Voorkom en verhelp schade

Wateroverlast

Wateroverlast

Al zijn wij in Nederland goed beschermd tegen wateroverlast, toch kan het een keer misgaan. Wij helpen u met de juiste informatie. De checklist hiernaast helpt u al een heel eind op weg.

Tips bij wateroverlast checklist

25+ Tips bij wateroverlast

Steeds vaker wateroverlast
in Nederland

Hoe gaat u ermee om en wat kunt u doen?

Wateroverlast komt steeds vaker voor in Nederland. Het weer wordt steeds extremer. Hogere temperaturen in de zomer en meer kans op enorme hoeveelheden regen in korte perioden. Ons landoppervlak wordt gelukkig voor minimaal de helft beschermd door waterkeringen, zoals dijken en dammen. Toch moeten we niet vergeten dat het een keer mis kan gaan.

Daarom willen wij Nederland helpen om beter voorbereid te zijn op flinke wateroverlast. Op die manier kan een hoop leed en schade worden voorkomen. Dit doen wij door u informatie en tips te geven, waarmee u bijvoorbeeld verbeteringen kunt aanbrengen aan uw woning. Of voorbereidingen kunt treffen, voor het geval dat u vast komt te zitten in uw eigen woning.

Hoe hoog komt het water bij u?

en wat als uw woonperceel toch overstroomt?

Wat is de kans dat het perceel waarop uw woning staat, kan overstromen? Het is goed om te weten welk risico uw woning loopt en welke gevolgen een overstroming kan hebben. U kunt het eenvoudig nakijken aan de hand van uw postcode en huisnummer op overstroomik.nl of op tothier.nu.

Wat kunt u zelf doen bij een overstroming of een flinke wateroverlast? Wij geven u meer dan 25 punten waar u rekening mee kunt houden. Zo worden leed en schade tot een minimum beperkt.

Nederland overstromingsgebied bij dijkdoorbraak

afb. 1 Op bovenstaande kaart is een mogelijk scenario van het overstromingsrisicogebied, bij een dijkdoorbraak, geschetst.

Een noodpakket als voorbereiding

Zo heeft u áltijd de belangrijkste spullen bij u

Rugzak met inhoud als noodpakket bij rampen en / of noodgevallen

Mocht het onverhoopt toch zover komen dat er sprake is van flinke wateroverlast, zoals een overstroming, dan is het handig dat u de belangrijkste spullen alvast heeft ingepakt. Ook de overheid raadt het aan om een noodpakket klaar te hebben staan. Zo kunt u bij rampen, calamiteiten of andere noodsituaties snel en adequaat reageren.

De inhoud van het noodpakket staat in onze checklist met 25+ tips bij wateroverlast.

Wie belt u bij wateroverlast?

Alleen bij acuut gevaar belt u 112

Ondergelopen ruimtes

Bel eerst uw verzekeraar, daarna uw contra-expert.

Waarom een contra-expert?

Een contra-expert kan de opgelopen schade onafhankelijk beoordelen, zodat u zeker weet dat u de juiste en eerlijke schadevergoeding ontvangt. Schadeoplossing Nederland is zo’n contra-expertisebureau die kan opkomen voor uw belangen.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat uw verzekeraar niet helemaal met u meewerkt met het verwerken van uw schadeclaim. In zo’n situatie is het verstandig zo snel mogelijk gebruik te maken van contra-expertise.

Contra-expertise is kosteloos. De kosten worden gedeclareerd op uw verzekering. Het is daarbij wel belangrijk dat u verzekerd bent.

Actuele
waterstanden

Blijf op de hoogte van waterstanden bij u in de buurt

Wordt er wateroverlast verwacht? Dan kunt u onder andere het weerbericht bekijken. Daarnaast is het ook nuttig om de waterhoogte in de gaten te houden van rivieren dicht bij uw woning. Zo bent u altijd up-to-date en indien nodig kunt u erop anticiperen.

Kaart van Nederland met waterstanden van de rivieren

Uw verzekering & contra-expertise

Wateroverlast opgelopen? Regel het goed!

Wateroverlast kan erg veel schade met zich meebrengen. Wat moet u doen wanneer de schade al is veroorzaakt – en u de juiste vergoeding voor uw waterschade wilt ontvangen?

Nadat u de verzekeraar heeft ingeschakeld, heeft u de mogelijkheid om onze contra-expert in te schakelen. Deze professional helpt u met een onafhankelijke inventarisatie van de waterschade. Aan de hand daarvan zal hij of zij het gesprek aangaan met uw verzekeraar.

Zo komt er voor u een eerlijke vergoeding tot stand en wordt u tijdens het herstel niet met verrassingen geconfronteerd.

Wilt u gebruikmaken van onze diensten? Neem dan contact met ons op.

 • Wij zijn kosteloos

  Onze dienstverlening wordt vergoed door uw verzekeraar. Dit is wettelijk geregeld en staat in de voorwaarden van uw verzekeringspolis. Lees hier meer over onze kosteloze contra-expertise.

 • U staat er niet alleen voor

  U staat niet alleen tegenover een grote verzekeraar. Wij hebben uw belangen voor ogen.

 • Hulp van begin tot eind

  Wij helpen u – van de schade-inventarisatie tot de coördinatie van het volledige schadeherstel – indien u dit wenst.

 • Helemaal onafhankelijk

  Wij werken niet voor verzekeraars of aangesloten belangenorganisaties. Wij zijn écht onafhankelijk.

 • Wij komen uw schade inventariseren

  Wij inventariseren de schade volledig onpartijdig. Wij gaan voor de juiste en eerlijke vergoeding.

 • Onze klanten zijn tevreden

  Tevreden klanten, daar worden wij vrolijk van! Heeft u de onafhankelijke reviews al gelezen?

Gerelateerde artikelen
over waterschade

Voor meer informatie in specifieke situaties

Waterschade in de eigen woning of bedrijfspand? U schakelt de verzekering in en het wordt allemaal opgelost, toch? Helaas is het in de realiteit vaak anders.

Uw laminaat of houten vloer moet door waterschade (deels) worden vervangen. Het komt regelmatig voor dat gedupeerden het niet eens zijn met de verzekeraar.

Vaak is direct duidelijk waar de leiding is gesprongen: u hoeft het waterspoor alleen maar te volgen. U verwacht een juiste en eerlijke vergoeding van uw verzekering.