Wat te doen na brand in huis?

Brand in huis kan u heel plotseling overkomen. Het ene moment is er nog niets aan de hand, een kwartier later slaan de vlammen misschien wel uit het dak. Uw leven staat even helemaal op de kop en u heeft dringend hulp nodig. Wat te doen na brand in huis? Wees gerust, u wordt zeker niet aan uw lot overgelaten. Niet bij een huurhuis en ook zeker niet bij een koophuis. Maar hoe gaat het allemaal in zijn werk, met welke instanties krijgt u te maken? Waar moet u zelf achteraan gaan, als u zeker wilt zijn van de juiste uitkering voor de brandschade? Op deze vragen en meer geven wij hier antwoord.

brand zonnepanelen opgelopen? Wij helpen met de juiste vergoeding

Oneens met uw verzekeraar over
de uitkering van uw schade?
Wij helpen u graag verder.

De brandweer komt zo snel mogelijk

Nadat u, of iemand in uw omgeving, de brand heeft gemeld op het 112-noodnummer, komt de hulpverlening van politie en brandweer zo snel mogelijk op gang. Behalve het blussen van de brand in huis, zorgt de brandweer er ook voor dat – indien nodig – gas en elektra worden afgesloten. Ook wordt gekeken of er nog schadelijke stoffen in het huis aanwezig zijn. Als dit zo is, worden de nodige maatregelen getroffen. Bij een grote brand wordt Stichting Salvage ingeschakeld.

Als eerste komt de brandweer zo snel mogelijk langs om de brand in uw huis te blussen.

afb. 1 Als eerste komt de brandweer zo snel mogelijk langs om de brand in uw huis te blussen.

Stichting Salvage komt meestal binnen 1 uur bij uw huis

Stichting Salvage verleent u de eerste hulp. Als uw huis door de brand te onveilig is geworden om er nog te kunnen wonen, helpen zij u met opvang. Er wordt dan gekeken naar een vervangende woning na brand. Kortom, Stichting Salvage biedt u de eerste hulp na brand. Zij helpen u echter ook met het eerste contact met uw verzekering.

Stichting Salvage komt tijdens of na de brand zo snel mogelijk bij u langs.

afb. 2 Stichting Salvage komt tijdens of na de brand zo snel mogelijk bij u langs.

Wat te doen met uw verzekering?

Ik heb een huurhuis

Brand in een huurhuis brengt altijd een aantal vragen met zich mee met betrekking tot de verzekeringen. Vaak heeft een verhuurder of een woningbouwcorporatie de opstalverzekering voor uw huis al geregeld. Maar vraag dit voor de zekerheid wel bij hen na. Met de opstalverzekering is uw huis onder andere verzekerd voor brandschade, waterschade en stormschade. Onder de opstal vallen alle nagelvaste onderdelen van uw huis, zoals muren en plafonds, maar ook vastgelijmde vloeren.

Uw inboedel – alle losse spullen in uw huis – valt onder de inboedelverzekering. Deze verzekering moet u zelf afsluiten. Dit is geen verplichte verzekering, maar wij raden u deze wel sterk aan!

Ik heb een koophuis

Met een koophuis bent u zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Tijdens een grote brand is het verstandig om eerst uw opstalverzekering in te schakelen voor de nagelvaste onderdelen van uw huis. Schakel direct daarna de inboedelverzekering in voor alle losse spullen in uw huis, die brandschade hebben opgelopen.

De schade wordt opgenomen en beoordeeld

De verzekeraar komt zo snel mogelijk met een schade-expert langs, om in uw huis de schade op te nemen met behulp van een inventarisatielijst. Normaal gesproken hoort u niet lang daarna óf en wat er wordt uitgekeerd om uw schade te (laten) herstellen.

De schade van de brand in uw huis wordt opgenomen door de schade-expert van de verzekeringsmaatschappij.

afb. 3 De schade van de brand in uw huis wordt opgenomen door de schade-expert van de verzekeringsmaatschappij.

Altijd een extra paar ogen bij brand

Het inschakelen van een extra paar ogen bij het beoordelen van de brand in uw huis is ontzettend belangrijk. Dit kan namelijk een verschil van dag en nacht betekenen voor de hoogte van de uitkering die u ontvangt van uw verzekeringsmaatschappij. En dat bepaalt of u na de brand weer kunt gaan wonen zoals u altijd gewend was – of niet! De contra-expert biedt u hierbij graag zijn expertise aan. Hij of zij is een onafhankelijke expert, die wordt ingeschakeld voor hulp bij brand. Deze contra-expert wordt ook niet betaald door de verzekeringsmaatschappij, maar werkt voor een expertisebureau.

Automatisch een contra-expert inschakelen?

Nadat u brand in huis heeft gehad, gaan veel dingen vanzelf of ze worden automatisch voor u geregeld. Dat geldt alleen niet voor het inschakelen van contra-expertise. U zult dus zélf contact moeten leggen met de contra-expert. Hiervoor neemt u contact op met een contra-expertisebureau, zoals Schadeoplossing Nederland B.V. De vergoedingen voor de brandschades die bij ons worden gemeld, pakken in 95% van de gevallen hoger uit dan de schadevergoeding die uw verzekeringsmaatschappij voorstelt.

Wat kost dat extra paar ogen?

Dit extra paar ogen kost u niets. U betaalt verzekeringspremie en wij declareren onze kosten op uw verzekering. Het is namelijk wettelijk vastgelegd dat verzekeraars gedupeerden de mogelijkheid moeten bieden om contra-expertise in te schakelen. De (redelijke) kosten hiervan moeten verhaald kunnen worden op de verzekering. Aangezien de kosten van Schadeoplossing Nederland B.V. redelijk zijn, krijgt u van ons nooit een factuur.

Een verzekeraar loopt niet graag te koop met contra-expertise als onafhankelijke hulp bij brand. Vaak ziet u het alleen in de polisvoorwaarden (de kleine lettertjes) terugkomen. In de praktijk attenderen verzekeraars gedupeerden hier meestal niet op. Waarom? Daarvoor bestaan twee redenen:

 • De verzekeraar moet de kosten voor de contra-expertise rechtstreeks betalen aan Schadeoplossing Nederland B.V.
 • De verzekeraar moet u – doordat de contra-expert ook heeft meegekeken naar de schade – vaak een aanzienlijk hogere schadevergoeding uitkeren (dan de vergoeding die de schade-expert van de verzekeraar eerst had vastgesteld).
Schakel bij brand in huis áltijd een contra-expert in, om de schade onafhankelijk te laten beoordelen.

afb. 4 Schakel bij brand in huis áltijd een contra-expert in, om de schade onafhankelijk te laten beoordelen.

Uw huis binnen gaan

Het kan een tijd duren voordat u uw huis binnen mag lopen. Dit heeft te maken met gevaarlijke stoffen en instabiele situaties. Geeft de brandweer aan dat u weer in uw huis mag komen? Wees dan voorzichtig met het stof dat weer kan opwaaien wanneer u er loopt. Hierin kunnen gevaarlijke stoffen zitten. Bescherm uzelf daarom met een mondkapje.

Wanneer u slechts kort uw huis binnen mag, zorg er dan voor dat u een zaklamp meeneemt. Vaak is een huis met grote brandschade dichtgetimmerd, waardoor het binnen donker is. Neem vervolgens de meest noodzakelijke spullen mee, zoals spullen met emotionele waarde, kleding en kostbaarheden. Heeft u kinderen, vergeet dan niet om wat speelgoed of persoonlijke eigendommen van hen mee te nemen. Zij hebben dan toch een stukje van thuis bij zich, wat hen veel rust kan geven in deze lastige tijd.

Mag u na de brand uw huis binnen gaan? Wees dan erg voorzichtig en vergeet niet om een zaklamp mee te nemen.

afb. 5 Mag u na de brand uw huis binnen gaan? Wees dan erg voorzichtig en vergeet niet om een zaklamp mee te nemen.

Is uw huis voor langere tijd niet bewoonbaar?

Stel dat uw huis voor langere tijd niet bewoonbaar is. In die situatie wilt u uw huis zo snel mogelijk laten herstellen. Schadeoplossing Nederland B.V. kan dit hele proces voor u coördineren, met behulp van onze partners. Daardoor heeft u er verder weinig omkijken naar. Het complete proces van schadeafhandeling tot wederopbouw en schoonmaak na brand kan allemaal via 1 aanspreekpunt in onze organisatie geregeld worden. Daar kunt u met al uw vragen terecht. Wel zo handig!

Zorg ervoor dat u geen deel van de uitkering misloopt en laat u daarbij geheel door ons ontzorgen. Schakel de contra-expertise van Schadeoplossing Nederland B.V. direct in. Bel vrijblijvend voor meer informatie op 088 – 888 5000 of lees meer over onze contra-expertise bij brandschade.

Is uw huis niet langer bewoonbaar? Laat uw woning dan zo snel mogelijk herstellen met Schadeoplossing Nederland B.V. die dit alles voor u kan coördineren.

afb. 6 Is uw huis niet langer bewoonbaar? Laat uw woning dan zo snel mogelijk herstellen met Schadeoplossing Nederland B.V. die dit alles voor u kan coördineren.

Klantervaringen

Google klantervaring

Reviewscore

4,8/ 5

Google waardering score

Vragen?

Snel geholpen worden met uw schade? Neem dan direct vrijblijvend contact met ons op.

contra expertisebureau bellen

088 - 888 5000

24/7 bereikbaar voor calamiteiten

Deel alle informatie over wat te doen na brand in huis

Niet eens met uw verzekeraar?

Niet eens met uw verzekeraar?

Ontdek snel of u de juiste vergoeding ontvangt!

Of bel: 088 – 888 5000

15+ voordelen
van onze
contra-expertise

15+ voordelen van onze contra-expertise

 • Ons advies is geheel vrijblijvend

 • Wij zijn kosteloos

 • Wij zijn volledig onafhankelijk

 • U staat er niet meer alleen voor

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig regelen wij tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Wij inventariseren uw schade

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Hulp van begin tot eind

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Onze klanten zijn erg tevreden

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten
 • Specialisatie in brand- en waterschade

Wat te doen na brand in huis
 • Beoordeling van auteur
 • Beoordeeld 5 Sterren
 • 100%

 • Wat te doen na brand in huis? - Schadeoplossing Nederland B.V.
 • Beoordeeld door
 • Geplaatst op:
 • Laatst bewerkt op: 12 maart 2021