Home > Waterschade > Waterleiding gesprongen?

Waterleiding gesprongen? Hoe en wat met de verzekering?

Waterleiding gesprongen?

Is er bij u thuis onverwachts een waterleiding gesprongen? Dat kan behoorlijke consequenties hebben! Vooral wanneer er niemand in de buurt was op het moment dat de leiding sprong. Het water kan dan namelijk ongestoord blijven stromen, met vaak een enorme waterschade tot gevolg. Vloeren, plafonds, wanden en meubels kunnen daardoor ernstig worden aangetast. Vooral in zo’n situatie verwacht u een juiste en eerlijke vergoeding van uw verzekeraar om de ontstane schade te herstellen. Helaas gebeurt dit in de praktijk niet altijd. Wat u in zo’n situatie kunt doen leest u in dit artikel.

Het korte verhaal

Veelvoorkomende oorzaken

Achterstallig onderhoud

Belangrijke knelpunten

Dekking

Lage vergoeding

Benodigde verzekering

Inboedel- of opstalverzekering

Recht op contra-expertise?

Ja, kosteloos

Stappenplan voor een succesvolle claim

 1. De schade bij uw verzekeraar melden
 2. De schade bij onze contra-expert melden
 3. Akkoord over het uit te keren bedrag
 4. Schade (laten) ruimen
 5. Herstel van de schade
6x het dubbele ontvangen

"6x het dubbele ontvangen"

Wij hebben in november 2022 waterschade gehad en onze verzekeraar had een schaarse vergoeding uitbetaald, na een lang procedure hebben wij uiteindelijk 6x het dubbele ontvangen dankzij alle inzet en moeite van Schadeoplossing. Als wij ooit weer iets hebben zullen wij zeker nogmaals hier terug komen.

Marissa Jawahier

Overijssel

Een dikke 10!

"Een dikke 10!"

Goede en vriendelijke afhandeling van onze waterschade. Zeer behulpzaam naar ons. Een dikke 10!

Dhr. A. Den Adel

Zuid-Holland

Perfect, snel en accuraat

"Perfect, snel en accuraat"

Perfect, snel, accuraat en zeer vriendelijk zijn wij geholpen door dhr. Seponyan. Hartstikke bedankt voor de goede zorgen. Zeer aan te raden!

M.A. Mastenbroek

Overijssel

Professioneel ingezet

"Professioneel ingezet"

Schadeoplossing Nederland heeft mij veel vertrouwen gegeven. Zij hebben zich professioneel ingezet om het maximale uit mijn geleden schade te halen.

Dhr. R. Zondag

Drenthe

Gesprongen waterleiding of waterleiding lekkage?

Vaak is direct duidelijk waar de leiding is gesprongen: u hoeft het waterspoor alleen maar te volgen. Soms is er geen sprake van een gesprongen leiding, maar druppelt het water uit de leiding. In dat geval is er sprake van een andere oorzaak. We noemen het dan dus ook geen gesprongen leiding, maar waterleiding lekkage. En het is vervelend maar waar: een druppelende leiding is helaas niet altijd zichtbaar. Om een waterleiding lekkage op te sporen, moet vaak speciale apparatuur voor lekdetectie worden gebruikt.

Wat doet u eerst bij een gesprongen waterleiding?

Het eerste wat u moet doen bij een gesprongen waterleiding, is de hoofdkraan dichtdraaien. Op die manier voorkomt u verdere waterschade in huis. Dit is ook een onderdeel van het beredden van uw inboedel en opstal, oftewel: voorkom dat er nog meer schade door snel uitstromend water aan uw inboedel en opstal ontstaat. U bent hiertoe ook verplicht volgens de polisvoorwaarden van uw verzekering.

Wat doet u eerst bij een lekkage aan de waterleiding?

Een lekkage aan de waterleiding kan worden opgemerkt door zichtbaar en hoorbaar gedruppel op de plek waar de lekkage zit. Maar dat is niet in alle situaties het geval! Zo kan een waterleiding aan de ene kant van het huis lekken, terwijl de druppels aan de andere kant van het huis vallen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een leiding achter het plafond niet helemaal horizontaal is gemonteerd en een beetje afloopt. Het kan dan al snel een flinke speurtocht worden om de lekkage aan de waterleiding op te sporen. U doet er in zo’n geval goed aan om een lekdetectie uit te laten voeren. Dit scheelt u een hele hoop speurwerk en de kosten zijn in de meeste gevallen gedekt door uw verzekeraar. Meld dit wel eerst bij uw verzekeraar, zodat hier nooit misverstanden over kunnen ontstaan.

De gesprongen leiding melden bij uw verzekering

Het eerstvolgende wat u moet doen is, de schade door de gesprongen leiding of de lekkage van de waterleiding, melden bij uw verzekeringsmaatschappij. Bij een grote schade zal de verzekeringsmaatschappij een schade-expert sturen om de schade in uw woning te inventariseren. Vervolgens krijgt u te horen welke vergoeding u krijgt voor uw schade. Dit is een vrij eenzijdig proces, waarbij u als gedupeerde niet zoveel in te brengen heeft.

De schade-expert die de schade in uw woning opneemt, werkt voor uw verzekeringsmaatschappij. Dit betekent dat deze schade-expert niet heel onafhankelijk is. Dat kan ten koste gaan van uw vergoeding, waardoor u de schade mogelijk grotendeels uit eigen middelen zult moeten betalen. Om dit te voorkomen, heeft u onafhankelijke hulp nodig: de hulp van een contra-expert.

De contra-expert inschakelen

Een contra-expert heeft dezelfde kennis als een schade-expert, met één belangrijk verschil: hij is onafhankelijk. De contra-expert werkt namelijk niet voor een verzekeringsmaatschappij, maar voor een expertisebureau. Het is dan ook helemaal niet in zijn belang om de verzekeringsmaatschappij tevreden te stellen, omdat die hem niet betaalt.

De contra-expert zal de gesprongen leiding of de lekkage van de waterleiding objectief vaststellen, waardoor het gehele proces eerlijker verloopt. Wij stellen dan ook dat u de juiste én eerlijke vergoeding voor uw gesprongen leiding kunt ontvangen door onze contra-expert in te schakelen.

Baat het niet, dan schaadt het niet

Deze uitdrukking is in deze situatie heel toepasselijk. Waarom? Stel, u heeft een contra-expert ingeschakeld, die de schade inventariseert. Uit zijn inventarisatie blijkt dat de schade-expert van uw verzekeringsmaatschappij toch de juiste vergoeding voor de gesprongen leiding heeft aangedragen. In dat geval schaadt het u niet. Contra-expertise is namelijk kosteloos voor verzekerden. Dit is wettelijk zo bepaald door de Nederlandse overheid, zodat u er als gedupeerde bij schade niet alleen voor hoeft te staan.

Daarentegen moet wel worden aangegeven dat 95% van onze klanten een hogere schadevergoeding ontvangt in situaties waarin er sprake is van schade door een gesprongen waterleiding. Het komt in de praktijk (helaas) niet vaak voor dat een schade-expert van de verzekering écht de juiste en eerlijke vergoeding aandraagt.

 • Voortdurend zeer goed op de hoogte gehouden

  "Voortdurend zeer goed op de hoogte gehouden"

  Bijna 2 jaar geleden is er een grote waterschade ontstaan in mijn huis. De verzekering heeft de hele trukendoos opengetrokken om mijn claim af te wijzen. Na ruim een jaar touwtrekken was ik ten einde raad. Toen ben ik in contact gekomen met Schadeoplossing. Door hun hun tomeloze inzet en professionele aanpak is mijn probleem uiteindelijk naar volle tevredenheid opgelost! Gedurende het hele proces ben ik voortdurend zeer goed op de hoogte gehouden van alles. Nu kan ik eindelijk aan de renovatie van mijn huis beginnen. Super! Mijn dankbaarheid is groot!

  Dhr. R. Groenen

  Noord-Brabant

 • Zo blij met die extra 400 euro

  "Zo blij met die extra 400 euro"

  Wij hadden helaas ook waterschade, 23 juni 2016. Onze verzekering voor opstal ingeschakeld. Was geen fijne expert. Daar kwam ook nog bij dat deze meneer zei, dat we 1000 euro kregen, maar hij wist dat er 500 eigen risico af ging. Dat wisten wij dus niet. Schadeoplossing benaderd. Snel geholpen en snel aanwezig. Deze contra-expert vond ook dat 't een paar honderd euro meer mocht zijn. We praten niet over wereld bedragen, maar wij zijn zo blij met die extra 400 euro. Nog bedankt voor jullie hulp en vele telefoontjes!

  Mevr. M. Rijnbende

Deel deze informatie over gesprongen leidingen!

Waarom onze hulp inschakelen?

Onafhankelijke expertise

Online schade melden

Contra-expertise is een wettelijk recht voor iedere verzekerde. Het is een kosteloze en onafhankelijke oplossing voor iedereen die het niet eens is met zijn of haar verzekeraar.

Met welke schade heeft u te maken? *
Bent u verzekerd? *
Is de schade-expert langs geweest? *
Wat is het probleem met uw verzekeraar? *
Wilt u uw schade toelichten? *
 • De juiste vergoeding voor uw schade

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig helpen wij u bij het vinden van tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten

 • Specialisatie in brand- en waterschade