Wanneer kunnen wij u helpen?

 • bij een discussiepunt met uw verzekeraar
 • als u een schade-expert toegewezen hebt gekregen

 • wanneer er sprake is van brand-, water-, storm- of inbraakschade

Wanneer kunnen wij u helpen

Hulp met uw verzekering.

Keukenbrand, weet u wat u tijdens en na de brand moet doen?

Weet u dat maar liefst 30% van de woningbranden begint in de keuken? De zogenaamde keukenbrand. Dat komt niet alleen door de zogenoemde vlam in de pan, maar ook door apparaten of materialen die in en om de keuken in de brand kunnen vliegen. De keuken blijft nu eenmaal een plek waar vuur, zuurstof en brandstof erg dicht bij elkaar komen. Het is dan ook belangrijk dat u bij het koken áltijd uw aandacht erbij heeft. Hoe kan contra-expertise hulp bieden na een keukenbrand en hoe kunt u in de eerste plaats een keukenbrand voorkomen? Wij leggen het uit.

Een keukenbrand ontstaat vaak door een vlam in de pan. Pak de pan dan nooit op!

Contra-expertise na een keukenbrand

Heeft er in uw woning een keukenbrand plaatsgevonden? Dan schakelt u natuurlijk zo snel mogelijk de verzekeraar in, die vervolgens bij u komt kijken. Laat het daar niet bij. Schakel naast uw verzekeraar ook een onafhankelijke expert in; de contra-expert. Deze contra-expert stelt uw belangen voorop en werkt niet voor de verzekeraar. Uw schade kan daardoor écht naar waarde worden geïnventariseerd. De uitkomst hiervan kan behoorlijk verschillen van de brandschade die de schade-expert van uw verzekeraar vaststelt.

Wilt u meer weten over onze contra-expertise, of heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 088 – 888 5000 of gebruik onderstaand formulier om uw keukenbrand te melden.

 • Veel hoger dan verwacht

  "Veel hoger dan verwacht"

  Na een keukenbrand bij ons thuis werd ik de volgende dag gebeld door Schadeoplossing Nederland. Een contra-expert is toen langsgekomen om het een en ander voor mij te regelen. Het belangrijke bij een expert is dat hij altijd bereikbaar is als je hem nodig hebt, zo niet dan belt hij altijd terug. De expert die mijn verzekering had gestuurd was ook geen slechte maar als hij zegt dat hij mij terug gaat bellen en ik moet daar twee dagen op wachten dan is het voor mij klaar. Schadeoplossing bedankt wat jullie allemaal voor ons hebben gedaan en wat betreft het bedrag dat mijn verzekering heeft uitgekeerd, dankzij jullie was dat veel hoger dan wij hadden verwacht.

  Fam. Dalda

  Zuid-Holland

 • Echt een steun voor ons geweest

  "Echt een steun voor ons geweest"

  In de nachtelijke uren is er bij ons brand ontstaan. De volgende morgen contact opgenomen met Schadeoplossing Nederland en na 2 uur was de contra-expert bij ons aanwezig. We hebben duidelijke uitleg gekregen wat het vervolg zou zijn. Daarna is alles door Schadeoplossing Nederland goed, snel en tot volle tevredenheid afgehandeld. In een tijd van radeloosheid, want opeens zit je in een soort verschrikkelijke nachtmerrie, echt een steun voor ons geweest. Van ons krijgt hij de maximale 5 sterren.

  Fam. van Wetering

  Zuid-Holland

Wat is een vlam in de pan?

We noemden het net al even: een veel voorkomende oorzaak van brand in huis is de keukenbrand, die begint als vlam in de pan. Tijdens het koken zijn we allemaal weleens afgeleid, waardoor we het vuur niet altijd even goed in de gaten houden. De boter, olie of het vet kan daardoor heter worden dan ongeveer 350°C en vat vlam – ongeacht het feit of u kookt op vuur of op een inductiekookplaat. De vlam in de pan is een feit en kan niet met normale middelen worden geblust.

Een vlam in de pan doven

Wanneer u te maken heeft met een vlam in de pan, is het belangrijk dat u als eerste het gas of de elektrische kookplaat uitschakelt. Probeer de vlam te doven door de deksel op de pan te leggen. Gebruik NOOIT water om de vlam in de pan te blussen. Het water gaat namelijk direct koken, waardoor er stoom in de olie ontstaat en er een stoomwolk ontstaat. Deze stoomwolk zal fijne oliedeeltjes in de lucht verspreiden en een extreem brandbaar mengsel vormen.

Bij vetbranden dient u geen blusdeken te gebruiken, omdat deze niet allemaal geschikt zijn voor een vetbrand of oliebrand. Gebruik daarom een ‘vetblusser’. Deze blussers leggen een afdekkende schuimlaag over het vuur, waardoor dit binnen zeer korte tijd dooft. Er kan namelijk geen zuurstof meer bij. Ook wordt het vet gekoeld, waardoor het niet opnieuw vlam kan vatten.

Ga nooit lopen met een vlammende pan. De pan is enorm heet en er bestaat een grote kans dat er meer delen van uw woning worden aangestoken door het vuur in de pan.

Voorkom een ‘vlam in de pan’

Hoe voorkomt u een vlam in de pan? In veel gevallen speelt de afzuigkap een grote rol bij keukenbrand door een vlam in de pan. Deze afzuigkap zit vaak vol vet en andere brandbare afvalstoffen, en zal daardoor eenvoudig vlam kunnen vatten. Hierdoor kan de brand stevig om zich heen grijpen. Ook het afvoerkanaal van de afzuigkap zit vol vet en voor u het weet, staat uw hele huis in brand. Wij adviseren u daarom om uw afzuigkap inclusief filters preventief regelmatig te reinigen. Slaat de vlam bij u in de pan? Schakel dan direct de afzuigkap uit.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om te werken met een afzuiging in de inductiekookplaat. Hierbij is het gebruikelijk om het metalen filter wekelijks in de vaatwasser te stoppen. Lees hiervoor wel eerst de handleiding. Dit betekent vanzelfsprekend dat er geen brandbare vetophopingen kunnen ontstaan. Slaat de vlam toch in de pan, dan slaan de vlammen uit naar boven, waar geen afzuigkap meer zit.

Overige manieren om een keukenbrand te voorkomen

 • Plaats een rookmelder in de keuken op een strategische plek. Bevestig de rookmelder niet boven het fornuis, omdat er in dat geval regelmatig vals alarm af kan gaan.
 • Zorg er ook voor dat u geen theedoeken of keukenrol in de buurt van het gasfornuis plaatst.
 • Controleer de (flexibele) gasleidingen regelmatig op scheurtjes of andere afwijkingen. Vervang deze tijdig.

Deel deze informatie over keukenbranden

 • Zeer te spreken

  "Zeer te spreken"

  8 mei woningbrand gehad een dag later op advies contact opgenomen met Schadeoplossing Nederland. De opbouw van mijn huis is inmiddels begonnen en ben zeer te spreken over de hulp van Schadeoplossing. Er komt met zo'n schade veel op je af en dan is het fijn als er dingen uit handen worden genomen. Zeker een aanrader! Voor mij nog ongeveer een maand voordat ik weer terug kan naar mijn stekkie. Alvast bedankt voor de hulp Schadeoplossing.

  Dhr. A. Deursen

  Noord-Brabant

35+ Tips bij brand checklist

35+ tips om brand te voorkomen

Onafhankelijke expertise

Online schade melden

Contra-expertise is een wettelijk recht voor iedere verzekerde. Het is een kosteloze en onafhankelijke oplossing voor iedereen die het niet eens is met zijn of haar verzekeraar.

Met welke schade heeft u te maken? *

Liever een contactformulier om uw schade te melden? Klik hier.

Bent u verzekerd? *
Is de schade-expert langs geweest? *
Wat is het probleem met uw verzekeraar? *
Wilt u uw schade toelichten? *
 • De juiste vergoeding voor uw schade

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig helpen wij u bij het vinden van tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten

 • Specialisatie in brand- en waterschade