Overstroming in Limburg, dekt uw verzekering de waterschade?

Helaas is het in Limburg al meerdere keren raak. Enorme overstromingen in Valkenburg, Hoensbroek, Maasgouw, Meerssen en aanzienlijk meer steden en dorpen. Overstromingen die ongetwijfeld veel onzekerheden met zich meebrengt over onder andere de dekking voor alle opgelopen waterschade, want deze meestal is enorm. Dekt een verzekering dit en wat zijn de mogelijkheden?

Overstroming in Limburg, dekt uw verzekering de waterschade?

Dekt een verzekering mijn overstroming?

Over het algemeen kunnen we stellen dat een verzekering de schade voor dit soort natuurgeweld niet dekt in de inboedel- of opstalverzekering. Dit komt omdat het risico moeilijk te voorspellen is en de schade is bij niemand te verhalen.

ASR lijkt hierin een uitzondering te zijn. Zij claimen dat u beter bent verzekerd tegen overstromingen wanneer u bij hen bent verzekerd met een uitgebreide neerslagdekking. U bent dan verzekerd voor schade door water dat onvoorzien uw huis of gebouw binnen is gestroomd vanuit een niet-primaire waterkering. Primaire waterkeringen zijn vastgelegd in de Waterwet. Niet-primaire waterkeringen zijn alle waterkeringen die niet als primair zijn opgenomen in de Waterwet, bijvoorbeeld keringen langs regionale rivieren of kanalen.

Heeft u een ASR verzekering met uitgebreide neerslagdekking? Neem dan contact op met ASR om de mogelijkheden te bespreken.

Wet tegemoetkoming schade

Om toch de enorme schade te kunnen herstellen is er vergoeding nodig. Deze vergoeding kan (deels) komen met de Wet Tegemoetkoming Schade. Er zijn alleen wel voorwaarden aan verbonden. Ten eerste dient de overheid de wet van toepassing te verklaren door het gebied aan te wijzen als rampgebied.

“Bij koninklijk besluit kan deze wet van toepassing worden verklaard in geval van een ramp als bedoeld in artikel 1 van de Wet veiligheidsregio’s, die van ten minste vergelijkbare orde is als een overstroming door zoet water of een aardbeving.”

Bron: overheid.nl – Wet tegemoetkoming schade bij rampen

Vervolgens is het de vraag of u ervoor in aanmerking komt, omdat niet elke soort overstroming in aanmerking komt voor een vergoeding. Zie hiervoor artikel 1 van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen.

Geen last van overstroming, maar wat is uw risico?

Heeft u geen last van de overstroming, maar wilt u wel weten wat uw risico is? U kunt het controleren door uw postcode en huisnummer in te voeren op: overstroomik.nl. Ook kunt u op het ‘Actueel Hoogtebestand Nederland’ de digitale hoogtekaart voor heel Nederland inzien.

Was deze informatie nuttig?

De Juiste Vergoeding?
Meld Hier Uw Schade

Met slechts een paar
vragen helpen wij u aan de
juiste vergoeding.

Bel onze contra-expert: 088 - 888 5000
Voor de juiste vergoeding uw schade bij ons melden.
 • De juiste vergoeding voor uw schade

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig helpen wij u bij het vinden van tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten

 • Specialisatie in brand- en waterschade