Heeft u zelf ook te maken met schade?

...en komt u er niet uit met uw verzekeraar?
Online uw schade melden

het voorkomen, ontstaan en de verzekering

Brand door zonnepanelen

Brand door zonnepanelen

U hoopt het nooit mee te maken; een brand door de zonnepanelen op uw dak. U kunt veel profijt van de panelen hebben en het is milieubewust maar er schuilen ook een aantal gevaren achter waar u zich van bewust moet zijn. Wij vertellen u in dit artikel hoe u een brand door zonnepanelen zoveel mogelijk kunt voorkomen door onder andere ook uit te leggen hoe zo’n brand ontstaat en waar u op kunt letten.

Heeft u zojuist brand gehad door uw zonnepanelen en bent u inmiddels gedupeerd geraakt? Dan raden wij u aan om zo snel mogelijk contact met ons te zoeken. Wij kunnen voor u de juiste schadevergoeding regelen bij uw verzekeraar.

Heeft u ook te maken met schade?

...en komt u er niet uit met uw verzekeraar?
Online uw schade bij ons melden
Vooral in-dak zonnepanelen kunnen brand veroorzaken.

In dit artikel

Contra-expertise bij brand aan uw zonnepanelen

Bent u verzekerd maar werkt uw verzekeraar niet mee met de schadeafhandeling van de brand? U kunt dan denken aan een slechte communicatie maar ook aan een lage tot geen dekking voor de brandschade. In zo’n situatie heeft u iemand nodig die uw belangen voorop stelt, een contra-expert. Wij als contra-expertisebureau kunnen een contra-expert bij u langs sturen. Deze contra-expert is onafhankelijk omdat hij niet werkt voor een verzekeringsmaatschappij. De schade-expert van de verzekeraar is niet onafhankelijk omdat hij zijn werkgever tevreden wil houden. Het spreekwoord luid immers: uit wiens hand men eet wiens woord men spreekt.

Laat de brand door uw zonnepanelen daarom zo snel mogelijk onafhankelijk inventariseren! Wat dat kost? Wij sturen onze factuur naar uw verzekeraar. Uzelf ontvangt geen factuur voor onze diensten. De Nederlandse Overheid heeft wettelijk bepaald dat contra-expertise vergoed dient te worden door de verzekeraar. Dit is zo geregeld zodat gedupeerden er niet alleen voor hoeven te staan. Helaas weten veel mensen niets van dit recht af en lopen zij veel vergoeding mis met soms grote financiële gevolgen.

Neem daarom geheel vrijblijvend contact met ons op.

Uw schade bij ons melden

Vooral in-dak zonnepanelen kunnen voor brand zorgen

Er zijn verschillende soorten systemen om zonnepanelen te installeren, maar er zijn twee systemen die het vaakst voorkomen. Namelijk het in-dak systeem en het op-dak systeem. Het in-dak systeem is mooiere oplossing maar zorgt wel voor meer branden dan het op-dak systeem. Dat komt omdat het in-dak systeem direct op het dak geplaatst wordt zonder dakpannen ertussen. De isolatie ligt er meestal vlak onder. De panelen kunnen makkelijk 80 graden bereiken en zoals u kunt voorstellen is de luchtcirculatie onder deze in-dak panelen is erg beperkt door de minimale ruimte.

Belangrijke tip:
Zorg ervoor dat de geplaatste dakisolatie van een onbrandbare soort is. Dit werkt aanzienlijk mee in de brandveiligheid van uw woning.

Brand door slechte bekabeling en aansluitingen

De kwaliteit van de installatie is ook een erg belangrijke factor. Het komt bijvoorbeeld voor dat de kabels te dicht op de dakisolatie worden geïnstalleerd en zonder kabelbeschermers bij de kabeldoorvoeren. Ook kan er aan de ene kant van de kabel een ander merk stekker worden gebruikt dan aan de andere kant. Hierdoor kunnen vonkjes ontstaan met als gevolg een flinke brand.

Belangrijke tip:
Laat uw zonnepanelen daarom altijd installeren door een gerenommeerd bedrijf die hierin gespecialiseerd is, dus niet de ‘gewone’ dakdekker! U kunt de oplevering van de zonnepalen het beste laten controleren door een ander bedrijf dan het installatiebedrijf, het liefst met een Scope 10 certificering. De certificering voor elektrotechnisch materiaal.
Wist u dat?
Iedereen mag zonnepanelen plaatsen. Hiervoor bestaat op dit moment nog geen keurmerk. Laat uw panelen daarom door een bedrijf plaatsen die hier al ruime ervaring mee heeft.

De omvormer kan brand veroorzaken

Niet alleen de panelen en een slechte installatie kunnen voor brand zorgen, ook de omvormer kan een probleem zijn als deze niet van degelijke kwaliteit is. Behalve dat, is het ook nog eens belangrijk dat er lucht omheen kan stromen om de warmte af te voeren. Een omvormer wordt daarom meestal buiten geplaatst maar binnen is ook mogelijk. Zorg er binnen voor dat de lucht niet stoffig is en dat de omvormer niet in een kast is gebouwd.

Belangrijke tip:
Het is verstandig dat u een rookmelder boven de omvormer plaatst zodat u direct weet wanneer het mis gaat. Ook doet u er verstandig aan om een brandblusser(tje) in de buurt klaar te hebben staan.

Schade aan de dakconstructie en het dakleer door de installatie van zonnepanelen

Behalve brandschade kan er ook schade aan de dakconstructie ontstaan doordat op sommige punten van het dak plotseling meer gewicht komt te liggen. Soms zijn daken hier niet op berekend. Meestal wordt er dan ook geen controle uitgevoerd of daken deze gewichten aankunnen. Vooral platte daken kunnen hierdoor schade aan de constructie oplopen met lekkages als gevolg. Ook kan er tijdens de installatie schade ontstaan aan het dakleer.

Schade aan de zonnepanelen door storm

Wanneer een zonnepaneel ‘wind vangt’, kan deze in beweging komen en daarmee voor veel schade zorgen aan bijvoorbeeld de andere panelen. Zo’n paneel kan zelfs loskomen van het dak met alle gevolgen van dien. Hier zijn de op-dak panelen in het nadeel. In-dak panelen kunnen minder ‘wind vangen’.

Daarentegen kan het tijdens een storm ook hagelen. De panelen in Europa moeten voldoen aan de ICE61215-standaard. In het kort betekent dit dat de panelen een flinke hagelstorm moeten kunnen doorstaan. Toch kan een hagelstorm flinke nadelige schade veroorzaken wanneer cellen beschadigd raken.

Zonnepanelen zijn namelijk vaak serie-geschakeld. Dit betekent dat net als kerstlampjes de hele serie van elkaar afhankelijk is. Is er een kerstlampje kapot, dan gaan de overige lampjes ook niet aan. Levert een paneel minder stroom, dan zijn de prestaties van de overige panelen ook aanzienlijk minder. Is er schaduw op 1 paneel, dan levert de rest ook minder. Dus ook wanneer cellen beschadigd raken door een hagelstorm, dan heeft dat gevolgen voor de totale stroomopbrengst van alle andere panelen. Overigens is dit niet zo wanneer de zonnepanelen parallel geschakeld zijn of gebruik maken van SolarEdge technologie.

Brand door blikseminslag

Een zonnepanelen installatie trekt bliksem aan in verband met de metalen delen op het dak. Dit vergroot de kans op inslag met als gevolg een uitslaande brand.

Belangrijke tip:
Controleer na een storm altijd of er schade is ontstaan aan uw panelen en het dak. Wees er bij schade snel bij zodat er geen schade door lekkage in uw woning ontstaat.

Zonnepanelen en de verzekering

Zoals u kunt lezen zijn er nogal wat mogelijke oorzaken van schade wanneer u kiest voor zonnepanelen. Standaard vallen zonnepanelen onder de dekking van de opstalverzekering maar het is wel van belang dat u controleert of het gebruik van zonnepanelen niet expliciet is uitgesloten in de polisvoorwaarden. Soms kiezen verzekeraars hiervoor juist vanwege het grotere risico op brand door zonnepanelen.

Uw schade bij ons melden

Deel alle informatie over brand door zonnepanelen

Wij kunnen u deze artikelen aanbevelen

Informatie over…

“Zeer tevreden”

Mevr. M. Acounna

Je krijgt direct heldere antwoorden, eerlijk en oprechte expert en wij zijn uiteraard zeer tevreden over de professionele benadering , het was korte maar krachtig samenwerking.

Onafhankelijke expertise

Online schade melden

Online schade melden

Online schade melden

Contra-expertise is een wettelijk recht voor iedere verzekerde. Het is een kosteloze en onafhankelijke oplossing voor iedereen die het niet eens is met zijn of haar verzekeraar.

Met welke schade heeft u te maken? *
Bent u verzekerd? *
Is de schade-expert langs geweest? *
Wat is uw probleem met de verzekeraar?
Choose File
Bedankt voor uw melding. Wij nemen uw schade zo spoedig mogelijk in behandeling.
Er is een fout opgetreden. Heeft u alle velden ingevuld?
 • Ons advies is geheel vrijblijvend

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig regelen wij tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten

 • Specialisatie in brand- en waterschade

brand door zonnepanelen
 • Editor Rating
 • Rated 5 stars
 • 100%

 • Brand door zonnepanelen. Oorzaak, gevolg en de verzekering.
 • Reviewed by:
 • Published on:
 • Last modified: 15 oktober 2021