niet af, maar test uw rookmelder ook tussentijds met de testknop. Bijvoorbeeld standaard op de eerste dag van elke nieuwe maand. Zo weet u zeker dat de rookmelder nog werkt. Bovendien herkent u daardoor ook direct het geluidssignaal als de rookmelder afgaat – en u onmiddellijk in actie moet komen.

Tijdens het slapen ruikt u niets

Weet u overigens dat u in uw slaap niets ruikt? Als er brand uitbreekt terwijl u slaapt, wordt u dus níet wakker van de brandlucht. Tijdens uw slaap kunt u nog wel horen. Daarom is een rookmelder (ook) van cruciaal belang als u slaapt op het moment dat de brand ontstaat!

Laat uw cv-installatie minimaal één keer per jaar schoonmaken en controleren

De cv-ketel valt onder de brandgevaarlijke apparaten binnen een woning. Daarom is goed onderhoud zo belangrijk. Zorg er ook voor dat de ruimte rondom de cv-ketel vrij is van brandbare materialen. Hang daarnaast ook een rookmelder op een paar meter afstand van de cv-ketel op.

Bewaart u gasflessen? Doe dit alleen buiten de woning

Gasflessen kunt u gerust bewaren, maar niet in huis. Zorg ervoor dat de gasflessen rechtop staan in een goed geventileerde ruimte. Ga altijd voorzichtig te werk met gasflessen. In geval van brand worden deze gasflessen erg gevaarlijk, omdat er ontploffingsgevaar ontstaat.

Laat uw geiser jaarlijks controleren

De geiser is handig om snel warm water te krijgen, maar dit brengt ook risico’s met zich mee. Is er een gelige of oranje vlam te zien? Zijn de ramen beslagen zonder een bekende oorzaak of ruikt u een gaslucht? Dan kan er zomaar iets mis zijn met uw geiser. Laat deze dan direct controleren – en ventileer de ruimte goed in de tijd totdat de installateur komt. Als de verbranding niet volledig is, ontstaat er koolmonoxide (CO). Een koolmonoxidevergiftiging ligt dan op de loer.

Koolmonoxide kunt u niet ruiken, maar u raakt er wel door buiten bewustzijn. Uiteindelijk kan dit de dood tot gevolg hebben. Niet voor niets wordt dit omschreven als een sluipmoordenaar.

Gebruik een combinatiemelder

Sommige rookmelders beschikken ook over een koolmonoxidemelder: de zogenoemde combinatiemelder. Heeft u plekken in uw woning waar u te maken heeft met verbrandingsgassen? Plaats daar dan een combinatiemelder in de buurt.

Lucifers en aanstekers uit de buurt van kinderen

Gebruikt u vaak lucifers en aanstekers in huis? Zorg er dan voor dat uw kinderen hier niet bij kunnen. Vuur kan voor kinderen erg fascinerend zijn, waardoor ze er erg graag mee willen experimenteren. Ruim lucifers en aanstekers daarom altijd netjes op; laat ze nooit onbeheerd achter.

Positioneer halogeenlampen op veilige plaatsen

Halogeenlampen kunnen erg warm worden. Het is daarom sterk aan te raden om goed te bedenken waar u deze lampen plaatst. Plaats ze bijvoorbeeld niet heel dicht bij een vitrage of gordijn. Door de warmte die ze afgeven, kan dit brandgevaar opleveren.

Laat een strijkijzer nooit achter met de stekker in het stopcontact

Wordt u tijdens het strijken even geroepen om mee te kijken met iemand? Vergeet dan niet om het strijkijzer helemaal uit te schakelen. Trek de stekker uit het stopcontact en zet het strijkijzer op een veilige plek neer, waar het eerst kan afkoelen.

Doet u dit niet, dan loopt u de kans dat u het strijkijzer vergeet, waardoor er brand kan ontstaan. Laat u daarom bij voorkeur niet afleiden tijdens het strijken.

Laat een elektrische deken niet onbeheerd ingeschakeld

Ga niet slapen terwijl de elektrische deken aan staat. Zet de elektrische deken ook niet alvast aan voordat u gaat slapen, terwijl u op een andere verdieping in uw woning verblijft. U heeft er dan te weinig zicht op als er brand uitbreekt. Het is belangrijk dat u de slaapkamer in de gaten kunt blijven houden.

Een elektrische deken opvouwen?

Weet u dat de bedrading van de elektrische deken kan beschadigen, als u de deken opvouwt? Ook dit kan brandgevaar opleveren, als u de deken daarna weer aansluit.

Laad ’s nachts geen apparatuur op

Zorg ervoor dat u uw apparatuur overdag oplaadt in plaats van ’s nachts tijdens het slapen. Mobiele devices en andersoortige apparatuur kunnen dusdanig warm worden, dat daardoor brand kan ontstaan.

Zet apparatuur helemaal uit bij vertrek

Verlaat u het huis voor langere tijd? Zorg er dan voor dat u de apparatuur niet op stand-by laat staan. Voor het gemak kunt u hiervoor zogenoemde standby-killers gebruiken. Een standby-killer voor de televisie detecteert wanneer uw televisie uit staat en schakelt na 10 minuten de stroom automatisch uit. Wanneer u met de afstandsbediening de televisie aan wil doen, vangt de standby-killer dit signaal op en schakelt eerst de elektriciteit weer in. Druk daarna nogmaals op de aan/uit knop van uw afstandsbediening, nu wordt de televisie aangezet.

Gebruik uitsluitend originele laders

Originele laders zijn vaak aanzienlijk duurder dan niet-originele laders. Dat heeft een reden. Originele laders zijn vaak gemaakt van betere en veiligere materialen, waardoor ze ook minder brandgevaarlijk zijn. Gebruik daarom geen alternatieve goedkope laders, maar investeer in uw veiligheid.

Nóg meer veiligheid!

Gebruikt u de lader niet meer? Haal deze dan uit het stopcontact.

Gebruik een vonkenscherm voor uw open haard

Heeft u een open haard zonder vonkenscherm? Dan kunnen gloeiende stukjes hout de woonkamer binnen schieten, met alle gevolgen van dien. Gebruik daarom áltijd een vonkenscherm.

Gebruik alleen aanmaakblokjes om uw haard aan te steken

Ga nooit aan de slag met benzine of spiritus, maar gebruik uitsluitend aanmaakblokjes in uw open haard. Spiritus en benzine zijn brandgevaarlijke stoffen, die niet voldoende kunnen worden beheerst.

Is uw schoorsteen dit jaar al geveegd?

U doet er verstandig aan om minstens eenmaal per jaar uw schoorsteen te laten vegen. Zo kunt u veilig uw haard aansteken, zonder grote kans op een schoorsteenbrand.

Snel en veilig het vuur doven

Wilt u – in geval van nood – het vuur in uw haard snel doven? Gebruik dan vooral geen water! Hierdoor ontwikkelt zich zoveel stoom, dat uw rookkanaal zelfs kan exploderen. Zorg er daarom voor dat er altijd een emmertje zand naast uw haard staat. Hiermee kunt u in noodgevallen het vuur op een veilige en snelle manier doven.

Ga niet zelf sleutelen aan de meterkast en controleer deze regelmatig

De meterkast in huis is een plek die veel brandgevaar kan opleveren, wanneer er niet goed mee omgegaan wordt. Zelf sleutelen in de meterkast is bijvoorbeeld erg onverstandig. Als u dit verkeerd doet, kan er kortsluiting ontstaan. Met brand als gevolg. Wanneer een verzekeraar erachter komt dat u zelf heeft zitten sleutelen in uw meterkast, dan kan het zelfs zo zijn dat de schade niet wordt gedekt.

Controleer ook met enige regelmaat of de zekeringen in de meterkast nog in orde zijn. U kunt ook een erkende installateur vragen om uw meterkast te controleren. Zo weet u helemaal zeker dat het allemaal goed zit.

Heeft u een oud huis? Laat aarding met een aardlekschakelaar installeren

Beveilig uw huis met aarding en een aardlekschakelaar. In nieuwe huizen is dit standaard aanwezig, maar in huizen van voor 1975 was dit nog niet verplicht. Mist u aarde (een aardpin) en de aardlekschakelaar in uw meterkast? Laat dit dan installeren door een erkende elektricien. De aarding voorkomt dat apparaten onder stroom komen te staan door kortsluiting. Zonder aarding kan het voor u erg gevaarlijk zijn om zo’n onder stroom staand apparaat aan te raken. Bovendien kan dit brand veroorzaken!

Gebruik de meterkast niet als opslagplaats

Het is belangrijk dat de meterkast voldoende geventileerd wordt. Wanneer u de meterkast gaat volpakken met (oude) jassen, sjaals, handschoenen, dozen en andere spullen, ontstaat brandgevaar. Gebruik de meterkast daarom nooit als opslagplaats.

Let op bij het gebruik van verlengsnoeren

U zou het niet zeggen, maar verlengsnoeren kunnen nog best wat risico’s met zich meebrengen wanneer deze niet juist worden gebruikt.

Het is belangrijk dat u bijvoorbeeld niet te veel grote stroomverbruikers op één verlengsnoer aansluit. Een verlengsnoer kan overbelast raken, waardoor er kortsluiting kan ontstaan. Het is daarom beter om grootverbruikers (zoals een wasmachine of oven) rechtstreeks op één stopcontact aan te sluiten.

Meerdere verlengsnoeren achter elkaar koppelen, wordt sterk afgeraden. Schaf liever een ander verlengsnoer aan, dat langer is en/of meer capaciteit heeft.

Gebruikt u een haspel? Rol het snoer op de haspel bij gebruik altijd helemaal af, omdat dit anders te warm kan worden.

Tot slot is het belangrijk om nooit elektrische snoeren onder een vloerkleed, tapijt of mat te leggen.

Is de bedrading van een apparaat beschadigd? Stop met het gebruik of kies voor professionele vervanging

Wanneer u een apparaat met een beschadigd snoer blijft gebruiken, bestaat er een verhoogd risico op kortsluiting. Vervang het product of laat de bedrading – indien mogelijk – vervangen door een erkende elektricien.

Sluit altijd de deuren achter u

Sluit altijd de deuren achter u, ook tijdens het slapen. Wanneer er brand uitbreekt, zorgen de deuren ervoor dat de brand niet razendsnel naar u toe kan komen.

De laptop in standby niet op een bed of bank

Deze apparaten kunnen ook in standby-modus te warm worden. Een bed of bank is vaak van brandbaar materiaal. Leg deze apparaten daarom altijd weg op een tafel. Een tafel is meestal gemaakt van minder brandbaar materiaal.

Gebruikt u een droger? Reinig uw filter na elke droogbeurt

De pluizen die na elke droogbeurt achterblijven in de filters van uw wasdroger, zijn brandbaar. Als de pluizen niet na elke droogbeurt worden verwijderd, bestaat er een verhoogd risico op brand. De pluizenfilters moeten goed worden bijgehouden, en dit geldt ook voor de condensor (en een eventueel condensorfilter). Dit dient minimaal elke 2 tot 3 maanden te gebeuren. Ook moet de droogtrommel elke maand goed worden schoongemaakt.

Wanneer te gebruiken?

Wij raden u sterk aan om de droger alleen te gebruiken wanneer u thuis bent én wakker bent.

Is uw huisnummer in het donker goed leesbaar?

Dit is belangrijk, wanneer de brandweer in het donker naar uw woning toe moet komen. Zo zien ze precies waar zij moeten zijn en gaat er geen kostbare tijd verloren.

De hoofdaansluitingen van gas, water en elektra moeten te allen tijde goed bereikbaar zijn

In geval van nood is het belangrijk dat de brandweer snel en eenvoudig bij de hoofdaansluitingen kan, om erger te voorkomen.

Zet blusmiddelen op strategische plekken in huis

Plaats uw blusmiddelen op plekken in uw woning, die brandgevaarlijk kunnen zijn. Dat is bijvoorbeeld in de nabijheid van uw droger/wasmachine en de keuken. U kunt er ook voor kiezen om op elke verdieping van uw woning één blusmiddel te plaatsen. Als er dan iets gebeurt, is er altijd een blusmiddel binnen handbereik. Gebruik voor een ‘vlam in de pan’ altijd een vetblusser.

Kookt u op gas? Zo doet u dit veilig

Koken op gas voelt voor u misschien vanzelfsprekend en veilig, maar dat is het niet. Het is namelijk nog steeds open vuur. Met een aantal voorzorgsmaatregelen kunt u het risico op brand aanzienlijk verkleinen:

 • Kook alleen met pannen die vuil- en vetvrij zijn.
 • Leg brandbare spullen (zoals ovenwanten, theedoeken, handdoeken, etc.) niet dicht bij het fornuis.
 • Draagt u wijde en losse kleding? Wees dan extra voorzichtig bij het vuur.
 • Zorg altijd voor een schone afzuigkap. Het vet in de filters en afvoer van de afzuigkap is brandbaar en bij een ‘vlam in de pan’ kan dit tot ernstige branden leiden.
 • Blijf tijdens het koken altijd in de keuken aanwezig – loop niet weg van het vuur.
 • Gebruik een kookwekker, zodat u niet vergeet dat er iets op het fornuis staat te pruttelen of dat er iets in de oven ligt.

Vlam in de pan? Volg dit stappenplan

Een vlam in de pan ontstaat wanneer de boter, olie of het vet heter wordt dan ongeveer 350°C. Als dit vlam vat, kan het niet met normale middelen worden geblust. Gebruik zéker geen water! Als u dat wel doet, ontstaat er een stoomwolk met fijne oliedeeltjes in de lucht en dit vormt een enorm brandbaar mengsel.

Wanneer u met een ‘vlam in de pan’ te maken heeft, is het belangrijk om als eerste het gas of de elektrische kookplaat uit te schakelen. Schakel daarna de afzuigkap uit en probeer vervolgens de vlam te doven door het deksel op de pan te leggen.

Gebruik geen blusdeken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft geconstateerd dat niet elke blusdeken geschikt is voor het doven van een ‘vlam in de pan’. U heeft hiervoor een vetblusser nodig. Deze is speciaal ontwikkeld voor dit soort branden. Een vetblusser zorgt voor een afdekkende schuimlaag over het vuur, waardoor er geen zuurstof meer bij kan. Ook voorkomt dit schuim dat de pan weer opnieuw vlam kan vatten.

Is het vuur gedoofd? Laat de pan dan 2 uur op het fornuis staan om deze goed te laten afkoelen.

Ga nooit lopen met een vlam in de pan. De kans is groot dat u hierdoor nog meer in de brand steekt.

Een nieuwe keuken of kookplaat? Denk na over de aanschaf van een geïntegreerde afzuiging

Een vlam in de pan kan enorm uit de hand lopen, wanneer de afzuigkap niet goed wordt schoongemaakt. Het vet in de filters kan als brandstof dienen bij een vlam in de pan en vervolgens kan het hele vettige afzuigkanaal in de brand vliegen. Met alle gevolgen van dien.

Wanneer u een kookplaat heeft met een geïntegreerde afzuiging, is de kans groter dat u deze filters schoonhoudt. U doet ze bijvoorbeeld om de dag in de vaatwasser. Verder gaat vuur altijd omhoog – en daar is dan geen brandgevaarlijke afzuiging meer aanwezig.

Gebruikt u kaarsen? Hanteer dan deze praktische tips

Blaas kaarsen altijd uit voordat u de kamer verlaat. Het klinkt heel logisch, maar toch vergeten mensen dit weleens als ze worden afgeleid of wanneer plotseling spoed geboden is. Probeer hier extra alert op te zijn.

Plaats de kaarsen altijd in een onbrandbare kaarsenstandaard. Er bestaan ook kaarsenstandaarden van plastic/kunststof, maar deze zijn meestal niet veilig. Plastic en vuur gaan simpelweg nooit goed samen.

Let ook op waar u de aangestoken kaarsen plaatst. Doe dat vooral niet te dicht bij stoffen raamdecoratie, zoals gordijnen en vitrages. De vlam mag geen mogelijkheid hebben om iets te verwarmen of aan te steken.

Bent u een roker? Denk dan eens aan deze veiligheidstips

Wanneer u rookt, kunt u de brandveiligheid vergroten met deze tips.

Gooi uw asbak nooit te snel leeg. Een sigaret kan namelijk smeulen, ook wanneer u denkt dat u deze goed heeft gedoofd. Wacht daarom minimaal 30 minuten én doorweek de sigaretten met water voordat u de asbak leeggooit.

Rook ook nooit in bed. Uw deken is erg brandbaar en er bestaat zelfs de kans dat u tijdens het roken in slaap valt. Dat kan u ook in de woonkamer overkomen in een heerlijke luie stoel.

Tot slot is het erg belangrijk dat u de sigaret niet onbeheerd achterlaat, bijvoorbeeld om even de deur voor iemand open te doen. Van het een komt het ander; u vergeet de sigaret en een flinke brand ligt op de loer.

Tijdens onweer geen stekkers in het stopcontact

Onweert het buiten? Haal dan de stekkers uit de stopcontacten. Tijdens onweer is er kans op kortsluiting en dat kan brand veroorzaken. Ook is het beter voor uw apparatuur om geen stroompieken op te hoeven vangen.

Ook bij langere afwezigheid

Tijdens langere afwezigheid is het eveneens verstandig om de stekkers uit het stopcontact te halen. Zo weet u zeker dat er geen kortsluiting kan ontstaan tijdens uw afwezigheid.

Leg een mobiele telefoon en zaklamp naast uw bed

Breekt er onverhoopt brand uit in huis in het midden van de nacht, waardoor u direct uw huis moet verlaten? Dan is het belangrijk dat u licht bij de hand heeft en niet naar uw telefoon hoeft te zoeken. Zo kunt u snel in actie komen. Bewaar uw telefoon daarom niet in uw bed, maar op een nachtkastje. Leg het toestel tijdens uw slaap ook niet aan de lader, maar doe dit overdag.

Maak een vluchtplan voor het hele gezin

Bij brand moet iedereen weten wat hem of haar te doen staat. Daarom is het maken van een vluchtplan belangrijk. Stel zo’n vluchtplan op en oefen het meerdere keren met het hele gezin. U mag er niet langer dan 3 minuten over doen om buiten te staan. Let op: als dit u werkelijk overkomt, kan de rook van een brand ervoor zorgen dat u nauwelijks nog iets kunt zien. Zorg er daarom voor dat er nooit iets in de weg staat en let in zo’n situatie extra op met de trap!

Denk ook aan alternatieve vluchtroutes en oefen ook die routes. De kans dat uw voorkeursvluchtroute geblokkeerd raakt tijdens de brand is namelijk altijd aanwezig.

Tot slot is het belangrijk dat u buiten een verzamelplek afspreekt. Bijvoorbeeld buiten bij de auto.

Zorg ervoor dat u altijd de deur uit kunt en leg de sleutels op een vaste plek

Wanneer er sprake is van brand, kan er een hoop verwarring ontstaan. Door uw sleutels op een vaste plek te leggen, voorkomt u dat u ooit opgesloten raakt in uw woning. U moet in een crisissituatie niet hoeven zoeken naar uw sleutels – dit kan van levensbelang zijn!

Raak niet in paniek

Probeer niet in paniek te raken, omdat u dan niet meer helder kunt nadenken. Met de tips hierboven heeft u een goede basis gelegd en een betere kans om snel en veilig uit uw huis te komen tijdens brand.

Handelingen tijdens de brand

Stappenplan tijdens brand

Het is belangrijk dat u precies weet wat u tijdens een brand moet doen. Dit komt de veiligheid ten goede en er kunnen levens mee gered worden.

 1. Door kalm te blijven, kunt u goed anticiperen op de brand en de juiste keuzes blijven maken.
 2. Neem niets mee, maar waarschuw zo snel mogelijk uw huisgenoten.
 3. Volg met al uw gezinsleden het vluchtplan. Geen vluchtplan? Verlaat dan het huis via de snelste weg.
 4. Wees erg voorzichtig met open ramen en deuren. Probeer deze zoveel mogelijk gesloten te houden achter u. De brand wordt dan namelijk niet extra gevoed met zuurstof en er ontstaan barrières tussen u en de brand. Is er geen uitweg te vinden? Ook in dat geval geldt: houd de deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten tussen u en de brand.
 5. Is er veel rookontwikkeling? Blijf dan zo laag mogelijk bij de grond. Zelfs een paar ‘happen’ giftige rook kunnen er al voor zorgen dat u bewusteloos raakt.
 6. Ga naar de afgesproken verzamelplaats en controleer of iedereen aanwezig is.
 7. Bel 112 en volg de instructies van de hulpdiensten. Het kan gemiddeld zo’n 8 minuten duren voordat de brandweer bij u op de stoep staat.
 8. Blijf buiten wachten op de brandweer en geef hun de belangrijkste informatie door. Ga niet terug het brandende huis in, om nog iets op te halen.

Is er sprake van een grote brand? Dan zal binnen een aantal uren ‘Stichting Salvage’ bij u langskomen om de eerste noodzakelijke hulp te bieden. Zij bieden praktische hulp en leggen ook het eerste contact met uw verzekeraar.

Doe tijdens brand niet zomaar een deur open

Het openen van een deur tijdens brand kan erg gevaarlijk zijn. Erachter kan namelijk een flinke vlammenzee woeden. Wanneer u de deur opent, wordt namelijk direct zuurstof aangevoerd, waardoor het vuur extra kan oplaaien. Er kan zelfs een explosie door ontstaan. Is het echt noodzakelijk dat u de deur opent? Volg dan deze procedure:

 1. Is de deur warm? Controleer dit met de rug van uw hand zo hoog mogelijk op de deur.
 2. Is de deurklink warm? Ook dit controleert u met de rug van uw hand. Open voor uw eigen veiligheid alleen een deur als deze koud is.
 3. Controleer of u de scharnieren kunt zien. In dat geval draait de deur naar u toe. Zet uw voet zo’n 10 à 15 cm voor de opening van de deur.
 4. Ga zo laag mogelijk hurken en bescherm uzelf door uw hoofd zoveel mogelijk van de deur weg te houden.
 5. Open de deur tegen uw voet en onderbeen.
 6. Roep hard om te kunnen bepalen of er iemand is.
 7. Na 5 seconden kijkt u of er brand of rook is.

Is er sprake van een kleine brand? Gebruik direct uw blusmiddelen

Heeft u de brand geblust met uw eigen blusmiddelen? Zorg er dan voor dat de brand niet meer na kan smeulen en blijf dit de eerste paar uren controleren.

Meld uw brand bij onze contra-expert

De Salvage-coördinator legt het eerste contact met uw verzekeraar. De schade is daar nu bekend. Daarna is het belangrijk dat u zelf zorgt voor contra-expertise na brand. Neem daarvoor contact met ons op via het formulier hieronder. Wij onderzoeken of de vergoeding voor uw brandschade juist en correct is. Hierdoor komt u later – tijdens het herstel van de brandschade – niet voor verassingen te staan.

Het inschakelen van een contra-expert is niet verplicht, maar voor u als verzekerde wel heel verstandig. Contra-expertise is namelijk kosteloos voor u als verzekerde. Het inschakelen van onze contra-expert kan een hoop onzekerheid bij u wegnemen. En doordat onze contra-expert onafhankelijk is, worden uw belangen áltijd vooropgesteld.

Neem direct contact met ons op via telefoonnummer: 088 – 888 5000 of meld uw schade bij ons online. Wij halen voor u de onrust uit de situatie.

35+ Tips bij brand checklist

35+ tips om brand te voorkomen

Was deze informatie nuttig?

De Juiste Vergoeding?
Meld Hier Uw Schade

Met slechts een paar
vragen helpen wij u aan de
juiste vergoeding.

Voor de juiste vergoeding uw schade bij ons melden.
 • De juiste vergoeding voor uw schade

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig helpen wij u bij het vinden van tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten

 • Specialisatie in brand- en waterschade