Home > Brandschade > Brand wasdroger, wat nu?

Brand door de wasdroger, wat nu met de verzekering?

Brand door de wasdroger, wat nu?

Brand door de wasdroger is een van de meest voorkomende brandoorzaken in Nederland. Een andere oorzaak is de brand door de wasmachine. Daarom is het belangrijk om extra alert te zijn wanneer dit soort apparatuur wordt ingeschakeld. Bij de wasdroger moeten bijvoorbeeld na elke droogbeurt de pluizenfilters worden gereinigd. Wij raden ook aan om met grote regelmaat de condensorfilter schoon te maken en deze tijdig te vervangen volgens voorschriften van de fabrikant. De warmte moet goed kunnen worden afgevoerd, anders kunnen de pluizen vlamvatten, met alle gevolgen van dien. Heeft u al te maken gehad met brand in de wasdroger? Dan geven wij u in dit artikel waardevolle informatie over hoe en wat met de verzekering en tijdelijke opvang.

Het korte verhaal

Veelvoorkomende oorzaken

Vervuild pluizenfilter

De warmte kan niet weg

Belangrijke knelpunten

Tijdelijke woonruimte

Lage vergoeding

Benodigde verzekering

Inboedel- of opstalverzekering

Recht op contra-expertise?

Ja, kosteloos

Stappenplan voor een succesvolle claim

 1. De schade bij uw verzekeraar melden
 2. De schade bij onze contra-expert melden
 3. Akkoord over het uit te keren bedrag
 4. Schade (laten) ruimen
 5. Herstel van de schade
Wist er veel meer uit te halen

"Wist er veel meer uit te halen"

8 mei een inbraak gehad. De verzekeringsmaatschappij kwam met een “fooi” als uitbetaling. Schadeoplossing wist er veel meer uit te halen. Enorm bedankt! Ik zou jullie aan iedereen aanraden!!!

Mevr. M. Schaart

Zelf geen zorgen meer

"Zelf geen zorgen meer"

Snel een expert die de schade kwam opnemen. Zeer vriendelijk en goede service. Zelf geen zorgen meer want Schadeoplossing regelde het verder. Hartstikke bedankt meneer Sepoyan en Yvonne.

Sandra

Flevoland

Direct goed geholpen

"Direct goed geholpen"

Contact gezocht met dit bedrijf en werd direct goed geholpen, direct is er iemand langs geweest om de schade op te nemen. Ze bemiddelde heel erg goed tussen mij en de verzekering. De zaak gewonnen, ben zeer tevreden over dit bedrijf. Zeker een aanrader als bemiddeling.

Dhr. T. Valerius

Overijssel

Het beste wat ik heb kunnen doen

"Het beste wat ik heb kunnen doen"

Wij hadden waterschade aan het toilet, na een geschil met de expert nam ik contact op met Schadeoplossing. Dat is het beste wat ik heb kunnen doen. Wat werd ik fijn geholpen en wat had ik het bij het goede eind dat het niet goed voelde bij de eerste expert. Alles is perfect geregeld.

Mevr. E. Rem

Hoe voorkom ik brand in de wasdroger?

 • Een schoon pluizenfilter en een schoon condensorfilter zijn ontzettend belangrijk om brand in de wasdroger te voorkomen.
 • Zorg er ook voor dat de afvoerleiding voor het water niet verstopt zit.
 • Pas op welke kleding je in de droger stopt, sommige kledingstukken zijn hier niet geschikt voor en kunnen te warm worden.
 • Het is belangrijk om de stekker direct in een stopcontact te steken en niet in een stekkerdoos.
 • Zorg ervoor dat uw wasdroger niet helemaal is ingebouwd in een bekasting. De wasdroger moet te allen tijde zijn warmte kwijt kunnen.

Een grote brand door de wasdroger voorkomen

Mocht er toch brand ontstaan door de wasdroger, dan is het belangrijk dat u er snel bij bent en dat u goed voorbereid bent. Met de volgende aandachtspunten kunt u zich een hoop ellende in de toekomst besparen:

 • Doe de droger nooit aan wanneer u niet thuis bent.
 • Plaats een rookmelder in de buurt van de droger, zodat u het direct hoort wanneer het misgaat.
 • Plaats een brandblusser dicht bij de wasdroger.
 • Gaat u blussen met water, zorg er dan voor dat de stroom eraf is! Anders kunt u zelf onder stroom komen te staan!
U heeft meer kans op tijd bij een brand door de wasdroger te zijn met behulp van een rookmelder. Maak overigens geen gebruik van een stekkerdoos, maar van aparte stopcontacten.

Afb. 1 Als u een rookmelder dicht bij uw wasdroger en/of wasmachine ophangt, heeft u meer kans om op tijd te zijn bij een brand door deze apparatuur. Gebruik alleen aparte stopcontacten – géén stekkerdoos(!)

Hoe gaat dat met de verzekering?

Een brand door de wasdroger moet natuurlijk bij uw verzekeraar worden gemeld. Zo’n brand zorgt voor veel rook en roet op uw inboedel. Hiervoor moet u uw inboedelverzekering aanspreken. Voor de schade aan de vaste delen van het huis, zoals de muren, plafonds en vastgelijmde vloeren, dient u de opstalverzekering aan te spreken. Het komt vaak voor dat het gehele huis onbewoonbaar is geworden na een brand in de droger. U heeft dan tijdelijke opvang nodig. Hier zult u zelf voor moeten zorgen, maar de kosten hiervoor worden door de inboedelverzekering vergoed. Heeft u alleen een opstalverzekering? Dan worden deze kosten voor tijdelijke opvang niet vergoed. Daarom is een inboedelverzekering zo ontzettend belangrijk. Wij vinden daarom dat deze verzekering eigenlijk verplicht zou moeten worden gesteld.

Ik heb een koopwoning

Met een koopwoning bent u vaak verplicht om een opstalverzekering te hebben. Dit is een gebruikelijke eis van de hypotheekverstrekker. Heeft u geen hypotheek op uw woning en wellicht daardoor niet gekozen voor een opstalverzekering? Dan heeft u geen recht op een vergoeding voor de opstalschade. Voor de losse spullen in huis en voor de kosten voor tijdelijke opvang kunt u de inboedelverzekering aanspreken. Heeft u deze verzekering niet, dan dient u contact op te nemen met de gemeente voor een tijdelijke woning.

Ik heb een huurwoning

Bij een huurwoning is het net even anders. De eigenaar van de woning is degene die verantwoordelijk is voor de opstalverzekering. Dat kan de woningbouwvereniging zijn, of een particuliere eigenaar van wie u de woning huurt. Hij zal het allemaal moeten regelen met de opstalverzekering, maar dat betekent ook dat ú vanuit die opstalverzekering geen hulp krijgt. Voor de losse spullen en de kosten voor tijdelijke opvang dient u ook hier de inboedelverzekering aan te spreken. U bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van de inboedelverzekering.

Heeft u geen inboedelverzekering afgesloten? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente. Vaak hebben zij voor calamiteiten als deze noodopvang beschikbaar. Echter, in tijden van woningtekort – waarmee we vandaag de dag te maken hebben – kan het zelfs zo zijn dat de gemeente ook geen tijdelijke woning kan aanbieden. De brand in de wasdroger kan dan wel heel rampzalig uitpakken.

Ik ben goed verzekerd, maar ik heb hulp nodig

Als u voor uw opstal én inboedel verzekerd bent, kunt u tegen problemen aanlopen met uw verzekeraar. Dat kunnen problemen op het gebied van communicatie zijn of andere standpunten over de schadevergoeding. Na zo’n brand in de droger komt er heel veel op u af. Met als gevolg dat u er misschien mogelijk niet goed bij bent tijdens het afhandelen van uw brandschade. Gevolgschade kan dan over het hoofd worden gezien en dit kan ten koste gaan van uw vergoeding.

Na een brand door de wasdroger heeft u hulp nodig van een onafhankelijke expert, onze contra-expert. Hij onderzoekt net als uw verzekeraar de brandschade, maar hij stelt uw belangen voorop. Onze contra-experts zijn onafhankelijk, in de zin dat wij niet worden betaald door de verzekeraar. Wij declareren onze kosten bij de verzekeraar en dat geeft al een heel andere verstandhouding. Uw verzekeraar is verplicht om onze kosten te vergoeden, dit is wettelijk zo geregeld. U betaalt dus niets voor het inschakelen van onze contra-expert. Wij raden u aan om dit direct na de brand door de droger te doen, zodat we zo veel mogelijk voor u kunnen betekenen. U hoeft er zo niet alleen voor te staan tegenover uw verzekeringsmaatschappij.

Meld vandaag nog uw schade en u weet direct waar u aan toe bent en hoe wij u verder kunnen helpen in uw situatie. Wij staan voor u klaar!

 • Bedankt voor alles

  "Bedankt voor alles"

  ik heb op 30 nov. brand gehad en wist niet wat te doen, gelukkig nam Schadeoplossing contact met mij op en hebben alles overgenomen voor me, van spullen die brand overleeft hadden opslaan/reinigen/terugplaatsen tot de betaling van de verzekering en voorschotten voor alles wat ik kwijt was. Dit was een traumatische ervaring en ook bij verdrietige gesprekken om de kleinste dingen was er vriendelijkheid, begrip en geduld. Niet wetende wat er op je af komt als zoiets gebeurd. Ik ben 2 maanden het huis uit geweest en had het niet alleen kunnen regelen. De geruststelling dat ik ook nog mag bellen bij vragen achteraf is super. ik ben jullie allemaal erg dankbaar, iedereen heeft mij met zijn eigen taken geholpen en nooit een negatieve tegenreactie gehad. Heel erg bedankt voor alles.

  Mevr. V. van der Bleek

 • Volle tevredenheid afgehandeld

  "Volle tevredenheid afgehandeld"

  In de nachtelijke uren is er bij ons brand ontstaan. De volgende morgen contact opgenomen met Schadeoplossing Nederland en na 2 uur was de expert bij ons aanwezig. Duidelijke uitleg gekregen wat het vervolg zou zijn. Daarna is alles goed, snel en tot volle tevredenheid afgehandeld.

  Dhr. F. van Wetering

  Zuid-Holland

Deel deze informatie!

Waarom onze hulp inschakelen?

Onafhankelijke expertise

Online schade melden

Contra-expertise is een wettelijk recht voor iedere verzekerde. Het is een kosteloze en onafhankelijke oplossing voor iedereen die het niet eens is met zijn of haar verzekeraar.

Met welke schade heeft u te maken? *
Bent u verzekerd? *
Is de schade-expert langs geweest? *
Wat is het probleem met uw verzekeraar? *
Wilt u uw schade toelichten? *
 • De juiste vergoeding voor uw schade

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig helpen wij u bij het vinden van tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten

 • Specialisatie in brand- en waterschade