Schimmel door lekkage, is dat verzekerd?
Schimmel in huis komt vaak voor en kan bijzonder hardnekkig zijn, maar gelukkig kunt u er iets aan doen. Schimmelvorming ontstaat door vochtige omstandigheden en kan, afhankelijk van de situatie, verhaald worden op uw verzekering. Op deze pagina leggen we uit hoe schimmel ontstaat, in welke gevallen u uw verzekering kunt aanspreken en hoe wij u bij het verhalen van de schade kunnen helpen met onze contra-expertise.
Schimmel door lekkage is wel gedekt
Gevolgschade zoals schimmel kan gedekt zijn door uw opstalverzekering, mits de gevolgschade is ontstaan door bijvoorbeeld lekkage. Denk aan een gaatje in het dak waardoor vocht langzaam uw woning binnendringt. Omdat schimmel meestal geleidelijk ontstaat, duurt het vaak even voordat de bron – de lekkage – zichtbaar wordt. Hoewel de opstalverzekering vaak de schimmel vergoedt, valt het herstel van de oorzaak, zoals het dichten van het gaatje in het dak, onder normaal onderhoud. Dit is een verantwoordelijkheid van de huiseigenaar en wordt doorgaans niet door de verzekering vergoed.
Wij helpen bij het verhalen van de schade bij uw verzekering
Voor een succesvolle schadevergoeding kunt u kiezen voor een onafhankelijke contra-expert. Wij zijn een contra-expertisebureau, en het inschakelen van onze expertise kost u niets. We komen bij u langs om de schade door schimmel grondig vast te stellen en nemen het gesprek met uw verzekeraar over, zodat u de juiste vergoeding ontvangt. Op deze manier kunnen alle schimmel- en bacterieschades, financieel gezien, beter worden hersteld.
U hoeft er – ook wat betreft de kosten – dus niet alleen voor te staan. Laat u daarom door ons team van experts bijstaan en ontvang de vergoeding die bij uw schade past. Meld hier uw schade met ons online formulier of bel 088 – 888 5000.
Deze oorzaken van schimmel zijn niet gedekt
Wij kunnen u uitstekend helpen wanneer de schimmel door een lekkage is ontstaan. Helaas zijn er echter situaties waarbij de oorzaak van schimmel niet door de verzekering wordt gedekt. In dat geval kunnen wij u helaas ook niet verder helpen, aangezien deze uitsluitingen duidelijk zijn vastgelegd in de polisvoorwaarden.
Mocht uw verzekeraar aangeven dat de schade onder een van deze uitsluitingen valt en denkt u dat de schimmel toch door een lekkage is veroorzaakt, meld dan alsnog uw schade bij ons. Wij gaan graag voor u na of er toch sprake is van een gedekte situatie.
Optrekkend vocht / opstijgend vocht
Optrekkend vocht ontstaat wanneer vocht vanuit de kruipruimte of de grond onder uw woning naar boven trekt. Dit vocht kan zich ophopen in vloeren en muren en kan flinke schade veroorzaken. Vooral wanneer een kruipruimte slecht geventileerd wordt, heeft schimmel de kans om zich te ontwikkelen. Schade door optrekkend vocht valt echter niet onder de dekking van uw opstalverzekering.
Doorslaand vocht
Doorslaand vocht, ook wel regendoorslag genoemd, ontstaat wanneer bij hevige regenval de binnenmuren vochtig worden. Dit kan leiden tot schimmelvorming op muren en zorgt ervoor dat verf en behang beginnen af te bladderen. Helaas valt deze gevolgschade niet onder de dekking van uw opstalverzekering.
Condensatievocht
Condensatievocht is een belangrijke oorzaak van schimmelvorming, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Dit ontstaat vaak door onvoldoende ventilatie, bijvoorbeeld door het gebrek aan een raam dat geopend kan worden of een slecht functionerend ventilatierooster. Schade door schimmel als gevolg van condensatievocht valt niet onder de dekking van uw opstalverzekering.
Herstel van de oorzaak is niet gedekt
Zoals eerder aangegeven, valt het herstel van de oorzaak niet onder de opstalverzekering. Dat betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor het repareren van bijvoorbeeld een gaatje in het dak of een verstopte dakgoot die de schade heeft veroorzaakt. Deze kosten worden nooit door de verzekering vergoed.
Heb ik te veel vocht in huis?
Wilt u weten of u risico loopt op schimmel en bacteriën in huis? Met een hygrometer kunt u eenvoudig het vochtpercentage meten. Idealiter ligt dit percentage in huis tussen de 40% en 60%. Is het vochtpercentage hoger? Dan is extra ventilatie in de betreffende ruimte nodig om schimmel en bacteriën te voorkomen.
Gevolgen van schimmel in huis
Schimmel op plafonds en muren is niet alleen ontsierend, maar ook schadelijk voor de gezondheid. Dit is des te meer reden om het probleem grondig en snel aan te pakken. Gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door schimmel en bacteriën zijn onder andere:
- Benauwdheid en andere luchtwegproblemen
- Keelpijn
- Niezen en hoesten
- Verstopte neus
- Irritaties en infecties
Daarnaast kan schimmel ook schade aan de woning veroorzaken, zoals:
- Houtrot
- Afbladderende verf en behang
- Roestende waterleidingen
- Scheuren in het beton
- Een muffe geur in huis
Laat schimmel niet de kans krijgen om zich te verspreiden en los vochtproblemen in huis snel op. Schimmelplekken horen niet thuis in een gezonde leefomgeving!
Schimmelvorming tegengaan
Het hoeft niet moeilijk te zijn om hardnekkige schimmelvorming tegen te gaan. Hier zijn enkele belangrijke stappen die u kunt nemen:
- Zorg voor goede ventilatie. Dit is essentieel om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden.
- Bij doorslaand vocht van de buitenmuur: Laat de gevel impregneren om vochtinfiltratie te voorkomen.
- Bij optrekkend vocht: Isolatie van de kruipruimte kan helpen om vochtproblemen te verminderen.
- Onderhoud van de dakbedekking en dakgoten: Zorg ervoor dat deze in goede staat zijn om problemen met de afvoer van water en vocht te minimaliseren.
Door deze maatregelen te nemen kunt u schimmelvorming effectief voorkomen en de leefomgeving in uw huis verbeteren.
Schakel ons in voor de juiste vergoeding van uw schade
Heeft u te maken met schimmel door een gedekte oorzaak, zoals lekkage? Aarzel dan niet om uw schade vrijblijvend bij ons te melden. Wij staan klaar om u te helpen!