Stormschade schutting, de verzekering en contra-expertise
Gedurende het hele jaar kunnen we in Nederland te maken krijgen met storm. Stormschade aan de schutting komt dan regelmatig voor en wordt ook veelvuldig geclaimd bij de verzekering. In de meeste gevallen gaat dit goed, maar soms ook niet. Wat doet u dan? Het is goed om te weten dat u er ook dan niet alleen voor hoeft te staan.
Wat te doen bij stormschade schutting?
- Als eerste is het belangrijk dat u voorkomt dat er meer schade aan of door uw schutting ontstaat. De tijd die u hieraan spendeert, vergoedt de verzekeraar in de meeste gevallen. Het bedrag hiervoor varieert meestal rond de € 15 per uur.
- Vervolgens meldt u de stormschade bij uw verzekeraar.
- Maak duidelijke foto’s en eventueel video’s; deze zijn ook belangrijk voor uw eigen administratie. U weet nooit wanneer u deze nodig heeft.
- Begin nog niet met het ruimen en herstellen van de schade. Dit is namelijk het bewijsmateriaal.
Is stormschade aan een schutting verzekerd?
Ja, in de meeste gevallen is schade aan de schutting door storm verzekerd door de opstalverzekering. Deze verzekering wordt soms ook wel de woonhuisverzekering genoemd. Hier zijn wel een aantal regels aan verbonden, namelijk:
- Er moet sprake zijn van een storm met windkracht 7 of hoger.
- Schade is alleen gedekt als er géén sprake is van achterstallig onderhoud.
- Soms wordt er geen vergoeding gegeven bij een heel oude schutting. Een harde windvlaag kan zo’n oude schutting vaak makkelijk laten omwaaien.
Eigen risico bij schade aan de schutting
Bij het melden van schade aan uw schutting krijgt u te maken met het eigen risico. Bedragen van om en rond de € 200 zijn niet gek, maar de hoogte hiervan verschilt per verzekeraar. Houd hier dus rekening mee wanneer u de schade claimt.
Ik heb een gedeelde schutting met mijn buren
Heeft u de schutting samen met uw buren betaald en staat de schutting op de erfgrens? In zo’n situatie ontvangt u de ene helft van het schadebedrag en uw buren ontvangen de andere helft. U dient allebei de opstalverzekering in te schakelen. Een klein voordeel hierbij is dat het eigen risico in deze situatie ook over u beiden wordt verdeeld.
Stormschade schutting met een huurhuis
Bij een huurhuis is het meestal zo dat de verhuurder verantwoordelijk is voor de schade aan de schutting. De opstalverzekering van deze verhuurder moet dan worden aangesproken. Heeft u de schutting zelf betaald (en geplaatst)? Dan is er sprake van het huurdersbelang. Het huurdersbelang zorgt ervoor dat de spullen die de verhuurder niet zelf heeft aangebracht, toch verzekerd zijn in geval van schade. In geval van stormschade aan uw eigen betaalde (en geplaatste) schutting is deze onder de vlag van het huurdersbelang gedekt onder uw inboedelverzekering.
Hoeveel vergoeding krijg ik bij stormschade aan de schutting?
Als er eenmaal is vastgesteld dat u recht heeft op vergoeding van de stormschade, dan hangt de hoogte van de vergoeding af van hoe oud de schutting is. Ook weegt mee of de verzekeraar uitgaat van herstelkosten of van herbouwkosten. Dit verschilt per verzekeraar.
Herstelkosten zijn de kosten om de bestaande schutting weer in oude staat hersteld te krijgen. U repareert bijvoorbeeld alleen de kapotte planken of palen. Herbouwkosten zijn de kosten die u maakt om een volledig nieuwe schutting te plaatsen.
Vervanging door een duurdere schutting
Het kan natuurlijk zo zijn dat u het vertrouwen in uw type schutting heeft verloren, omdat deze tijdens de storm is omgewaaid. U wilt dan graag een schutting van betere kwaliteit, zodat dit u niet nog een keer overkomt. Dat kan in de meeste gevallen na overleg met de verzekeraar. Van het bedrag dat u van de verzekeraar ontvangt, na aftrek van het eigen risico, mag in veel gevallen een andere schutting worden aangeschaft. Daarbij is het uiteraard aantrekkelijker wanneer een verzekeraar de herbouwkosten vergoedt en niet alleen de herstelkosten.
Stormschade aan het huis
Heeft u naast de schutting nog andere schade aan uw huis opgelopen? Bijvoorbeeld door een omgewaaide boom of weggewaaide dakpannen? Ook dan heeft u recht op vergoeding. Spreek ook in die situatie uw opstalverzekering aan.
Ik ben het oneens met mijn verzekeraar
Daarvoor kunt u onze contra-expertise bij stormschade inschakelen. Wij komen dan langs om de schade aan uw schutting onafhankelijk vast te stellen. Met onze schadevaststelling gaan wij in gesprek met de schade-expert van uw verzekeraar. Zo komen wij tot de juiste en eerlijke schadevergoeding voor u. Bij meer dan 90% van de schades die wij in behandeling nemen, wordt een hogere schadevergoeding uitgekeerd dan de vergoeding die de verzekeraar aanvankelijk wilde toekennen. Benieuwd hoe dit voor de schade aan uw schutting uitpakt? Meld uw stormschade dan bij ons.
U hoeft er – ook wat betreft de kosten – dus niet alleen voor te staan. Laat u daarom door ons team van experts bijstaan en ontvang de vergoeding die bij uw schade past. Meld hier uw schade met ons online formulier of bel 088 – 888 5000.