Lekkage na vorst. Zo regelt u het goed met de verzekering
Met de kou in de winter komt lekkage na vorst vaak voor. Deze vorm van vorstschade is natuurlijk altijd vervelend, maar komt meestal minder onverwachts dan reguliere waterschade. U kunt immers het weerbericht volgen en voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het afsluiten van de buitenkraan van binnenuit. Toch kunnen er lekkages ontstaan op plekken waar u dit niet verwacht, bijvoorbeeld op uw dak. Hoe dan ook, lekkage na vorst komt nooit gelegen en vorstschade moet goed worden afgehandeld met de verzekering. Wij kunnen u daar kosteloos bij helpen en zullen u op deze pagina verder informeren.
Lekkage van uw dak extra gevoelig bij vorst?
Een lekkage aan het dak is bij vorst een veelvoorkomend probleem. Bij regenval heeft u misschien nergens last van, maar zodra het gaat vriezen, begint het op een gegeven moment binnen te lekken. Dit kan komen doordat de verschillende materialen van uw dakbedekking (zoals bitumen) door de vorst kunnen scheuren, met daklekkage als gevolg. Ook kan vocht of sneeuw door de wind onder de dakpannen terechtkomen die vervolgens bevriest. Wanneer het daarna gaat dooien, kan dit smeltwater bij u naar binnen lekken en waterschade veroorzaken. Bij regen komt er normaal gesproken geen vocht onder de pannen, maar bij vorst en sneeuw kan er dus wel lekkage ontstaan.
Is schade door vorst te voorkomen?
Bevriezing is vaak niet te voorkomen, maar de schade die in uw woning ontstaat wel. Denk bijvoorbeeld aan de buitenkraan. Zorg ervoor dat u deze van binnenuit afsluit voordat het begint te vriezen. In het geval van een vorstbestendige buitenkraan hoeft u minder te doen, maar het is verstandig om deze niet te strak dicht te draaien. Dicht is dicht; anders kan dit weer andere schade veroorzaken. Wat betreft daklekkage kunt u schade door vorst voorkomen door het dak, de afvoer en de dakgoten goed schoon te houden van bladeren en ander vuil. Hiermee zorgt u ervoor dat zoveel mogelijk van het koude water zo snel mogelijk weg kan en niet op uw dak bevriest. Bovendien verlengt u daarmee de levensduur van uw dak.
Is vorstschade verzekerd?
Gelukkig is vorstschade bijna altijd verzekerd via een opstalverzekering. In het geval van een huurwoning moet uw verhuurder de schade regelen met de verzekeraar. Heeft u een eigen woning, dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met uw verzekeraar. Er mag echter geen sprake zijn van achterstallig onderhoud of nalatigheid. Een voorbeeld van nalatigheid is bijvoorbeeld het niet afsluiten van de buitenkraan van binnenuit. Over wat onder achterstallig onderhoud valt, kunnen de meningen verdeeld zijn.
Ontdek contra-expertise na vorstschade
Juist bij verdeelde meningen is het van belang dat niet alleen de verzekeraar een besluit neemt over de te vergoeden schade. Het probleem is dan vaak dat de vergoeding niet toereikend is voor de schade die tijdens de vorstperiode is ontstaan. De effecten van vorst op bijvoorbeeld uw leidingen en daken (vooral platte daken) moeten goed en onafhankelijk worden vastgesteld.
Met onze contra-expertise doen wij een uitgebreide schadevaststelling van de beschadigde delen van uw huis, zoals het plafond of de vloer in uw woonkamer. Wij stellen echter niet de oorzaak vast, maar alleen de gevolgschade. Dit is namelijk wat de schade-expert van uw verzekeraar ook bekijkt, niet zozeer de oorzaak of de reparatie van uw dak. Wel zorgen wij ervoor dat u de vergoeding ontvangt die werkelijk past bij uw schade.
Wij zijn nauwkeurig in ons werk en inspecteren de schade alsof het onze eigen schade betreft. Wij werken niet voor verzekeringsmaatschappijen, maar uitsluitend voor gedupeerden zoals u.
U hoeft er – ook wat betreft de kosten – dus niet alleen voor te staan. Laat u daarom door ons team van experts bijstaan en ontvang de vergoeding die bij uw schade past. Meld hier uw schade met ons online formulier of bel 088 – 888 5000.
Snel handelen tegen de effecten van vorst voorkomt meer waterschade
Om verdere schade en lekkages te voorkomen is het belangrijk om snel te handelen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen waterschade ontstaat aan uw houten of laminaatvloer. Het is cruciaal om snel in actie te komen. Plaats emmers en andere opvangbakken en controleer regelmatig of deze niet overlopen. Misschien kunt u de lekkage tijdelijk verhelpen met een noodoplossing, maar wees altijd voorzichtig en vermijd gevaarlijke capriolen, zeker omdat het buiten vaak glad kan zijn tijdens de vorstperiode.
Het is daarom belangrijk dat u zorgt voor goede en onafhankelijke hulp, Ontdek onze contra-expertise. De periode na het ontdekken van lekkage is vaak stressvol. Kies daarom voor onze ervaren en professionele specialisten. Meld direct uw schade bij ons, zodat we de juiste maatregelen kunnen treffen en uw schade effectief en succesvol kunnen claimen op uw verzekering. Wij staan voor u klaar!