Lekkage pannendak, schuin dak of hellend dak vergoed krijgen
Een lekkage aan uw pannendak, schuin dak of hellend dak kan voor flinke schade zorgen in uw woning. Denk aan vochtplekken, schimmelvorming of zelfs schade aan de dakconstructie. Wanneer u deze vormen van schade ondervindt, is het belangrijk dat uw opstalverzekering de juiste vergoeding biedt. Helaas is dit lang niet altijd zo. Als contra-expertisebureau staan wij voor u klaar om ervoor te zorgen dat u krijgt waar u recht op heeft.
Is een pannendak, schuin dak of hellend dak hetzelfde?
In de praktijk worden de termen pannendak, schuin dak en hellend dak vaak door elkaar gebruikt. Een pannendak is een type hellend of schuin dak waarbij dakpannen als bedekking worden gebruikt. Er wordt eigenlijk altijd hetzelfde type dakconstructie bedoeld. Bij lekkageschade is het vooral van belang om te weten wat de oorzaak van de lekkage is alvorens men het kan laten repareren.
Oorzaken van lekkende pannendaken
Een pannendak kan om verschillende redenen gaan lekken. Veelvoorkomende oorzaken zijn:
- Gebroken of verschoven dakpannen: door storm, sneeuw of ouderdom kunnen pannen beschadigen of verschuiven.
- Verouderd onderdak of folie: het waterbestendige materiaal onder de dakpannen kan na verloop van tijd zijn werking verliezen.
- Slechte aansluiting bij dakramen, dakkapel, nokvorsten, dakdoorvoeren of schoorstenen: een slechte aansluiting en afdichting kan leiden tot lekkages. Denk aan loodslabben die niet meer goed zijn.
- Achterstallig onderhoud: mos, vervuiling of verstopte dakgoten kunnen wateroverlast veroorzaken.
- Constructiefouten: verkeerd geplaatste dakpannen of fouten in de algehele dakconstructie kunnen lekkages veroorzaken.
Het is belangrijk om de oorzaak van de lekkage exact vast te stellen. Kunt u er zelf niet achter komen? Dan is het mogelijk om een lekdetectie in te schakelen. Vraag hier altijd eerst toestemming voor van uw verzekeraar, zodat u zeker weet dat u hiervoor vergoeding ontvangt. Na het opsporen kunt u na overleg met uw verzekeraar het probleem laten verhelpen.
Hoe herken ik een lekkage schuin dak?
Een lekkage aan een schuin dak is soms lastig te herkennen. Let daarom op de volgende aandachtspunten:
- Vochtplekken of kringen op muren en plafonds
- Schimmelvorming of een muffe geur op zolder
- Loslatend stucwerk of ‘nattig’ verf
- Druppels of natte plekken op muren en plafonds bij regenachtig weer
- Hoger vochtpercentage in uw woning
Lekkage pannendak melden bij uw verzekering
Heeft u waterschade door een lekkend pannendak, schuin dak of hellend dak? Meld dit dan zo snel mogelijk bij uw opstalverzekeraar. U zult gevraagd worden om materiaal aan te leveren van de schade, zoals foto’s, een schaderapport of een offerte van de dakdekker. Let op: verzekeraars keren niet altijd uit bij achterstallig onderhoud, nalatigheid of ouderdomsschade. Helaas komt het ook voor dat schade (ten onrechte) als ‘eigen risico’ of ‘slijtage’ wordt bestempeld.
Twijfelt u aan de hoogte van de schadevergoeding of heeft u het gevoel dat uw schade niet serieus wordt genomen? Bespaar uzelf het ‘gevecht’ met uw verzekeraar. Voorkom dat u een te lage of zelfs geen vergoeding uitgekeerd krijgt en neem direct contact op met ons contra-expertisebureau. U kunt ons vrijblijvend inschakelen en wij zijn geheel kosteloos voor gedupeerden.
Onze hulp inschakelen bij een schuin dak lekkage
Als contra-expert behartigen wij úw belangen bij schade. Wij stellen de schade vast en gaan het gesprek aan met uw verzekeraar. Zo bent u zeker van een onafhankelijke vaststelling en een eerlijke vergoeding.
Wij helpen u onder andere met:
- Het vaststellen van de gevolgschade.
- Onderhandeling over een passende vergoeding.
- Goede hulp van begin tot eind.
U staat er dus niet alleen voor. Wij zorgen ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft.
U hoeft er – ook wat betreft de kosten – dus niet alleen voor te staan. Laat u daarom door ons team van experts bijstaan en ontvang de vergoeding die bij uw schade past.
Meer lezen over hulp bij daklekkage
Wilt u meer weten over daklekkage en uw verzekering? Lees dan verder op onze pagina over “Lekkage aan het dak: Wat te doen met uw verzekering?“. Daar geven we meer praktische informatie over hoe u kunt handelen bij daklekkage.