Schade-expert: de 5 belangrijkste vragen
Wellicht heeft u schade opgelopen, of bent u van plan om het vak van schade-expert te gaan leren. In beide gevallen heeft u ongetwijfeld een aantal vragen. Hierna geven wij antwoord op vijf vragen waarvan wij denken dat u die graag beantwoord wilt zien. Wat doet een schade-expert en waar werkt hij of zij? Wanneer schakel je een schade-expert in – en wat kost dat dan? En welke soorten schade-experts zijn er eigenlijk?
1. Wat doet een schade-expert?
Een schade-expert bekijkt de schade en stelt een rapport op: het schaderapport. In dit rapport neemt de schade-expert de reparatiekosten op, de nieuwwaarde en de dagwaarde. Dit laatste gebeurt aan de hand van afschrijvingslijsten. Daarna volgt een schade-uitkering, een schadeafwijzing of schadeherstel in opdracht van de verzekeraar. Het rapport van de schade-expert is hier leidend. Als ‘de gewone man’ of ‘de gewone vrouw’ kun je dit niet zomaar tegenspreken. Kunnen de schade-expert en de gedupeerde het niet met elkaar eens worden? In zo’n geval kan de gedupeerde gratis een contra-expert inschakelen.
2. Waar werkt een schade-expert?
Veel schade-experts zijn in dienst bij een verzekeringsmaatschappij. Daarnaast zijn er ook diverse schade-experts die hun diensten aanbieden als zzp’er. Zij laten zich dan inhuren door verzekeraars of gaan aan de slag bij een gespecialiseerd schade-expertisebureau. Een verzekeraar kan zo’n schade-expertisebureau inschakelen, wanneer het telefoontjes regent na flinke stormschade of overstromingen. Op die manier kunnen zij hun capaciteit opschalen.
3. Wanneer wordt een schade-expert ingeschakeld?
Een schade-expert wordt meestal ingeschakeld bij grotere schades. Wanneer u een schade meldt bij uw verzekeraar, bepalen zij of ze het nodig vinden dat er een schade-expert naar u toe komt. In het algemeen sturen zij de schade-expert alleen naar u toe wanneer het gaat om schades boven de € 750. Daarnaast komt er meestal ook een schade-expert langs als gemaakte foto’s of video’s van de schade het moeilijk maken om deze goed in te schatten.
4. Wat kost een schade-expert?
Als uw verzekeraar een schade-expert langs stuurt om de schade op te nemen, hoeft u daar niets voor te betalen. Uw verzekeraar moet immers de schade taxeren en een schaderapport opmaken, voordat ze besluiten welke schadevergoeding u krijgt. Maar wordt de schade op die manier wel voldoende objectief en onafhankelijk geïnventariseerd? De schade-expert werkt namelijk in dienst of in opdracht van uw verzekeraar. Een verzekeraar is gebaat bij een minimale schade-uitkering, terwijl ú gebaat bent bij een maximale schadevergoeding. Vindt u de aangekondigde schade-uitkering te laag? Of twijfelt u aan de objectiviteit van de schade-expert van uw verzekeraar? Schakel dan kosteloos een contra-expert in.
5. Welke soorten schade-experts zijn er?
Een schade-expert onderzoekt en taxeert een schade met een specifieke deskundigheid. Een schade-expert is daardoor ook meestal slechts gespecialiseerd in een of twee soorten schades. Zo zult u een in schade-expert die gespecialiseerd is in brandschade niet snel een letselschade zien beoordelen, maar wel een waterschade. Voor een letselschade is het bijvoorbeeld weer erg belangrijk dat de schade-expert veel van het menselijk lichaam afweet.
Kortom, er zijn veel verschillende soorten schade-expertises.
Zo bestaan er gespecialiseerde schade-experts voor:
- brand, inbraak, storm, lekkage en- waterschade (opstal- en inboedelschade)
- personenschade / Letselschade
- bouwkundige schade
- bedrijfsschade
- agrarische schade
- aardbevingsschade
- milieuschade
- aansprakelijkheidsschade
Zoals u ziet, is de diversiteit aan schade-experts groot. Het gespecialiseerde beroep van schade-expert wordt uitgevoerd door getrainde, ervaren mensen.
U hoeft er – ook wat betreft de kosten – dus niet alleen voor te staan. Laat u daarom door ons team van experts bijstaan en ontvang de vergoeding die bij uw schade past. Meld hier uw schade met ons online formulier of bel 088 – 888 5000.