Home > Brandschade > Keukenbrand

Keukenbrand, weet u wat u tijdens en na de brand moet doen?

Keukenbrand

Weet u dat maar liefst 30% van de woningbranden begint in de keuken? De zogenaamde keukenbrand. Dat komt niet alleen door de zogenoemde vlam in de pan, maar ook door apparaten of materialen die in en om de keuken in de brand kunnen vliegen. De keuken blijft nu eenmaal een plek waar vuur, zuurstof en brandstof erg dicht bij elkaar komen. Het is dan ook belangrijk dat u bij het koken áltijd uw aandacht erbij heeft. Hoe kan contra-expertise hulp bieden na een keukenbrand en hoe kunt u in de eerste plaats een keukenbrand voorkomen? Wij leggen het uit.

Het korte verhaal

Veelvoorkomende oorzaak

Vlam in de pan

Belangrijke knelpunten

Niet onafhankelijke expertise

Lage vergoeding

Benodigde verzekering

Inboedel- of opstalverzekering

Recht op contra-expertise?

Ja, kosteloos

Stappenplan voor een succesvolle claim

 1. De schade bij uw verzekeraar melden
 2. De schade bij onze contra-expert melden
 3. Akkoord over het uit te keren bedrag
 4. Schade (laten) ruimen
 5. Herstel van de schade
Wist er veel meer uit te halen

"Wist er veel meer uit te halen"

8 mei een inbraak gehad. De verzekeringsmaatschappij kwam met een “fooi” als uitbetaling. Schadeoplossing wist er veel meer uit te halen. Enorm bedankt! Ik zou jullie aan iedereen aanraden!!!

Mevr. M. Schaart

Komen afspraken na

"Komen afspraken na"

Goed behandeld komen afspraken na. Goed contact en ze doen wat ze beloven.

Cinneke Derwort

Noord-Brabant

Erg blij

"Erg blij"

Heel erg blij met het werk wat u voor mij gedaan heeft! Echt een aanrader als het gaat om schadezaken. Warm contact en zeer goed bereikbaar.

Mevr. D. Da Silva

Zuid-Holland

Proces goed verlopen

"Proces goed verlopen"

Ik ben blij dat Schadeoplossing ons heeft vertegenwoordigd bij de afhandeling van onze substantiele waterschade. Hierdoor konden wij ons richten op het herstel van de schade en is het proces goed verlopen.

Dhr. S. Schalekamp

Noord-Holland

Contra-expertise na een keukenbrand

Heeft er in uw woning een keukenbrand plaatsgevonden? Dan schakelt u natuurlijk zo snel mogelijk de verzekeraar in, die vervolgens bij u komt kijken. Laat het daar niet bij. Schakel naast uw verzekeraar ook een onafhankelijke expert in; de contra-expert. Deze contra-expert stelt uw belangen voorop en werkt niet voor de verzekeraar. Uw schade kan daardoor écht naar waarde worden geïnventariseerd. De uitkomst hiervan kan behoorlijk verschillen van de brandschade die de schade-expert van uw verzekeraar vaststelt.

Wilt u meer weten over onze contra-expertise, of heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088 – 888 5000 of gebruik onderstaand formulier om uw keukenbrand te melden.

Wat is een vlam in de pan?

We noemden het net al even: een veel voorkomende oorzaak van brand in huis is de keukenbrand, die begint als vlam in de pan. Tijdens het koken zijn we allemaal weleens afgeleid, waardoor we het vuur niet altijd even goed in de gaten houden. De boter, olie of het vet kan daardoor heter worden dan ongeveer 350°C en vat vlam – ongeacht het feit of u kookt op vuur of op een inductiekookplaat. De vlam in de pan is een feit en kan niet met normale middelen worden geblust.

Een vlam in de pan doven

Wanneer u te maken heeft met een vlam in de pan, is het belangrijk dat u als eerste het gas of de elektrische kookplaat uitschakelt. Probeer de vlam te doven door de deksel op de pan te leggen. Gebruik NOOIT water om de vlam in de pan te blussen. Het water gaat namelijk direct koken, waardoor er stoom in de olie ontstaat en er een stoomwolk ontstaat. Deze stoomwolk zal fijne oliedeeltjes in de lucht verspreiden en een extreem brandbaar mengsel vormen.

Bij vetbranden dient u geen blusdeken te gebruiken, omdat deze niet allemaal geschikt zijn voor een vetbrand of oliebrand. Gebruik daarom een ‘vetblusser’. Deze blussers leggen een afdekkende schuimlaag over het vuur, waardoor dit binnen zeer korte tijd dooft. Er kan namelijk geen zuurstof meer bij. Ook wordt het vet gekoeld, waardoor het niet opnieuw vlam kan vatten.

Ga nooit lopen met een vlammende pan. De pan is enorm heet en er bestaat een grote kans dat er meer delen van uw woning worden aangestoken door het vuur in de pan.

Voorkom een ‘vlam in de pan’

Hoe voorkomt u een vlam in de pan? In veel gevallen speelt de afzuigkap een grote rol bij keukenbrand door een vlam in de pan. Deze afzuigkap zit vaak vol vet en andere brandbare afvalstoffen, en zal daardoor eenvoudig vlam kunnen vatten. Hierdoor kan de brand stevig om zich heen grijpen. Ook het afvoerkanaal van de afzuigkap zit vol vet en voor u het weet, staat uw hele huis in brand. Wij adviseren u daarom om uw afzuigkap inclusief filters preventief regelmatig te reinigen. Slaat de vlam bij u in de pan? Schakel dan direct de afzuigkap uit.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om te werken met een afzuiging in de inductiekookplaat. Hierbij is het gebruikelijk om het metalen filter wekelijks in de vaatwasser te stoppen. Lees hiervoor wel eerst de handleiding. Dit betekent vanzelfsprekend dat er geen brandbare vetophopingen kunnen ontstaan. Slaat de vlam toch in de pan, dan slaan de vlammen uit naar boven, waar geen afzuigkap meer zit.

Overige manieren om een keukenbrand te voorkomen

 • Plaats een rookmelder in de keuken op een strategische plek. Bevestig de rookmelder niet boven het fornuis, omdat er in dat geval regelmatig vals alarm af kan gaan.
 • Zorg er ook voor dat u geen theedoeken of keukenrol in de buurt van het gasfornuis plaatst.
 • Controleer de (flexibele) gasleidingen regelmatig op scheurtjes of andere afwijkingen. Vervang deze tijdig.
 • In woord en daad bijgestaan

  "In woord en daad bijgestaan"

  Na een brand in onze slaapkamer is er veel brand en roetschade ontstaan. Onze eigen verzekering bood een te lage vergoeding aan, ook de benadering was niet bepaald empathisch. Gelukkig werden wij in woord en daad bijgestaan door Schadeoplossing Nederland. Zo kregen wij wel een reële vergoeding en zij hebben ons alle zorgen letterlijk uit handen genomen op een vriendelijke en professionele wijze.

  Dhr. J. Huisman

  Zuid-Holland

 • Accuraat en snel

  "Accuraat en snel"

  Op 4 maart was er brand in de woning van mijn broer. We zijn gebeld door Schadeoplossing Nederland en zijn met hun in zee gegaan. Ze hebben ons geweldig geholpen met de afhandeling van de schade. Hij heeft het accuraat en snel voor ons geregeld en alle zorgen uit handen genomen. Geweldig we kunnen deze maatschappij zeken aanraden voor een ieder die te maken heeft met brand in zijn woning.

  Dhr. P. Spaan

Deel deze informatie over keukenbranden

Waarom onze hulp inschakelen?

Onafhankelijke expertise

Online schade melden

Contra-expertise is een wettelijk recht voor iedere verzekerde. Het is een kosteloze en onafhankelijke oplossing voor iedereen die het niet eens is met zijn of haar verzekeraar.

Met welke schade heeft u te maken? *
Bent u verzekerd? *
Is de schade-expert langs geweest? *
Wat is het probleem met uw verzekeraar? *
Wilt u uw schade toelichten? *
 • De juiste vergoeding voor uw schade

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig helpen wij u bij het vinden van tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten

 • Specialisatie in brand- en waterschade