137 reviews op Google

52 reviews op Facebook

25+ Tips die helpen voor, tijdens en na wateroverlast

Niemand wil te maken krijgen met wateroverlast en de bijkomende waterschade. Toch wordt het risico op wateroverlast in Nederland steeds groter. Dit komt door de combinatie van steeds meer neerslag in korte tijd én de lage ligging van grote gebieden. Met deze checklist proberen wij u hierop voor te bereiden én we laten u zien wat u tijdens en na wateroverlast kunt doen. Op deze manier hopen wij dat u met minder leed en schade wordt geconfronteerd.

25+ Tips die helpen voor, tijdens en na wateroverlast
Tips bij wateroverlast checklist

25+ Tips
bij wateroverlast

Situatie 1: Hoe voorkom ik wateroverlast

Controleer uw dakgoten en regenpijpen

Zorg ervoor dat het water altijd goed kan worden afgevoerd en dat bladeren of takjes de afvoer niet kunnen blokkeren. Het is verstandig om uw dakgoten jaarlijks op verstoppingen te controleren. Let ook op mogelijke scheuren of breuken in goten en regenpijpen.

Richt uw tuin waterbestendig in

In een tuin die helemaal betegeld is, kan regenwater niet gemakkelijk in de grond trekken. Het beste is om zo veel mogelijk groen in uw tuin te hebben. Zo kan het water aanzienlijk beter worden afgevoerd.

Meer mogelijkheden voor uw tuin

U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een regenton, infiltratiekratten, regenschutting en/of een regenwatervijver. Ook is het mogelijk om groene daken op tuinhuisjes, schuren of uw eigen platte dak aan te leggen. Tot slot kunt u hoogteverschillen in uw tuin aanbrengen, zodat het water weg kan stromen naar plekken waar het geen kwaad kan. Zo kunt u ook spelen met meer of minder vochtminnende planten.

Een peiling tussendoor

Loopt u vast met uw verzekeraar vanwege een schade?

Laden ... Laden ...

Kent u uw overstromingsrisico?

Woont u in een gebied onder zeeniveau of is uw woning juist gebouwd op de hoger gelegen gebieden van Nederland? In de lager gelegen gebieden is het nóg belangrijker om goed voorbereid te zijn op wateroverlast. Ga naar overstroomik.nl om dit eenvoudig met postcode en huisnummer uit te zoeken, of ga naar ahn.nl om met de hoogtekaarten aan de slag te gaan. Op deze laatst genoemde website kunt u precies zien hoe hoog de grond is, waarop uw huis is gebouwd.

Zijn uw verzekeringen goed geregeld?

Het is belangrijk dat u een opstal- én een inboedelverzekering heeft afgesloten. Bij een huis met hypotheek is de opstalverzekering ook verplicht. Huurt u een woning? Dan dient de verhuurder te zorgen voor een opstalverzekering, maar dat is níet verplicht. Informeer daarom bij uw verhuurder naar de stand van zaken. Controleer ook uw polisvoorwaarden, zodat u precies weet voor welke schade u bent verzekerd in geval van wateroverlast.

Lees meer in ons artikel over schade door wateroverlast en de verzekering.

Bij voorkeur geen houten vloer

Vooral in gebieden waar een hoger overstromingsrisico bestaat, gaat de voorkeur uit naar een vloer die niet van hout is gemaakt. Parket en laminaat zijn dus geen aanraders. Kies bijvoorbeeld voor pvc, SPC (Rigged Click) of een tegelvloer. Houten vloeren zijn niet gevoelig voor een laag water en komen daardoor niet omhoog. Ze kunnen er bijna net zo mooi uitzien (hout-look) – vooral de relatief nieuwe SPC-vloeren.

Voorkom dat rioolwater terugstroomt 
in uw woning

Door een overstroming of hoog grondwater is het mogelijk dat rioolwater terug kan stromen in uw woning. U kunt dit voorkomen door terugslagkleppen te (laten) installeren op de afvoeren of door een pomp te installeren met een terugstroombeveiliging.

Schaf waterkerende schotten aan

Wanneer er een aanzienlijk risico bestaat op overstromingen in uw gebied, raden wij u aan om alvast waterkerende schotten aan te schaffen. Deze kunt u vaak snel en eenvoudig installeren wanneer een overstroming dreigt te ontstaan.

Zorg voor een noodpakket in huis

Met een noodpakket bent u goed voorbereid op rampen, zoals een overstroming. Zo’n noodpakket hoeft niet duur te zijn. Wellicht heeft u een groot deel al in huis. Een noodpakket bestaat uit de volgende zaken:

Inhoud noodpakket

  • Radio op batterijen / opwindbare radio. Stem deze af op de lokale rampenzender.
  • Extra batterijen
  • Zaklamp
  • EHBO-trommel met eerstehulphandboek
  • Lucifers in waterdichte verpakking
  • Waxinelichtjes
  • Warmhouddekens
  • Gereedschapsset
  • Waarschuwingsfluitje
  • Flessen water, houdbaar eten én een blikopener
  • Contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren
  • Reservesleutels van uw huis en auto
  • Plattegrond van de omgeving
  • Lijst met de telefoonnummers van mogelijke opvangadressen
  • Desinfecterende handgel
  • Verzorgingsartikelen, zoals wc-papier, zeep en maandverband
  • Medicijnen op doktersvoorschrift

Voor het zelf samenstellen of kant-en-klaar kopen van een noodpakket gaat u naar: https://www.noodzaken.nl

Situatie 2: Vlak voordat er wateroverlast ontstaat

Sluit de elektriciteit en het gas tijdelijk af

Wanneer water in aanraking komt met elektriciteit, kan er een stroomstoring ontstaan met brand als gevolg. Ook kan het water de elektriciteit geleiden, waardoor er levensgevaarlijke situaties ontstaan als mensen in aanraking komen met dat water. Sluit daarom de elektriciteit af. Ook het gas moet worden afgesloten, zodat u dit bij een eventuele evacuatie niet alsnog hoeft te (laten) doen.

Breng waardevolle spullen in veiligheid

Verplaats waardevolle spullen naar een plek waar het water niet bij kan. Bijvoorbeeld een verdieping hoger of boven op een kast.

Installeer de waterkerende schotten of gebruik zandzakken voor de deuren naar buiten

Bij overstroming

In de stappen hiervoor hebben wij voor woningen in risicogebieden aangeraden om waterkerende schotten aan te schaffen. Bestaat er een reële dreiging dat uw woonperceel gaat overstromen? Dan raden wij u aan om deze zo snel mogelijk te installeren. Heeft u geen waterkerende schotten? In dat geval kun u gebruikmaken van zandzakken. Vul deze zakken voor 2/3e met zand en leg ze overlappend over elkaar, dakpansgewijs, zodat er geen tussenruimte ontstaat. De hoogte van 1 laag zandzakken dient minimaal 15 centimeter te zijn.

Let op!

Vergeet in alle commotie niet om overige ramen en deuren van uw woning af te sluiten.

Sluit afvoeren van toilet, gootsteen en afvoerputjes

Bij overstroming

Heeft u geen terugslagkleppen op uw afvoeren laten installeren? Sluit dan tijdens een overstroming of hoog grondwater uw afvoer(en) tijdelijk af door er een theedoek in te stoppen. Belangrijk is om deze doek niet té diep in een afvoer te drukken, omdat uw afvoer(en) anders ernstig verstopt kan/kunnen raken! U krijgt de doek er dan immers niet meer uit. Ga dus bedachtzaam te werk wanneer u deze tip wilt uitvoeren.

Zorg voor een volle brandstoftank

Bij overstroming

Wellicht komt het zover dat u met spoed uw huis moet verlaten vanwege gedwongen evacuatie. Zorg daarom voor een volle brandstoftank en bedenk de mogelijke routes, die u het beste kunt nemen.

Denk aan uw noodpakket

Bij overstroming

Heeft u uw noodpakket klaar staan? Dan is dit de tijd om het pakket erbij te pakken. Vergeet niet om uw eventuele medicatie mee te nemen!

Zorg voor stevige schoenen, laarzen 
en warme kleding

Bij overstroming

In veel situaties zijn laarzen misschien nog wel de betere oplossing, maar ook stevige schoenen kunnen u ver brengen. Bedenk ook dat het goed mogelijk is dat u de komende tijd geen verwarmde woning meer heeft. Daarom is warme kleding belangrijk.

Zorg voor een opgeladen mobiele telefoon

Bij overstroming

Voor het geval dat de situatie uitloopt op een evacuatie, is het belangrijk dat uw mobiele telefoon voldoende opgeladen is. Met uw mobiele telefoon kunt u nooddiensten, familie en vrienden op de hoogte brengen van uw situatie.

Situatie 3: Tijdens de wateroverlast

Houd het (regen)water van boven tegen

Lekt uw dak en drupt het water naar binnen? Zet dan emmers of bakken neer om het water op te vangen. Zo voorkomt u (meer) waterschade aan uw woning.

Controleer of u weg kunt komen via een deur 
of raam

Bij overstroming

Het is erg belangrijk dat u altijd precies weet op welke manieren u uw huis kunt verlaten in het geval dat u geëvacueerd wordt. Zorg ervoor dat u altijd een of meer uitgangen vrijhoudt.

Zoek de hoogste plek in het huis op

Bij overstroming

Op de hoogste plek in het huis bent u het veiligst. Bovendien is daar het bereik van uw mobiele telefoon ook meestal het best.

Situatie 4: Tijdens een evacuatie

Laat uw familie en vrienden weten waar u 
naartoe gaat

Zorg ervoor dat u bereikbaar bent en blijft voor uw familie en vrienden. Breng hen op de hoogte van de ontwikkelingen, zodat ze weten waar u bent en waar u eventueel naartoe gaat.

Volg de aanwijzingen op van hulpverleners

Luister goed naar de mensen die u proberen te helpen. Ook is het mogelijk dat de overheid specifieke instructies geeft via de lokale rampenzender. Als u het noodpakket in huis heeft gehaald, beschikt u ook over een radio.

Geen noodpakket? Vergeet dit dan niet!

Heeft u geen noodpakket voorbereid, maar moet u toch met spoed worden geëvacueerd? Neem dan de volgende noodzakelijke spullen mee:

Noodzakelijke spullen

  • Eten en drinken
  • Contant geld
  • Medicijnen
  • Identiteitsbewijzen
  • Verzekeringspapieren
  • Telefoon

Denkt u ook aan uw huisdieren?

Vervoer kleine huisdieren (zoals poezen) in kleine reiskoffers, zodat deze dieren tijdens een evacuatie niet weg kunnen lopen.

Weten uw buren ook dat evacuatie noodzakelijk is?

Als u weet dat u geëvacueerd moet worden, dan moeten uw buren dat vermoedelijk ook. Probeer in contact met uw buren te komen om hen op de hoogte te brengen. Is er genoeg ruimte in de auto? Kijk dan of zij met u mee kunnen rijden. Dat scheelt weer in het verkeer.

Loop en rijd niet door het water

Bij overstroming

De stroming van het water kan zo sterk zijn dat u of uw auto meegesleurd kan worden. Loop en rijd daarom niet – of zo min mogelijk – door het water. Probeer wegen te gebruiken waar het water nog niet hoog staat.

Slecht ter been? Vraag hulp!

Vraag familie, vrienden of buren om u te helpen tijdens de evacuatie wanneer u slecht ter been bent.

Situatie 5: Na de wateroverlast

Breng uw verzekeraar op de hoogte

Nadat er waterschade is ontstaan, dient u eerst uw verzekeraar hiervan op de hoogte te brengen. In geval van een grotere schade (vaak boven de € 750) komt er een schade-expert langs. Wacht daarom ook met het ruimen van de schade. De schade-expert moet de schade met eigen ogen zien.

Schakel een contra-expert in

Altijd bij waterschade!

Nadat de verzekeraar op de hoogte is gebracht, is het verstandig om een contra-expert van Schadeoplossing Nederland in te schakelen. Zij beoordelen de schade onafhankelijk, waardoor u er zeker van bent dat u de juiste en eerlijke vergoeding voor uw waterschade ontvangt. Ook zal de schadeafwikkeling aanzienlijk soepeler verlopen. Voor u als verzekerde zijn hun diensten kosteloos.

Controleer of er sprake is van de wet: ‘Tegemoetkoming schade bij rampen’

Bij overstroming

De Nederlandse regering dient het overstromingsgebied uit te roepen tot rampgebied. Pas dan treedt de wet ‘Tegemoetkoming schade bij rampen’ in werking. Deze wet zorgt voor een gedeeltelijke vergoeding voor de opgelopen schade. Ook als u niet verzekerd bent, of wanneer uw eigen verzekering geen dekking biedt.

Niet elke overstroming vergoed

Let op, niet elke soort overstroming leidt tot een vergoeding. Dit verschilt per rampgebied. Informeer daarom naar de voorwaarden op de website van de overheid.

Tips bij wateroverlast checklist

25+ Tips bij wateroverlast

Was deze informatie nuttig?

De Juiste Vergoeding?
Meld Hier Uw Schade

Met slechts een paar
vragen helpen wij u aan de
juiste vergoeding

Wist u dit over contra-expertise? Het is kosteloos voor verzekerden. Bel onze contra-expert: 088 - 888 5000
Voor de juiste vergoeding uw schade bij ons melden.

“Onze onafhankelijke expert bekijkt uw brand- of waterschade en gaat vervolgens in gesprek met de expert van uw verzekeraar. Contra-expertise is kosteloos beschikbaar voor iedereen die een inboedel- of opstalverzekering heeft.”

  • Wij komen uw schade vaststellen

    Wij stellen de schade vast en dat doen we volledig onpartijdig. Wij gaan voor de juiste en eerlijke vergoeding.

  • Helemaal onafhankelijk

    Wij werken niet voor verzekeraars of aangesloten belangenorganisaties. Wij zijn écht onafhankelijk.

  • Onze klanten zijn tevreden klanten

    Tevreden klanten, daar worden wij vrolijk van! Heeft u de onafhankelijke reviews al gelezen?

  • U staat er niet meer alleen voor

    U staat niet alleen tegenover een grote verzekeraar. Wij hebben uw belangen voor ogen.

  • Goede hulp van begin tot eind

    Wij helpen u – van de schadevaststelling tot de coördinatie van het volledige schadeherstel – indien u dit wenst.