Brand door kortsluiting? Wat te doen met uw verzekering?
Brand door kortsluiting kan ontstaan in vrijwel elk huishouden. Dit kan komen door versleten elektriciteitsdraden. Als de draden elkaar raken op plekken waar de isolatie is beschadigd, ontstaat er veel warmte en dan kan er door kortsluiting brand ontstaan. Als u de hierdoor ontstane schade wilt melden bij uw verzekering, verloopt alles misschien lang niet even vlekkeloos. U heeft dan hulp nodig. In zo’n situatie biedt onze contra-expert uitkomst.
Hulp van onze contra-expert bij kortsluiting
Is er bij u sprake van kortsluiting in combinatie met brand en loopt het niet helemaal soepel met uw verzekeraar? Schakel ons dan in als uw eigen contra-expert. Bij brand door kortsluiting is het belangrijk dat u direct goed geholpen wordt door de verzekeraar en dat de communicatie tussen u en de verzekeraar helemaal in orde is. In zo’n situatie moet u niet lang hoeven wachten op dringende antwoorden. Ook is het belangrijk dat de brandschade door de kortsluiting goed vastgesteld wordt, zodat u uiteindelijk de juiste vergoeding ontvangt voor het herstel van de brandschade.
Onze contra-expert komt bij u de schade onafhankelijk vaststellen. Daarna houdt hij rechtstreeks contact met u over het verloop van de schade-uitkering. Hij gaat in gesprek met uw verzekeraar en in dat gesprek komt met zijn schadevaststelling de juiste vergoeding naar boven. Wij zorgen ervoor dat uw schade goed wordt afgehandeld en dat u werkelijk de juiste vergoeding ontvangt.
Brand door kortsluiting kan in vrijwel elk huishouden ontstaan
Bij kortsluiting ontstaat overigens niet altijd brand, omdat de stop of zekering door kan slaan. Bij modernere woningen zijn er beveiligingsschakelaars geïnstalleerd, zoals de installatieautomaat of de aardlekautomaat. Een waterdichte garantie tegen brand door kortsluiting is het niet. Daarom is kortsluiting nog steeds een veel voorkomende oorzaak van brand. Soms kunt u het al bijna zien aankomen, bijvoorbeeld doordat draden van laders beschadigd zijn. Gebruik deze dan niet meer, maar vervang een beschadigde lader zo snel mogelijk door een veilig exemplaar. Maak de beschadigde lader onklaar voor verder gebruik door huisgenoten.
Het vaakst kortsluiting door de koelkast
Wist u dat de koelkast meestal hét apparaat is dat door kortsluiting brand veroorzaakt? Dat komt doordat koelkasten meestal zijn ingebouwd, waardoor u het achter de koelkast niet echt stofvrij kunt houden. Ook is een koelkast vaak vochtig. Een combinatie van vocht, stof én beschadigde draden is een gevaarlijke mix voor brand door kortsluiting.
Is kortsluiting verzekerd?
In eerste instantie zou u denken dat kortsluiting verzekerd is, maar het is de gevolgschade die verzekerd is – níet de oorzaak. Stel nu dat de kortsluiting in de koelkast voor brand heeft gezorgd. In dat geval is de schade door brand verzekerd. U ontvangt echter geen vergoeding voor de koelkast die de kortsluiting heeft veroorzaakt. Voor de vergoeding van de gevolgschade moet u uw inboedelverzekering aanspreken.
Wist u overigens dat schade aan uw apparatuur door een te hoge spanning op het elektriciteitsnetwerk wel verzekerd is? Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens blikseminslag. Hierdoor kunnen pieken ontstaan op het elektriciteitsnetwerk.
Brand door een stekkerdoos of verlengsnoer
Wanneer u te maken krijgt met brand door een stekkerdoos, dan staan wij ook voor u klaar om u bij te staan. Stekkerdozen en verlengsnoeren zijn enorm praktisch, maar wanneer ze foutief gebruikt worden, kunnen ze een aanzienlijk brandrisico vormen. Hier zijn enkele tips om stekkerdozen veiliger te gebruiken.
- Ga niet over de capaciteit – Belast de stekkerdoos nooit met meer elektriciteit dan waarvoor het ontworpen is. Zorg dat de stroomsterkte beperkt blijft.
- Inspecteer regelmatig – Controleer de stekkerdoos of verlengsnoer op oververhitting of beschadigingen.
- Vermijd aaneenschakeling : Koppel geen meerdere stekkerdozen en verlengsnoeren aan elkaar (geen ‘stekkerdozen-treintjes’).
- Water en stekkerdozen – Houd stekkerdozen en verlengsnoeren weg van waterbronnen.
- Plaatsing – Zorg dat stekkerdozen en verlengsnoeren niet onder tapijt of in kleine, afgesloten ruimtes liggen waar hitte zich makkelijk kan ontwikkelen.
- Trek aan de stekker, niet aan het snoer – Haal de stekkers correct uit het stopcontact om beschadigingen te voorkomen.
- Vermijd vocht en stof bij de stekkerdoos – Stof en vocht gaan niet goed samen met elektriciteit. Zorg dat een stekkerdoos of verlengsnoer niet in een vochtige ruimte wordt geplaatst en dat het stof zich niet kan ophopen op een stekkerdoos of verlengsnoer.
De gevolgschade die is veroorzaakt is wel verzekerd. Er mag dan geen sprake zijn van opzet of grove nalatigheid.
U hoeft er – ook wat betreft de kosten – dus niet alleen voor te staan. Laat u daarom door ons team van experts bijstaan en ontvang de vergoeding die bij uw schade past. Meld hier uw schade met ons online formulier of bel 088 – 888 5000.