Bliksemschade
Een boom die door blikseminslag omvalt – en daardoor uw huis beschadigt – is een duidelijk voorbeeld van bliksemschade. Blikseminslag kan echter zowel direct als indirect schade toebrengen. Hoe bent u hiervoor verzekerd?
Wat zijn directe en indirecte bliksemschade?
Wanneer de bliksem in de buurt is ingeslagen, denken veel mensen dat er niets aan de hand is. Soms is dat inderdaad zo. Maar de bliksem kan ook leidingen raken die onder de grond liggen. Deze leidingen lopen naar woningen toe, waardoor de apparatuur daarbinnen voor een kort moment onder veel te hoge spanning komt te staan. Dit noemen we indirecte bliksemschade of inductieschade. Belangrijk om te weten: het is mogelijk dat de bliksem niet alleen de elektriciteitsleidingen treft, maar ook de waterleidingen. Ga daarom nooit douchen tijdens onweer!
Wanneer een woning of bedrijf direct getroffen wordt door de bliksem, spreken we van directe bliksemschade. Behalve kapotte apparatuur ontstaan er dan ook vaak branden. Dit in tegenstelling tot situaties waarin sprake is van indirecte bliksemschade.
Zó voorkomt u bliksemschade
Wanneer het begint te onweren, kunt u het beste alle stekkers uit het stopcontact halen. Zo voorkomt u dat er piekstroom bij uw apparatuur kan komen. Ook kunt u de hoofdschakelaar het beste uitschakelen en internet- en tv-kabels eruit trekken.
Een bliksemafleider is geen overbodige luxe. Dat geldt vooral voor vrijstaande woningen, die een groter risico lopen om getroffen te worden door de bliksem (dan rijtjeshuizen). Een overspanningsbeveiliging voor bijvoorbeeld computers/servers is dan ook sterk aan te raden. Deze maatregel wordt vaak bij ondernemingen toegepast, maar de overspanningsbeveiliging kan ook prima thuis worden geïnstalleerd.
Brand door bliksem
Mocht de bliksem dan toch bij u inslaan, dan is er ook een aanzienlijke kans op brand door bliksem. Hierdoor kan een enorme brandschade ontstaan. Als de muren, wanden, daken en plafonds van het huis schade hebben opgelopen, dan dient u hiervoor de opstalverzekering aan te spreken. Is er (ook) sprake van brandschade aan uw losse spullen? Daarvoor heeft u de inboedelverzekering.
Welke verzekering voor bliksemschade?
Op welke verzekering kunt u een beroep doen bij bliksemschade? Dit zijn de uitgangspunten:
- Wanneer er schade aan uw apparatuur is ontstaan, kunt u uw inboedelverzekering aanspreken.
- Gaat het om door bliksem ontstane inductieschade? Houd er in dat geval rekening mee dat niet elke verzekeraar deze vorm van schade dekt!
- Als de bliksem direct is ingeslagen in de woning, bestaat er een grote kans op schade aan de woning, zoals brandschade of gescheurde muren. Voor deze schade zult u uw opstalverzekering moeten aanspreken.
Melden bij een contra-expertisebureau!
Als u bliksemschade heeft, zult u die schade eerst melden bij uw verzekeraar. Vervolgens zal uw verzekeraar een schade-expert langs sturen. U doet er echter verstandig aan om uw schade óók bij ons te melden. Na uw melding komt een van onze contra-experts de schade bij u opnemen. Een contra-expert doet in principe hetzelfde als de schade-expert van uw verzekeraar, met één belangrijk verschil: een contra-expert beoordeelt de schade onafhankelijk. Hierdoor kunnen wij een juiste, eerlijke schadevergoeding voor u regelen. We zetten ons daarmee graag in voor úw belangen.
Onze hulp is ‘gratis’
Gratis? We kunnen beter zeggen: ‘Wij zijn kosteloos’. Wij declareren onze kosten namelijk rechtstreeks bij uw verzekeraar. Daar merkt u niets van en het beïnvloedt de hoogte van uw verzekeringspremie ook niet. Dit betekent dus ook dat u nooit een factuur van ons zult ontvangen. Verzekeraars zijn namelijk wettelijk verplicht om de kosten voor contra-expertise te vergoeden. Dit heeft de overheid bepaald, om te voorkomen dat gedupeerden er alleen voor staan.
Schadeoplossing Nederland helpt gedupeerden met het herstellen van hun brandschade. U kunt ons te allen tijde inschakelen. Bel: 088 – 888 5000 of vul ons formulier in.