Alles wat u moet weten
Waterleiding gesprongen? Hoe en wat met de verzekering?
Is er bij u thuis onverwachts een waterleiding gesprongen? Dat kan behoorlijke consequenties hebben! Vooral wanneer er niemand in de buurt was op het moment dat de leiding sprong. Het water kan dan namelijk ongestoord blijven stromen, met vaak een enorme waterschade tot gevolg. Vloeren, plafonds, wanden en meubels kunnen daardoor ernstig worden aangetast. Vooral in zo’n situatie verwacht u een juiste en eerlijke vergoeding van uw verzekeraar om de ontstane schade te herstellen. Helaas gebeurt dit in de praktijk niet altijd.

Een gesprongen waterleiding – dat kan niet missen
Vaak is direct duidelijk waar de leiding is gesprongen: u hoeft het waterspoor alleen maar te volgen. Soms is er geen sprake van een gesprongen leiding, maar druppelt het water uit de leiding. In dat geval is er sprake van een andere oorzaak. We noemen het dan dus ook geen gesprongen leiding, maar lekkage. En het is vervelend maar waar: een druppelende leiding is helaas niet altijd zichtbaar. Om een druppelende leiding op te sporen, moet vaak speciale apparatuur voor lekdetectie worden gebruikt.
Wat doet u eerst?
Het eerste wat u moet doen bij een gesprongen leiding, is de hoofdkraan dichtdraaien. Op die manier voorkomt u verdere waterschade in huis. Dit is ook een onderdeel van het beredden van uw inboedel en opstal, oftewel: voorkom dat er nog meer schade door lekkage aan uw inboedel en opstal ontstaat. U bent hiertoe ook verplicht volgens de polisvoorwaarden van uw verzekering.
De gesprongen leiding melden bij uw verzekering
Het eerstvolgende wat u moet doen, is de schade door de gesprongen leiding melden bij uw verzekeringsmaatschappij. Bij een grote schade zal de verzekeringsmaatschappij een schade-expert sturen om de schade in uw woning te inventariseren. Vervolgens krijgt u te horen welke vergoeding u krijgt voor uw schade. Dit is een vrij eenzijdig proces, waarbij u als gedupeerde niet zoveel in te brengen heeft.
De schade-expert die de schade in uw woning opneemt, werkt voor uw verzekeringsmaatschappij. Dit betekent dat deze schade-expert niet heel onafhankelijk is. Dat kan ten koste gaan van uw vergoeding, waardoor u de schade mogelijk grotendeels uit eigen middelen zult moeten betalen. Om dit te voorkomen, heeft u onafhankelijke hulp nodig: de hulp van een contra-expert.
De contra-expert inschakelen
Een contra-expert heeft dezelfde kennis als een schade-expert, met één belangrijk verschil: hij is onafhankelijk. De contra-expert werkt namelijk niet voor een verzekeringsmaatschappij, maar voor een expertisebureau. Het is dan ook helemaal niet in zijn belang om de verzekeringsmaatschappij tevreden te stellen, omdat die hem niet betaalt.
De contra-expert zal de gesprongen leiding dus objectief inventariseren, waardoor het gehele proces eerlijker verloopt. Wij stellen dan ook dat u de juiste én eerlijke vergoeding voor uw gesprongen leiding kunt ontvangen door een contra-expert in te schakelen.
Baat het niet, dan schaadt het niet
Deze uitdrukking is in deze situatie heel toepasselijk. Waarom? Stel, u heeft een contra-expert ingeschakeld, die de schade inventariseert. Uit zijn inventarisatie blijkt dat de schade-expert van uw verzekeringsmaatschappij toch de juiste vergoeding voor de gesprongen leiding heeft aangedragen. In dat geval schaadt het u niet. Contra-expertise is namelijk kosteloos voor verzekerden. Dit is wettelijk zo bepaald door de Nederlandse overheid, zodat u er als gedupeerde bij schade niet alleen voor hoeft te staan.
Daarentegen moet wel worden aangegeven dat 95% van onze klanten een hogere schadevergoeding ontvangt in situaties waarin er sprake is van schade door een gesprongen waterleiding. Het komt in de praktijk (helaas) niet vaak voor dat een schade-expert van de verzekering écht de juiste en eerlijke vergoeding aandraagt.
Deel deze informatie over gesprongen leidingen!
Relevante praktijkverhalen
Échte schades, echte hulp met onze contra-expertise