gesprongen leiding
  • Beoordeling van auteur
  • Beoordeeld 5 Sterren
  • 100%

  • Leiding gesprongen? Hoe en wat met de verzekering?
  • Beoordeeld door
  • Geplaatst op:
  • Laatst bewerkt op: 27 januari 2021

Waterleiding gesprongen? Hoe en wat met de verzekering?

Is er bij u thuis onverwacht een waterleiding gesprongen? Dat kan behoorlijke consequenties hebben! Vooral wanneer er niemand in de buurt was op het moment dat de leiding sprong. Het water kan dan namelijk ongestoord blijven stromen, met vaak een enorme waterschade tot gevolg. Vloeren, plafonds, wanden en meubels kunnen daardoor ernstig worden aangetast. Vooral in zo’n situatie verwacht u een juiste en eerlijke vergoeding van uw verzekeraar om de ontstane schade te herstellen. Helaas gebeurt dit in de praktijk niet altijd.

Een gesprongen waterleiding – dat kan niet missen

Vaak is direct duidelijk waar de leiding is gesprongen: u hoeft het waterspoor alleen maar te volgen. Soms is er geen sprake van een gesprongen leiding, maar druppelt het water uit de leiding. In dat geval is er sprake van een andere oorzaak. We noemen het dan dus ook geen gesprongen leiding, maar lekkage. En het is vervelend maar waar: een druppelende leiding is helaas niet altijd zichtbaar. Om een druppelende leiding op te sporen, moet vaak speciale apparatuur voor lekdetectie worden gebruikt.

Wat doet u eerst?

Het eerste wat u moet doen bij een gesprongen leiding, is de hoofdkraan dichtdraaien. Op die manier voorkomt u verdere waterschade in huis. Dit is ook een onderdeel van het beredden van uw inboedel en opstal, oftewel: voorkom dat er nog meer schade door lekkage aan uw inboedel en opstal ontstaat. U bent hiertoe ook verplicht volgens de polisvoorwaarden van uw verzekering.

Gesprongen leiding? Draai direct de hoofdkraan dicht om meer waterschade in uw huis te voorkomen.

afb. 1 Gesprongen leiding? Draai direct de hoofdkraan dicht om meer waterschade in uw huis te voorkomen.

Extra expertise bij waterschade.

Oneens met uw verzekeraar over
de uitkering van uw schade?
Wij helpen u graag verder.

Meer informatie

De gesprongen leiding melden bij uw verzekering

Het eerstvolgende wat u moet doen, is de schade door de gesprongen leiding melden bij uw verzekeringsmaatschappij. Bij een grote schade zal de verzekeringsmaatschappij een schade-expert sturen om de schade in uw woning te inventariseren. Vervolgens krijgt u te horen welke vergoeding u krijgt voor uw schade. Dit is een vrij eenzijdig proces, waarbij u als gedupeerde niet zoveel in te brengen heeft.

De schade-expert die de schade in uw woning opneemt, werkt voor uw verzekeringsmaatschappij. Dit betekent dat deze schade-expert niet heel onafhankelijk is. Dat kan ten koste gaan van uw vergoeding, waardoor u de schade mogelijk grotendeels uit eigen middelen zult moeten betalen.
Om dit te voorkomen, heeft u onafhankelijke hulp nodig: de hulp van een contra-expert.

Dit kan de contra-expert voor u doen
De schade-expert van de verzekering komt langs om de schade door de gesprongen leiding te inventariseren. Maar is deze schade-expert – die voor de verzekeringsmaatschappij werkt – wel zo onafhankelijk?

afb. 2 De schade-expert van de verzekering komt langs om de schade door de gesprongen leiding te inventariseren. Maar is deze schade-expert – die voor de verzekeringsmaatschappij werkt – wel zo onafhankelijk?

Klantervaringen

Google klantervaring

Reviewscore

4,7/ 5

Google waardering score

Op basis van 64 ervaringen

Vragen?

Snel geholpen worden met uw schade? Neem dan direct vrijblijvend contact met ons op.

contra expertisebureau bellen

088 – 888 5000