Woningbrand en de verzekering

Brand in uw eigen woning – dat is een van de dingen waar iedereen het meest bang voor is. Logisch, want uw woning is uw thuis, de plek waar u meestal graag bent en waar u zich veilig voelt. Zo’n woningbrand kan op meerdere manieren ontstaan. Een bekend voorbeeld is de wasdroger die doorbrandt, blikseminslag of kortsluiting in de meterkast. Maar wat de oorzaak ook is: elke woningbrand is verschrikkelijk om mee te maken. De brand ontstaat vaak onverwachts en het vuur grijpt soms razendsnel om zich heen. Het is de nachtmerrie van iedere huiseigenaar. Nadat de brandweer de brand heeft geblust, weet u soms niet direct wat u moet doen. Welke hulp kunt u krijgen na brand in uw woning?

brand zonnepanelen opgelopen? Wij helpen met de juiste vergoeding

Oneens met uw verzekeraar over
de uitkering van uw schade?
Wij helpen u graag verder.

Wat te doen na brand in huis?

Heeft er brand gewoed in uw huis? In dat geval zal de brandweer onder andere de Stichting Salvage op de hoogte brengen van uw woningbrand. Ook wordt uw verzekeraar op de hoogte gebracht. Uw verzekeraar stuurt vervolgens een schade-expert naar uw woning toe, om te inventariseren hoe groot de brandschade is. Dit is in het kort de kant-en-klare procedure voor een woningbrand, die de Stichting Salvage en verzekeraars met elkaar afgesproken hebben. Deze procedure zorgt ervoor dat u – als slachtoffer van een woningbrand – de professionele hulp krijgt, die u nodig heeft. U komt dus ook in aanmerking voor slachtofferhulp, omdat een woningbrand voor veel mensen traumatisch is. Het heeft tijd nodig, voordat u zich weer veilig voelt in uw huis. Lees hier meer over wat te doen na brand in huis.

Stichting Salvage zal u na brand in huis direct voorzien van professionele hulp.

afb. 1 Stichting Salvage zal u na brand in huis direct voorzien van professionele hulp.

Schoonmaak en herstel na brand

Pas nadat de schade in uw woning is opgenomen, mag de woning worden schoongemaakt. Eerder niet. Let op: het professioneel reinigen en in oude staat herstellen van uw woning raden wij sterk af om zelf te doen. De verzekeraar of contra-expert schakelt hiervoor een professioneel bedrijf in, dat gespecialiseerd is in schoonmaak na brand. U neemt een financieel risico als u zelf gaat schoonmaken.

Ga niet zelf alvast beginnen met het schoonmaken en herstellen van uw woning. Uw verzekeraar of contra-expert schakelt hiervoor een professioneel bedrijf in.

afb. 2 Ga niet zelf alvast beginnen met het schoonmaken en herstellen van uw woning. Uw verzekeraar of contra-expert schakelt hiervoor een professioneel bedrijf in.

Het gaat om uw belang

Wanneer uw woning is afgebrand, verwacht u dat uw verzekeraar alles netjes regelt en afhandelt. ‘Al die jaren trouw premie betalen voor mijn brandverzekering is toch niet voor niets geweest’, denkt u. Die gedachte geeft u een gevoel van zekerheid. Toch kleeft hier een belangrijk nadeel aan: de brandschade aan uw woning wordt alléén beoordeeld door de schade-expert van uw verzekeraar. Terwijl het voor u – als slachtoffer van deze woningbrand – juist belangrijk is dat een onafhankelijke partij de brandschade aan uw woning vaststelt. Omdat gedupeerden van een woningbrand vaak erg van slag zijn, vergeten ze vaak dat het ook mogelijk is om nog een contra-expert in te schakelen. En dat is nou juist een professional die de schade onafhankelijk kan vaststellen. Hierdoor komt vaak een hogere schadevergoeding tot stand.

Laat de brandschade in uw woning niet alleen beoordelen door de schade-expert van uw verzekeraar, maar ook door onze onafhankelijke contra-expert.

afb. 3 Wij raden u aan om bij een woningbrand een onafhankelijke contra expert in te schakelen. Wij helpen u met onze contra-expertise diensten.

Eenzijdig schaderapport

In de meeste gevallen zal het dus de schade-expert van de verzekeraar zijn, die de brandschade beoordeelt. Hij of zij zal op basis daarvan een schaderapport opstellen. Het is voor u belangrijk om te beseffen dat het schaderapport eenzijdig is. Het rapport is opgesteld vanuit het perspectief van uw verzekeraar. Als u het rapport leest, zult u zien dat het objectief lijkt. Hierin zal namelijk worden verwezen naar de gebruikte polisvoorwaarden, inventarisatielijsten en dagwaardeberekeningen. Dit lijken allemaal ‘harde’ zaken, die niet ter discussie kunnen staan. Maar is dat ook zo? Vergeet niet dat de schade-expert die door de smeulende resten van uw woning heeft gelopen, echt voor uw verzekeraar werkt. Verzekeraars streven niet naar maximale uitkeringen aan gedupeerden.

Standaard is het schaderapport erg eenzijdig waarbij het erop lijkt dat 'harde zaken' niet ter discussie kunnen staan. Een contra-expert kan de 'harde zaken' met kennis en inzicht wél ter discussie stellen.

afb. 4 Standaard is het schaderapport erg eenzijdig waarbij het erop lijkt dat ‘harde zaken’ niet ter discussie kunnen staan. Een contra-expert kan de ‘harde zaken’ met kennis en inzicht wél ter discussie stellen.

Een onafhankelijke expert bij woningbrand

Een onafhankelijke expert bij woningbrand – díe heeft u nodig om tot een juiste vergoeding van de brandschade aan uw woning te komen. Het maakt daarbij niet uit of uw woning tot aan de grond is afgebrand of dat er slechts sprake lijkt te zijn van rookschade en waterschade. Rook- of waterschade die op het eerste oog niet ernstig lijkt, kan een behoorlijke vervolgschade hebben veroorzaakt, die niet direct zichtbaar is. Dat kunt u als ‘leek’ niet zien. Ook daarom is het belangrijk dat u een contra-expert inschakelt, die ruime ervaring heeft opgedaan met allerlei soorten schades na woningbranden. Deze contra-expert is onafhankelijk en werkt niet voor verzekeringsmaatschappijen. Hij of zij heeft maar één doel voor ogen: een eerlijke en juiste schadevergoeding voor u. U moet al genoeg doormaken.

Laat de brandschade in uw woning niet alleen beoordelen door de schade-expert van uw verzekeraar, maar ook door onze onafhankelijke contra-expert.

afb. 5 Laat de brandschade in uw woning niet alleen beoordelen door de schade-expert van uw verzekeraar, maar ook door onze onafhankelijke contra-expert.

Nooit een rekening

Als u ervoor kiest om een contra-expert van Schadeoplossing Nederland B.V. in te schakelen, is dat voor u kosteloos. U ontvangt dus nooit een rekening van ons. De reden hiervoor is dat wij onze kosten rechtstreeks kunnen declareren bij uw verzekeraar. Dit mogen wij doen vanuit de wettelijke regeling die hiervoor bestaat. Wanneer onze contra-expert de brandschade aan uw woning heeft opgenomen, neemt hij daarna contact op met uw verzekeraar. Blijkt dat onze contra-expert tot een hogere schadevergoeding is gekomen dan uw verzekeraar, dan gaan zij hierover expliciet met elkaar in gesprek. In de meeste gevallen betekent dit dat u een hogere schadevergoeding krijgt dan wanneer u alleen de schade-expert van uw verzekeraar had benaderd. Van de inzet van een contra-expert wordt u dus nooit slechter!

Zorg ervoor dat de omvormer van uw zonnepanelen voorzien is van voldoende luchtstroom.

afb. 6 U ontvangt nooit een rekening voor onze contra-expertise diensten. Wij declareren onze kosten bij uw verzekeraar. Dit is wettelijk zo bepaald.

Vervangende woonruimte

Een woningbrand kan zo ernstig zijn geweest, dat het voor u en/of uw gezinsleden niet langer verantwoord is om in de woning te verblijven. Omdat het er niet langer veilig is, niet gezond of om beide redenen. In die situatie heeft u vervangende woonruimte nodig. In de praktijk betekent dit dat u vaak wordt aangeboden om in een hotel te verblijven, totdat de woning hersteld is. Mits herstel in de oude staat mogelijk is! Krijgt u geen aanbod voor vervangende woonruimte – maar is het voor uw veiligheid of gezondheid van groot belang dat dit wel geregeld wordt? Neem dan direct contact met ons op. Wij gaan voor u aan de slag!

Er wordt niet alleen vervangende woonruimte geregeld wanneer uw hele huis is afgebrand. Ook bij schimmel, (blus)wateroverlast en andere ondraaglijkheden kunnen wij kijken of er vervangende woonruimte mogelijk is.

afb. 7 Er wordt niet alleen vervangende woonruimte geregeld wanneer uw hele huis is afgebrand. Ook bij schimmel, (blus)wateroverlast en andere ondraaglijkheden kunnen wij kijken of er vervangende woonruimte mogelijk is.

Klantervaringen

Google klantervaring

Reviewscore

4,8/ 5

Google waardering score

Vragen?

Snel geholpen worden met uw schade? Neem dan direct vrijblijvend contact met ons op.

contra expertisebureau bellen

088 - 888 5000

24/7 bereikbaar voor calamiteiten

Deel alle informatie over woningbrand en de verzekering

Niet eens met uw verzekeraar?

Niet eens met uw verzekeraar?

Ontdek snel of u de juiste vergoeding ontvangt!

Of bel: 088 – 888 5000

15+ voordelen
van onze
contra-expertise

15+ voordelen van onze contra-expertise

 • Ons advies is geheel vrijblijvend

 • Wij zijn kosteloos

 • Wij zijn volledig onafhankelijk

 • U staat er niet meer alleen voor

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig regelen wij tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Wij inventariseren uw schade

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Hulp van begin tot eind

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Onze klanten zijn erg tevreden

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten
 • Specialisatie in brand- en waterschade

Lekkage verzekering
 • Beoordeling van auteur
 • Beoordeeld 5 Sterren
 • 100%

 • Woningbrand en de verzekering
 • Beoordeeld door
 • Geplaatst op:
 • Laatst bewerkt op: 9 maart 2021