Schoorsteenbrand; het ontstaan, herkennen en de verzekering
Een schoorsteenbrand is werkelijk iets verschrikkelijks om mee te maken. De schade kan groot zijn en als u niet weet wat u moet doen, kan het nog verder uit de hand lopen. Wij vertellen u op deze pagina alles over de schoorsteenbrand. Van het voorkomen tot het claimen van uw schade – ook als de verzekeraar niet meewerkt.
Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand kan ontstaan door slecht onderhoud. Vaak ontstaat zo’n brand wanneer de schoorsteen een tijd niet geveegd is. Het rookkanaal kan dan makkelijk vlamvatten door de aanslag van creosoot. Dit is een hardnekkig en zeer brandbaar goedje, dat zich niet zomaar laat verwijderen. U dient hiervoor een gespecialiseerde schoorsteenveger in te schakelen. Hij kan namelijk ook zien wat de oorzaak is geweest van deze aanslag en wat u ertegen kunt doen. Creosoot kan bijvoorbeeld ontstaan door een onvolledige verbranding van vochtig hout.
Een andere oorzaak kan een verstopping zijn. Voordat het buiten koud wordt, kan het voorkomen dat vogels hun nestjes in uw schoorsteen bouwen vanwege de beschutting tegen de wind. Ook kunnen takken en bladeren het rookkanaal blokkeren. Wanneer u in de winter uw haard begint te stoken, kan de rook niet worden afgevoerd. Rook en roet beginnen zich op te hopen en komen terug in de woning, met veel rook- en roetschade als gevolg.
Schoorsteenbrand herkennen
Vaak is een schoorsteenbrand te herkennen aan een loeiend en bulderend geluid. Ook is er veel rookontwikkeling.
Schoorsteenbrand voorkomen
Zorg er in ieder geval voor dat u elk jaar uw schoorsteen laat vegen, zodat er geen creosoot ontstaat. Het ontstaan van creosoot kan voorkomen worden door droog en schoon hout te gebruiken en de schoorsteen te isoleren. Hierdoor kan er geen vocht van buitenaf naar binnen komen en kan de haard optimaal branden.
Een optimale verbranding geeft witte of kleurloze rook. Is dit niet het geval, stop dan direct en schakel een professionele schoorsteenveger in, die lid is van de ASPB (Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond). Leden hebben namelijk een toelatingsexamen moeten afleggen en zijn verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zo is bijvoorbeeld schoorsteenveger Steevens aangesloten bij de ASBP. Daarnaast is het verstandig om altijd een emmer zand met schepje naast de haard klaar te hebben staan. Hierover vertellen wij u verderop meer.
Wat u wel en niet moet doen
Video 1 Meer informatie over de schoorsteenbrand.
Schoorsteenbrand blussen
Blus een schoorsteenbrand nooit met water, maar gebruik in plaats daarvan zand. Dit ‘verstikt’ het vuur. Als u bijvoorbeeld 1 liter water gebruikt, ontstaat hierdoor 1700 liter stoom. De schoorsteen kan hierdoor openbarsten of soms zelfs exploderen.
- Sluit de schoorsteenklep
- Sluit de toevoer van lucht. Dit kan door middel van haarddeuren of hendels.
- Bel de brandweer via 112
- Open ramen en deuren om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen!
- Verlaat de ruimte bij te veel rook. Rook is nooit goed voor uw gezondheid!
Erkende schoorsteenvegers
Er bestaan geen erkende schoorsteenvegers, maar er is wel een bond van schoorsteenvegers (ASPB – Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond). Zij bevinden zich in Amsterdam. De leden dienen een toelatingsexamen te doen en zijn verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben.
Is de schoorsteenbrand gedekt door de verzekering?
Dat is afhankelijk van het onderhoud. Veel verzekeraars eisen dat u kunt laten zien dat u minstens 1 keer per jaar uw schoorsteen laat onderhouden. Dit kunt u bewijzen middels een factuur of een overboeking voor de geleverde diensten. Soms komt het voor dat een verzekeraar eist dat de schoorsteenveger ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.
Contra-expertise bij schoorsteenbrand
De schade-expert van de verzekeraar komt langs om de schade te beoordelen. Het is niet verstandig om uw schadevergoeding volledig door deze ene schade-expert te laten vaststellen. Hij of zij werkt voor de verzekeraar en kan daardoor niet onafhankelijk uw schade beoordelen. Dit kan ten koste gaan van uw schadevergoeding.
U heeft de mogelijkheid om kosteloos een eigen contra-expert in te schakelen. Ons expertisebureau levert contra-expertise. Onze contra-expert is onafhankelijk en kan daardoor de schade geheel objectief beoordelen. Uw belangen staan voorop en wij staan u bij met raad en daad. Lees hier meer over contra-expertise bij brandschade.
U hoeft er – ook wat betreft de kosten – dus niet alleen voor te staan. Laat u daarom door ons team van experts bijstaan en ontvang de vergoeding die bij uw schade past. Meld hier uw schade met ons online formulier of bel 088 – 888 5000.