Kerstboom in brand en het huis is onbewoonbaar, wat nu?

Een kerstboom in brand is misschien wel het minst feestelijke wat u in huis kan overkomen tijdens de kerstviering. Een kerstboom kan enorm snel in brand vliegen wanneer er niet goed gelet wordt op de brandveiligheid van bijvoorbeeld de boom en de lampjes die erin hangen. Hoe schrikbarend snel zoiets kan gaan, laten we zien in een filmpje. Wees dus altijd alert bij het kopen en opzetten van de kerstboom en alles wat eromheen gebeurt. Als uw kerstboom in brand is gevlogen en uw hele huis vol zit met rook en roet, wat moet u dan doen met uw verzekering? Wij geven u antwoord.

Kerstboom in brand en het huis is onbewoonbaar, wat nu?

Waarom vliegt een kerstboom zo snel in de fik?

Het probleem met de kerstboom is dat deze vaak helemaal uitgedroogd is. De brandbare naalden laten daardoor ook vaak los. Verder bevat zo’n boom veel hars en dat maakt het al met al een cocktail voor een enorme brand. Leuk op een paasvuur, maar absoluut niet voor thuis. Beter is het om een kerstboom te kopen met kluit, die u in leven wilt houden door water te blijven geven. De naalden laten daardoor minder los en de boom is aanzienlijk minder brandgevaarlijk. Het beste is nog om een kwalitatief goede nepkerstboom te kopen die van brandwerend materiaal is gemaakt en bijvoorbeeld het Tüv-keurmerk draagt. Daarmee loopt u het minste risico dat de kerstboom in brand kan vliegen, maar er blijft natuurlijk altijd een brandrisico. Elektrische kaarsen/lampjes die erin hangen kunnen nog steeds kortsluiting veroorzaken, met alle gevolgen van dien.

Hieronder tonen we een filmpje waarin u kunt zien hoe snel het flink mis kan gaan. Al na 40 seconden is de woonkamer helemaal vergaan en kunnen alle spullen worden afgeschreven. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; wees alstublieft alert wanneer u kiest voor een kerstboom in of om het huis.

Mijn huis is door een kerstboom afgebrand

Is de kerstboom in brand u al overkomen? Dat is natuurlijk verschrikkelijk. De brandweer en Stichting Salvage zijn langs geweest om de eerste noodzakelijke en praktische hulp te bieden. Ook legt Stichting Salvage het eerste contact met uw verzekeraar. Uw verzekeraar zal de schade snel inventariseren en in veel gevallen uw tijdelijk onderkomen vergoeden.

Ik huur de woning

Huurt u de woning, dan bent u niet degene die de opstalverzekering heeft afgesloten. De verzekeraar zal de opstalschade met de eigenaar van de woning regelen. De vergoeding voor een tijdelijke woning wordt geregeld vanuit de inboedelverzekering. Bent u niet verzekerd voor uw inboedel, dan is de procedure dat u contact moet opnemen met de gemeente waarin u woont. Zij hebben vaak woningen beschikbaar voor dringende calamiteiten. Helaas is er tegenwoordig wel sprake van grote woningnood waardoor dit soms ook geen oplossing kan bieden.

Ik heb een eigen woning

Heeft u een eigen woning, dan neemt u contact op met uw opstal- en inboedelverzekeraar. Ook hier geldt dat een tijdelijke woning vanuit de inboedelverzekering wordt vergoed. Heeft u geen inboedelverzekering, dan kunt u in geval van een eigen woning nog weleens een welwillende opstalverzekeraar treffen die u de kosten van een tijdelijk onderkomen wil vergoeden. Maar dit zien we niet vaak gebeuren. Zo niet, dan dient u ook hier weer contact te zoeken met de gemeente voor het verkrijgen van een andere woning.

Een tijdelijke woning wordt bijna nooit voor u geregeld door uw verzekeraar. Vaak moet u dat zelf regelen, maar de inboedelverzekeraar vergoedt wel de kosten.

Voor het herstel van de vaste delen van het huis, zoals muren, plafonds en vloeren, dient u de opstalverzekering aan te spreken. Voor de losse spullen in uw huis zal de inboedelverzekering u verder helpen.

Niet tevreden over uw verzekeraar?

Nadat de kerstboom in brand is gevlogen, kan er tijdens al het geregel met de verzekeraar nog weleens een kink in de kabel komen. Bijvoorbeeld omdat er een probleem is op het gebied van de communicatie of de aangedragen vergoeding van de schade.

Om het gesprek met uw verzekeraar zo optimaal mogelijk te laten verlopen, raden wij u aan om onze contra-expertise in te schakelen. Wij weten de wegen te bewandelen voor een zo optimaal mogelijke vergoeding. Zo kunt u de schade die is aangericht door de brand in de kerstboom zo goed mogelijk (laten) herstellen. U kunt de draad weer oppakken en wij doen ons best om de financiële impact voor u te minimaliseren.

 • Wat kost onze contra-expertise?

  Voor verzekerden zijn er géén kosten verbonden aan contra-expertise. In de wet is opgenomen dat de verzekeraar de redelijke kosten voor het vaststellen van de schade voor haar rekening dient te nemen. U ontvangt nóóit een factuur van ons. Wij rekenen ook geen voorrijkosten. Dus of u nu in Rotterdam woont of in Tilburg, dat maakt voor ons geen verschil.

U hoeft er – ook wat betreft de kosten – dus niet alleen voor te staan. Laat u daarom door ons team van experts bijstaan en ontvang de vergoeding die bij uw schade past. Meld hier uw schade met ons online formulier of bel 088 – 888 5000.

Nadat de kerstboom in brand is gevlogen, is onze hulp kosteloos voor verzekerden

Dat leest u goed. Als u verzekerd bent (opstal of inboedel), dan heeft u recht op onze hulp zonder daarvoor een rekening te ontvangen. U moet er toch niet aan denken om nadat de kerstboom in brand is gevlogen, alles ook nog allemaal zelf te moeten regelen? Daarom heeft de Nederlandse regering het wettelijk mogelijk gemaakt om ons kosteloos in te schakelen. Hoe worden wij dan betaald? Wij declareren de kosten voor onze diensten bij uw verzekeraar. De verzekeraar is wettelijk verplicht deze te betalen. Het feit dat wij onze kosten declareren bij uw verzekeraar, geeft een compleet andere verstandhouding dan wanneer wij bij hen in loondienst zouden zijn. Dan zou het erg lastig zijn om uw brandschade door de kerstboom onafhankelijk vast te stellen en voor uw belangen op te komen.

Schakel ons dus zo snel mogelijk in

Heeft u de brandschade gemeld bij uw verzekeraar? In principe mag u ons direct daarna al inschakelen en dat is ook wat wij u aanraden voor een zo soepel mogelijk verloop van de hele schadeafwikkeling. In het begin worden al veel belangrijke keuzes gemaakt die later lastig zijn terug te draaien. Wij kunnen u ook dan al helpen om de beste keuzes te maken. Wacht daarom niet langer en meld uw schade vandaag nog bij ons.

Was deze informatie nuttig?

De Juiste Vergoeding?
Meld Hier Uw Schade

Met slechts een paar
vragen helpen wij u aan de
juiste vergoeding.

Voor de juiste vergoeding uw schade bij ons melden.
 • De juiste vergoeding voor uw schade

 • Indien nodig regelen wij uw voorschot

 • Indien nodig helpen wij u bij het vinden van tijdelijke woonruimte

 • Wij zijn geen trage organisatie

 • Inclusief alle gevolgschade

 • Korte lijnen met uw eigen expert

 • Voor particulieren en bedrijven

 • Expertisebureau met veel ervaring

 • Wij regelen alles met uw verzekeraar

 • Transparante dienstverlening

 • 24/7 bereikbaar bij calamiteiten

 • Specialisatie in brand- en waterschade