Home > Brandschade > Keukenbrand

Keukenbrand meegemaakt? Wij helpen u met de verzekering.

Keukenbrand

Weet u dat maar liefst 30% van de woningbranden begint in de keuken? De zogenaamde keukenbrand. Dat komt niet alleen door de zogenoemde vlam in de pan, maar ook door apparaten of materialen die in en om de keuken in de brand kunnen vliegen. De keuken blijft nu eenmaal een plek waar vuur, zuurstof en brandstof erg dicht bij elkaar komen. Het is dan ook belangrijk dat u bij het koken áltijd uw aandacht erbij heeft. Hoe kan contra-expertise hulp bieden na een keukenbrand en hoe kunt u in de eerste plaats een keukenbrand voorkomen? Wij leggen het uit.

Het korte verhaal

Veelvoorkomende oorzaak

Vlam in de pan

Belangrijke knelpunten

Niet onafhankelijke expertise

Lage vergoeding

Benodigde verzekering

Inboedel- of opstalverzekering

Recht op contra-expertise?

Ja, kosteloos

Stappenplan voor een succesvolle claim

 1. De schade bij uw verzekeraar melden
 2. De schade bij onze contra-expert melden
 3. Akkoord over het uit te keren bedrag
 4. Schade (laten) ruimen
 5. Herstel van de schade
 • Eerlijk advies

  "Eerlijk advies"

  De mensen van Schadeoplossing Nederland zijn vakkundig. Ze kunnen goed de schade in kaart brengen en geven eerlijk advies. Tevens zorgen zij voor een snelle afhandeling met de verzekeraar.

  Dhr. R. ter Beek

  Overijssel

 • Wist er veel meer uit te halen

  "Wist er veel meer uit te halen"

  8 mei een inbraak gehad. De verzekeringsmaatschappij kwam met een “fooi” als uitbetaling. Schadeoplossing wist er veel meer uit te halen. Enorm bedankt! Ik zou jullie aan iedereen aanraden!!!

  Mevr. M. Schaart

 • Onrecht is recht gezet

  "Onrecht is recht gezet"

  Wij zijn blij dat we Schadeoplossing Nederland hebben ingeschakeld. Voor dit werden we maar aan het lijntje gehouden door bepaalde partijen. Toen we in contact met Schadeoplossing Nederland kwamen is ons alles uit handen genomen en hebben ze het tot een goed einde weten te brengen. Wij zijn zeer tevreden met het eind resultaat!

  Mevr. N Tichem

  Zuid-Holland

Contra-expertise na een keukenbrand

Heeft er in uw woning een keukenbrand plaatsgevonden? Dan schakelt u natuurlijk zo snel mogelijk de verzekeraar in, die vervolgens bij u komt kijken. Laat het daar niet bij. Schakel naast uw verzekeraar ook een onafhankelijke expert in; de contra-expert. Deze contra-expert stelt uw belangen voorop en werkt niet voor de verzekeraar. Uw schade kan daardoor écht naar waarde worden geïnventariseerd. De uitkomst hiervan kan behoorlijk verschillen van de brandschade die de schade-expert van uw verzekeraar vaststelt.

Wilt u meer weten over onze contra-expertise, of heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088 – 888 5000 of gebruik onderstaand formulier om uw keukenbrand te melden.

Wat is een vlam in de pan?

We noemden het net al even: een veel voorkomende oorzaak van brand in huis is de keukenbrand, die begint als vlam in de pan. Tijdens het koken zijn we allemaal weleens afgeleid, waardoor we het vuur niet altijd even goed in de gaten houden. De boter, olie of het vet kan daardoor heter worden dan ongeveer 350°C en vat vlam – ongeacht het feit of u kookt op vuur of op een inductiekookplaat. De vlam in de pan is een feit en kan niet met normale middelen worden geblust.

Een vlam in de pan doven

Wanneer u te maken heeft met een vlam in de pan, is het belangrijk dat u als eerste het gas of de elektrische kookplaat uitschakelt. Probeer de vlam te doven door de deksel op de pan te leggen. Gebruik NOOIT water om de vlam in de pan te blussen. Het water gaat namelijk direct koken, waardoor er stoom in de olie ontstaat en er een stoomwolk ontstaat. Deze stoomwolk zal fijne oliedeeltjes in de lucht verspreiden en een extreem brandbaar mengsel vormen.

Bij vetbranden dient u geen blusdeken te gebruiken, omdat deze niet allemaal geschikt zijn voor een vetbrand of oliebrand. Gebruik daarom een ‘vetblusser’. Deze blussers leggen een afdekkende schuimlaag over het vuur, waardoor dit binnen zeer korte tijd dooft. Er kan namelijk geen zuurstof meer bij. Ook wordt het vet gekoeld, waardoor het niet opnieuw vlam kan vatten.

Ga nooit lopen met een vlammende pan. De pan is enorm heet en er bestaat een grote kans dat er meer delen van uw woning worden aangestoken door het vuur in de pan.

Voorkom een ‘vlam in de pan’

Hoe voorkomt u een vlam in de pan? In veel gevallen speelt de afzuigkap een grote rol bij keukenbrand door een vlam in de pan. Deze afzuigkap zit vaak vol vet en andere brandbare afvalstoffen, en zal daardoor eenvoudig vlam kunnen vatten. Hierdoor kan de brand stevig om zich heen grijpen. Ook het afvoerkanaal van de afzuigkap zit vol vet en voor u het weet, staat uw hele huis in brand. Wij adviseren u daarom om uw afzuigkap inclusief filters preventief regelmatig te reinigen. Slaat de vlam bij u in de pan? Schakel dan direct de afzuigkap uit.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om te werken met een afzuiging in de inductiekookplaat. Hierbij is het gebruikelijk om het metalen filter wekelijks in de vaatwasser te stoppen. Lees hiervoor wel eerst de handleiding. Dit betekent vanzelfsprekend dat er geen brandbare vetophopingen kunnen ontstaan. Slaat de vlam toch in de pan, dan slaan de vlammen uit naar boven, waar geen afzuigkap meer zit.

Brand tijdens koken – Veilig omgaan met de oven

Wanneer u in de keuken aan het koken bent en daarbij de oven gebruikt, is het belangrijk om extra goed te letten op de oven. Wij hebben een aantal aandachtspunten waardoor brand door de oven kan worden voorkomen.

 • Oven schoonmaken – Zorg ervoor dat u de oven regelmatig schoonmaakt; opgehoopt vet en etensresten kunnen namelijk vlam vatten bij hoge temperaturen.
 • Geef uw oven de vrije ruimte – Plaats ovenwanten, houten lepels, en ander brandbaar materiaal nooit dichtbij de oven. Zorg ook dat de oven uitgeschakeld is zodra u klaar bent met koken, en controleer of alle knoppen in de ‘uit’-positie staan.
 • Blijf erbij – Bovendien, laat uw eten nooit onbeheerd achter in de oven, zeker niet bij gebruik van de grillfunctie, aangezien deze voor hoge temperaturen zorgt. Gebruik een timer om u te herinneren wanneer het tijd is om het eten eruit te halen.

Door deze eenvoudige maatregelen te volgen, kunt u de kans op brand door het koken met de oven aanzienlijk verkleinen.

Een brand door het koken door bijvoorbeeld de oven te gebruiken is meestal gedekt met de opstal- en inboedelverzekering. Werkt u verzekeraar niet mee of heeft u het idee dat de aangeboden vergoeding niet klopt? Schakel dan onze contra-expertise in.

Overige manieren om een keukenbrand te voorkomen

 • Plaats een rookmelder in de keuken op een strategische plek. Bevestig de rookmelder niet boven het fornuis, omdat er in dat geval regelmatig vals alarm af kan gaan.
 • Zorg er ook voor dat u geen theedoeken of keukenrol in de buurt van het gasfornuis plaatst.
 • Controleer de (flexibele) gasleidingen regelmatig op scheurtjes of andere afwijkingen. Vervang deze tijdig.
 • Heel fijn

  "Heel fijn"

  Wij hadden erg veel roet- en waterschade op de gehele benedenverdieping. Na wat research online kwamen wij vrij snel op de website van schadeoplossing terecht. Eerst waren wij sceptisch want kosteloze hulp leek ons te mooi om waar te zijn. Toch gebeld en er werd meteen heel duidelijk uitgelegd hoe alles werkt. Bedankt voor de snelle actie! Heb je schade, zet dan gewoon altijd meteen een contra-expert in!

  Wij hadden totaal geen idee wat ons te wachten stond en dan is het heel fijn als je iemand hebt die aan jouw kant staat. Uiteindelijk hebben wij een mooie uitkering gekregen van de verzekering, dat hadden we zelf nooit voor elkaar gekregen.

  Mevr. F. Dekker

  Limburg

 • Dankbaar

  "Dankbaar"

  Schadeoplossing heeft alles met mijn inboedelverzekering geregeld nadat mijn woning door brand onbewoonbaar was geworden. Ook hebben zij geregeld dat mijn inboedel opgehaald en opgeslagen werd, dat er wat werkzaamheden in mijn nieuwe woning verricht werden en dat mijn inboedel daar naartoe verhuisd werd. Ze hebben een hele mooie schadevergoeding voor mij weten te regelen waarvan ik al mijn beschadigde spullen kan vervangen. Schadeoplossing heeft in een periode van veel zorgen een grote last van mij afgenomen. Daarvoor ben ik ze dankbaar.

  Dhr. R vd V

Deel deze informatie over keukenbranden

Waarom onze hulp inschakelen?

Onafhankelijke expertise

Online schade melden

Contra-expertise is een wettelijk recht voor iedere verzekerde. Het is een kosteloze en onafhankelijke oplossing voor iedereen die het niet eens is met zijn of haar verzekeraar.

Met welke schade heeft u te maken? *
Bent u verzekerd? *
Is de schade-expert langs geweest? *
Wat is het probleem met uw verzekeraar? *
Wilt u uw schade toelichten? *
 • De juiste vergoeding voor uw schade

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig helpen wij u bij het vinden van tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten

 • Specialisatie in brand- en waterschade