Brand door zonnepanelen: het voorkomen, ontstaan en de verzekering

U hoopt het nooit mee te maken; een brand door de zonnepanelen op uw dak. U kunt veel profijt van de panelen hebben en het is milieubewust maar er schuilen ook een aantal gevaren achter waar u zich van bewust moet zijn. Wij vertellen u in dit artikel hoe u een brand door zonnepanelen zoveel mogelijk kunt voorkomen door onder andere ook uit te leggen hoe zo’n brand ontstaat en waar u op kunt letten.

Heeft u zojuist brand gehad door uw zonnepanelen en bent u inmiddels gedupeerd geraakt? Dan raden wij u aan om zo snel mogelijk contact met ons te zoeken. Wij kunnen voor u de juiste schadevergoeding regelen bij uw verzekeraar.

brand zonnepanelen opgelopen? Wij helpen met de juiste vergoeding

Oneens met uw verzekeraar over
de uitkering van uw schade?
Wij helpen u graag verder.

Vooral in-dak zonnepanelen kunnen voor brand zorgen

Er zijn verschillende soorten systemen om zonnepanelen te installeren, maar er zijn twee systemen die het vaakst voorkomen. Namelijk het in-dak systeem en het op-dak systeem. Het in-dak systeem is mooiere oplossing maar zorgt wel voor meer branden dan het op-dak systeem. Dat komt omdat het in-dak systeem direct op het dak geplaatst wordt zonder dakpannen ertussen. De isolatie ligt er meestal vlak onder. De panelen kunnen makkelijk 80 graden bereiken en zoals u kunt voorstellen is de luchtcirculatie onder deze in-dak panelen is erg beperkt door de minimale ruimte.

Belangrijke tip:
Zorg ervoor dat de geplaatste dakisolatie van een onbrandbare soort is. Dit werkt aanzienlijk mee in de brandveiligheid van uw woning.
Brand door zonnepanelen kan vooral veroorzaakt worden door in-dak zonnepanelen.

afb. 1 Vooral in-dak zonnepanelen kunnen brand veroorzaken.

Brand door slechte bekabeling en aansluitingen

De kwaliteit van de installatie is ook een erg belangrijke factor. Het komt bijvoorbeeld voor dat de kabels te dicht op de dakisolatie worden geïnstalleerd en zonder kabelbeschermers bij de kabeldoorvoeren. Ook kan er aan de ene kant van de kabel een ander merk stekker worden gebruikt dan aan de andere kant. Hierdoor kunnen vonkjes ontstaan met als gevolg een flinke brand.

Belangrijke tip:
Laat uw zonnepanelen daarom altijd installeren door een gerenommeerd bedrijf die hierin gespecialiseerd is, dus niet de ‘gewone’ dakdekker! U kunt de oplevering van de zonnepalen het beste laten controleren door een ander bedrijf dan het installatiebedrijf, het liefst met een Scope 10 certificering. De certificering voor elektrotechnisch materiaal.
Wist u dat?
Iedereen mag zonnepanelen plaatsen. Hiervoor bestaat op dit moment nog geen keurmerk. Laat uw panelen daarom door een bedrijf plaatsen die hier al ruime ervaring mee heeft.
Schakel voor een goede installatie échte vakmensen in! Zo weet u zeker dat er goede bekabeling en aansluitingen gebruikt worden.

afb. 2 Schakel voor een goede installatie échte vakmensen in! Zo weet u zeker dat er goede bekabeling en aansluitingen gebruikt worden.

De omvormer kan brand veroorzaken

Niet alleen de panelen en een slechte installatie kunnen voor brand zorgen, ook de omvormer kan een probleem zijn als deze niet van degelijke kwaliteit is. Behalve dat, is het ook nog eens belangrijk dat er lucht omheen kan stromen om de warmte af te voeren. Een omvormer wordt daarom meestal buiten geplaatst maar binnen is ook mogelijk. Zorg er binnen voor dat de lucht niet stoffig is en dat de omvormer niet in een kast is gebouwd.

Belangrijke tip:
Het is verstandig dat u een rookmelder boven de omvormer plaatst zodat u direct weet wanneer het mis gaat. Ook doet u er verstandig aan om een brandblusser(tje) in de buurt klaar te hebben staan.
Zorg ervoor dat de omvormer van uw zonnepanelen voorzien is van voldoende luchtstroom.

afb. 3 Zorg ervoor dat de omvormer van uw zonnepanelen voorzien is van voldoende luchtstroom.

Schade aan de dakconstructie en het dakleer door de installatie van zonnepanelen

Behalve brandschade kan er ook schade aan de dakconstructie ontstaan doordat op sommige punten van het dak plotseling meer gewicht komt te liggen. Soms zijn daken hier niet op berekend. Meestal wordt er dan ook geen controle uitgevoerd of daken deze gewichten aankunnen. Vooral platte daken kunnen hierdoor schade aan de constructie oplopen met lekkages als gevolg. Ook kan er tijdens de installatie schade ontstaan aan het dakleer.

U doet er verstandig aan om, vooral een plat dak, te controleren of deze het gewicht van de zonnepanelen-installatie kan dragen.

afb. 4 U doet er verstandig aan om, vooral een plat dak, te controleren of deze het gewicht van de zonnepanelen-installatie kan dragen.

Schade aan de zonnepanelen door storm

Wanneer een zonnepaneel ‘wind vangt’, kan deze in beweging komen en daarmee voor veel schade zorgen aan bijvoorbeeld de andere panelen. Zo’n paneel kan zelfs loskomen van het dak met alle gevolgen van dien. Hier zijn de op-dak panelen in het nadeel. In-dak panelen kunnen minder ‘wind vangen’.

Daarentegen kan het tijdens een storm ook hagelen. De panelen in Europa moeten voldoen aan de ICE61215-standaard. In het kort betekent dit dat de panelen een flinke hagelstorm moeten kunnen doorstaan. Toch kan een hagelstorm flinke nadelige schade veroorzaken wanneer cellen beschadigd raken.
Zonnepanelen zijn namelijk vaak serie-geschakeld. Dit betekent dat net als kerstlampjes de hele serie van elkaar afhankelijk is. Is er een kerstlampje kapot, dan gaan de overige lampjes ook niet aan. Levert een paneel minder stroom, dan zijn de prestaties van de overige panelen ook aanzienlijk minder. Is er schaduw op 1 paneel, dan levert de rest ook minder. Dus ook wanneer cellen beschadigd raken door een hagelstorm, dan heeft dat gevolgen voor de totale stroomopbrengst van alle andere panelen. Overigens is dit niet zo wanneer de zonnepanelen parallel geschakeld zijn of gebruik maken van SolarEdge technologie.

Brand door blikseminslag

Een zonnepanelen installatie trekt bliksem aan in verband met de metalen delen op het dak. Dit vergroot de kans op inslag met als gevolg een uitslaande brand.

Belangrijke tip:
Controleer na een storm altijd of er schade is ontstaan aan uw panelen en het dak. Wees er bij schade snel bij zodat er geen schade door lekkage in uw woning ontstaat.
Hagel zou volgens de ICE61215-standaard geen gevolgen moeten hebben voor de cellen in de zonnepanelen. Toch kan het alsnog gebeuren dat deze cellen defect raken en dat de stroomopbrengst verminderd van één (parallel-geschakeld) of meer (serie-geschakeld) panelen.

afb. 5 Hagel zou volgens de ICE61215-standaard geen gevolgen moeten hebben voor de cellen in de zonnepanelen. Toch kan het alsnog gebeuren dat deze cellen defect raken en dat de stroomopbrengst verminderd van één (parallel-geschakeld) of meer (serie-geschakeld) panelen.

Zonnepanelen en de verzekering

Zoals u kunt lezen zijn er nogal wat mogelijke oorzaken van schade wanneer u kiest voor zonnepanelen. Standaard vallen zonnepanelen onder de dekking van de opstalverzekering maar het is wel van belang dat u controleert of het gebruik van zonnepanelen niet expliciet is uitgesloten in de polisvoorwaarden. Soms kiezen verzekeraars hiervoor juist vanwege het grotere risico op brand door zonnepanelen.

Meestal worden zonnepanelen standaard gedekt voor brand en andere schade mits dit expliciet staat uitgesloten in de polisvoorwaarden. Controleer daarom uw polis.

afb. 6 Meestal worden zonnepanelen standaard gedekt voor brand en andere schade mits dit expliciet staat uitgesloten in de polisvoorwaarden. Controleer daarom uw polis.

Contra-expertise bij brand aan uw zonnepanelen

Bent u verzekerd maar werkt uw verzekeraar niet mee met de schadeafhandeling van de brand? U kunt dan denken aan een slechte communicatie maar ook aan een lage tot geen dekking voor de brandschade. In zo’n situatie heeft u iemand nodig die uw belangen voorop stelt, een contra-expert. Wij als contra-expertisebureau kunnen een contra-expert bij u langs sturen. Deze contra-expert is onafhankelijk omdat hij niet werkt voor een verzekeringsmaatschappij. De schade-expert van de verzekeraar is niet onafhankelijk omdat hij zijn werkgever tevreden wil houden. Het spreekwoord luid immers: uit wiens hand men eet wiens woord men spreekt.

Laat de brand door uw zonnepanelen daarom zo snel mogelijk onafhankelijk inventariseren! Wat dat kost? Wij sturen onze factuur naar uw verzekeraar. Uzelf ontvangt geen factuur voor onze diensten. De Nederlandse Overheid heeft wettelijk bepaald dat contra-expertise vergoed dient te worden door de verzekeraar. Dit is zo geregeld zodat gedupeerden er niet alleen voor hoeven te staan. Helaas weten veel mensen niets van dit recht af en lopen zij veel vergoeding mis met soms grote financiële gevolgen.
Neem daarom geheel vrijblijvend contact met ons op.

Uw verzekering aanspreken bij schade aan uw zonnepanelen? Sta er niet alleen voor en schakel ook een contra-expert in!

afb. 7 Uw verzekering aanspreken bij schade aan uw zonnepanelen? Sta er niet alleen voor en schakel ook een contra-expert in!

Klantervaringen

Google klantervaring

Reviewscore

4,8/ 5

Google waardering score

Vragen?

Snel geholpen worden met uw schade? Neem dan direct vrijblijvend contact met ons op.

contra expertisebureau bellen

088 - 888 5000

24/7 bereikbaar voor calamiteiten

Deel alle informatie over brand door zonnepanelen

Niet eens met uw verzekeraar?

Niet eens met uw verzekeraar?

Ontdek snel of u de juiste vergoeding ontvangt!

Of bel: 088 – 888 5000

15+ voordelen
van onze
contra-expertise

15+ voordelen van onze contra-expertise

 • Ons advies is geheel vrijblijvend

 • Wij zijn kosteloos

 • Wij zijn volledig onafhankelijk

 • U staat er niet meer alleen voor

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig regelen wij tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Wij inventariseren uw schade

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Hulp van begin tot eind

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Onze klanten zijn erg tevreden

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten
 • Specialisatie in brand- en waterschade

Lekkage verzekering
 • Beoordeling van auteur
 • Beoordeeld 5 Sterren
 • 100%

 • Brand zonnepanelen: het voorkomen, ontstaan en de verzekering
 • Beoordeeld door
 • Geplaatst op:
 • Laatst bewerkt op: 18 februari 2021