Home > Brandschade > Wat te doen na brand in huis?

Wat te doen na brand in huis?

Wat te doen na brand in huis?

Brand in huis kan u heel plotseling overkomen. Het ene moment is er nog niets aan de hand, een kwartier later slaan de vlammen misschien wel uit het dak. Uw leven staat even helemaal op de kop en u heeft dringend hulp nodig. Wat te doen na brand in huis? Wees gerust, u wordt zeker niet aan uw lot overgelaten. Niet bij een huurhuis en ook zeker niet bij een koophuis. Maar hoe gaat het allemaal in zijn werk, met welke instanties krijgt u te maken? Waar moet u zelf achteraan gaan, als u zeker wilt zijn van de juiste uitkering voor de brandschade? Op deze vragen en meer geven wij hier antwoord.

Het korte verhaal

Belangrijkste vraag

welke beschikbare hulp?

Belangrijke knelpunten

Dekking

Lage vergoeding

Slechte communicatie

Benodigde verzekering

Inboedel- of opstalverzekering

Recht op contra-expertise?

Ja, kosteloos

Stappenplan voor een succesvolle claim

 1. De schade bij uw verzekeraar melden
 2. De schade bij onze contra-expert melden
 3. Akkoord over het uit te keren bedrag
 4. Schade (laten) ruimen
 5. Herstel van de schade
Zeer tevreden

"Zeer tevreden"

Je krijgt direct heldere antwoorden, eerlijk en oprechte expert en wij zijn uiteraard zeer tevreden over de professionele benadering , het was korte maar krachtig samenwerking.

Mevr. M. Acounna

Gelderland

Proces goed verlopen

"Proces goed verlopen"

Ik ben blij dat Schadeoplossing ons heeft vertegenwoordigd bij de afhandeling van onze substantiele waterschade. Hierdoor konden wij ons richten op het herstel van de schade en is het proces goed verlopen.

Dhr. S. Schalekamp

Noord-Holland

Perfect, snel en accuraat

"Perfect, snel en accuraat"

Perfect, snel, accuraat en zeer vriendelijk zijn wij geholpen door dhr. Seponyan. Hartstikke bedankt voor de goede zorgen. Zeer aan te raden!

M.A. Mastenbroek

Overijssel

Een dikke 10!

"Een dikke 10!"

Goede en vriendelijke afhandeling van onze waterschade. Zeer behulpzaam naar ons. Een dikke 10!

Dhr. A. Den Adel

Zuid-Holland

De brandweer komt zo snel mogelijk

Nadat u, of iemand in uw omgeving, de brand heeft gemeld op het 112-noodnummer, komt de hulpverlening van politie en brandweer zo snel mogelijk op gang. Behalve het blussen van de brand in huis, zorgt de brandweer er ook voor dat – indien nodig – gas en elektra worden afgesloten. Ook wordt gekeken of er nog schadelijke stoffen in het huis aanwezig zijn. Als dit zo is, worden de nodige maatregelen getroffen. Bij een grote brand wordt Stichting Salvage ingeschakeld.

Stichting Salvage komt meestal binnen 1 uur bij uw huis

Stichting Salvage verleent u de eerste hulp. Als uw huis door de brand te onveilig is geworden om er nog te kunnen wonen, helpen zij u met opvang. Er wordt dan gekeken naar een vervangende woning na brand. Kortom, Stichting Salvage biedt u de eerste hulp na brand. Zij helpen u echter ook met het eerste contact met uw verzekering.

Wat te doen met uw verzekering?

Ik heb een huurhuis

Brand in een huurhuis brengt altijd een aantal vragen met zich mee met betrekking tot de verzekeringen. Vaak heeft een verhuurder of een woningbouwcorporatie de opstalverzekering voor uw huis al geregeld. Maar vraag dit voor de zekerheid wel bij hen na. Met de opstalverzekering is uw huis onder andere verzekerd voor brandschade, waterschade en stormschade. Onder de opstal vallen alle nagelvaste onderdelen van uw huis, zoals muren en plafonds, maar ook vastgelijmde vloeren.

Uw inboedel – alle losse spullen in uw huis – valt onder de inboedelverzekering. Deze verzekering moet u zelf afsluiten. Dit is geen verplichte verzekering, maar wij raden u deze wel sterk aan!

Ik heb een koophuis

Met een koophuis bent u zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Tijdens een grote brand is het verstandig om eerst uw opstalverzekering in te schakelen voor de nagelvaste onderdelen van uw huis. Schakel direct daarna de inboedelverzekering in voor alle losse spullen in uw huis, die brandschade hebben opgelopen.

De schade wordt opgenomen en beoordeeld

De verzekeraar komt zo snel mogelijk met een schade-expert langs, om in uw huis de schade op te nemen met behulp van een inventarisatielijst. Normaal gesproken hoort u niet lang daarna óf en wat er wordt uitgekeerd om uw schade te (laten) herstellen.

Altijd een extra paar ogen bij brand

Het inschakelen van een extra paar ogen bij het beoordelen van de brand in uw huis is ontzettend belangrijk. Dit kan namelijk een verschil van dag en nacht betekenen voor de hoogte van de uitkering die u ontvangt van uw verzekeringsmaatschappij. En dat bepaalt of u na de brand weer kunt gaan wonen zoals u altijd gewend was – of niet! Onze contra-expert biedt u hierbij graag zijn expertise aan. Hij of zij is een onafhankelijke expert, die wordt ingeschakeld voor hulp bij brand. Deze contra-expert wordt ook niet betaald door de verzekeringsmaatschappij, maar werkt voor een expertisebureau.

Automatisch een contra-expert inschakelen?

Nadat u brand in huis heeft gehad, gaan veel dingen vanzelf of ze worden automatisch voor u geregeld. Dat geldt alleen niet voor het inschakelen van contra-expertise. U zult dus zélf contact moeten leggen met de contra-expert. Hiervoor neemt u contact op met een contra-expertisebureau, zoals wij, Schadeoplossing Nederland B.V. De vergoedingen voor de brandschades die bij ons worden gemeld, pakken in 95% van de gevallen hoger uit dan de schadevergoeding die uw verzekeringsmaatschappij voorstelt.

Wat kost dat extra paar ogen?

Dit extra paar ogen kost u niets. U betaalt verzekeringspremie en wij declareren onze kosten op uw verzekering. Het is namelijk wettelijk vastgelegd dat verzekeraars gedupeerden de mogelijkheid moeten bieden om contra-expertise in te schakelen. De (redelijke) kosten hiervan moeten verhaald kunnen worden op de verzekering. Aangezien de kosten van Schadeoplossing Nederland B.V. redelijk zijn, krijgt u van ons nooit een factuur.

Een verzekeraar loopt niet graag te koop met contra-expertise als onafhankelijke hulp bij brand. Vaak ziet u het alleen in de polisvoorwaarden (de kleine lettertjes) terugkomen. In de praktijk attenderen verzekeraars gedupeerden hier meestal niet op. Waarom? Daarvoor bestaan twee redenen:

 • De verzekeraar moet de kosten voor de contra-expertise rechtstreeks betalen aan Schadeoplossing Nederland B.V.
 • De verzekeraar moet u – doordat de contra-expert ook heeft meegekeken naar de schade – vaak een aanzienlijk hogere schadevergoeding uitkeren (dan de vergoeding die de schade-expert van de verzekeraar eerst had vastgesteld).

Uw huis binnen gaan

Het kan een tijd duren voordat u uw huis binnen mag lopen. Dit heeft te maken met gevaarlijke stoffen en instabiele situaties. Geeft de brandweer aan dat u weer in uw huis mag komen? Wees dan voorzichtig met het stof dat weer kan opwaaien wanneer u er loopt. Hierin kunnen gevaarlijke stoffen zitten. Bescherm uzelf daarom met een mondkapje.

Wanneer u slechts kort uw huis binnen mag, zorg er dan voor dat u een zaklamp meeneemt. Vaak is een huis met grote brandschade dichtgetimmerd, waardoor het binnen donker is. Neem vervolgens de meest noodzakelijke spullen mee, zoals spullen met emotionele waarde, kleding en kostbaarheden. Heeft u kinderen, vergeet dan niet om wat speelgoed of persoonlijke eigendommen van hen mee te nemen. Zij hebben dan toch een stukje van thuis bij zich, wat hen veel rust kan geven in deze lastige tijd.

Is uw huis voor langere tijd niet bewoonbaar?

Stel dat uw huis voor langere tijd niet bewoonbaar is. In die situatie wilt u uw huis zo snel mogelijk laten herstellen. Schadeoplossing Nederland B.V. kan dit hele proces voor u coördineren, met behulp van onze partners. Daardoor heeft u er verder weinig omkijken naar. Het complete proces van schadeafhandeling tot wederopbouw en schoonmaak na brand kan allemaal via 1 aanspreekpunt in onze organisatie geregeld worden. Daar kunt u met al uw vragen terecht. Wel zo handig!

Zorg ervoor dat u geen deel van de uitkering misloopt en laat u daarbij geheel door ons ontzorgen. Schakel de contra-expertise van Schadeoplossing Nederland B.V. direct in. Bel vrijblijvend voor meer informatie op 088 – 888 5000 of lees meer over onze contra-expertise bij brandschade.

 • kun je op bouwen en vertrouwen

  "kun je op bouwen en vertrouwen"

  We zijn de organisatie enorm dankbaar voor de afwikkeling van de schade en onderhandeling met de verzekering na een brand in onze woning. Niet alleen de administratieve rompslomp werd ons voor een groot deel uit handen genomen, maar ook hun mental support, doortastendheid, zorgvuldigheid en klantvriendelijkheid hebben ons enorm goed gedaan. Op hen kun je bouwen en vertrouwen. Wij bevelen ze dan ook van harte aan voor de volle 100%!

  Mevr. J. Kunst

  Flevoland

 • Accuraat en snel

  "Accuraat en snel"

  Op 4 maart was er brand in de woning van mijn broer. We zijn gebeld door Schadeoplossing Nederland en zijn met hun in zee gegaan. Ze hebben ons geweldig geholpen met de afhandeling van de schade. Hij heeft het accuraat en snel voor ons geregeld en alle zorgen uit handen genomen. Geweldig we kunnen deze maatschappij zeken aanraden voor een ieder die te maken heeft met brand in zijn woning.

  Dhr. P. Spaan

Deel alle informatie over wat te doen na brand in huis

Waarom onze hulp inschakelen?

Onafhankelijke expertise

Online schade melden

Contra-expertise is een wettelijk recht voor iedere verzekerde. Het is een kosteloze en onafhankelijke oplossing voor iedereen die het niet eens is met zijn of haar verzekeraar.

Met welke schade heeft u te maken? *
Bent u verzekerd? *
Is de schade-expert langs geweest? *
Wat is het probleem met uw verzekeraar? *
Wilt u uw schade toelichten? *
 • De juiste vergoeding voor uw schade

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig helpen wij u bij het vinden van tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten

 • Specialisatie in brand- en waterschade