Waterlekkage
Het zal u maar gebeuren, waterlekkage in huis! In dat geval is het belangrijk om de oorzaak van de waterlekkage zo snel mogelijk op te sporen en (indien mogelijk) de schade zoveel mogelijk te beperken. Dat is niet alleen prettig voor u, maar het is ook een verplichting vanuit uw verzekering. Het kan namelijk voor veel materiële schade zorgen. Gelukkig zijn de meeste Nederlanders gedekt door zowel een inboedelverzekering als een opstalverzekering in geval van lekkage. Dat biedt een stuk zekerheid voor het geval er schade ontstaat, toch?
Waterlekkage opsporen
Bij een grote waterlekkage ziet u bijna direct waar de oorzaak zit; van daaruit stroomt het water binnen. Het opsporen van de waterlekkage is dan ook geen probleem. Soms gaat het allemaal niet zo snel, en ontstaat de schade pas na verloop van tijd. Hierdoor kan het opsporen van de waterlekkage een stuk lastiger zijn. Zo kan een lekkage die aan de voorkant van uw huis begint, misschien pas aan de achterkant van uw huis zichtbaar zijn. Het water kan die afstand hebben overbrugd, zonder dat u daar iets van gemerkt heeft.
Moet u het hele plafond of de complete vloer dan maar openbreken, in de hoop dat u de lekkage kunt vinden? Dit richt naar alle waarschijnlijkheid nog veel meer schade aan. Gelukkig zijn er methodes en apparatuur ontwikkeld om lekkages op te sporen, zonder overmatig hakken en breken. Door middel van speciale apparatuur, zoals de warmtebeeldcamera, kan een lekkage snel worden opgespoord. Lekdetectiebedrijven beschikken over deze apparatuur. Tip: breng uw verzekering er van tevoren wel van op de hoogte dat u een lekdetectie wilt laten uitvoeren. Vraag daarbij expliciet na of deze kosten worden vergoed. Normaal gesproken zal uw verzekeraar deze kosten vergoeden.
Uw verzekering en waterlekkage
Er zijn veel verschillende oorzaken van schade door waterlekkage. De ene oorzaak wordt wel gedekt door uw verzekering, de andere oorzaak niet. Wij geven u hieronder een beknopte lijst met gedekte oorzaken en niet-gedekte oorzaken.
Kitranden/kitnaden
Kapotte of slechte kitranden of kitnaden zijn een veel voorkomende oorzaak van waterlekkage. In het verleden waren er verzekeringen die hier wel dekking voor boden, maar die tijd is voorbij. Alle verzekeraars bieden géén dekking meer voor ontstane waterlekkage door slechte kitranden of kitnaden.
Let op: zegt uw verzekeraar dat de kitranden de oorzaak zijn van de waterlekkage, maar bent u het daar niet mee eens? Wellicht kan onze contra-expertise uitkomst bieden. Wacht niet langer en neem vrijblijvend contact met ons op.
Achterstallig onderhoud
Schade die is ontstaan doordat een waterlekkage te maken zou kunnen hebben met achterstallig onderhoud, is niet gedekt. De vraag is dan: wás er wel daadwerkelijk sprake van achterstallig onderhoud? Onze contra-expert kan u daar uitsluitsel over geven.
Nalatigheid
Wanneer schade is ontstaan door nalatigheid, is er ook geen dekking. Voorbeeld: stel, u gaat boodschappen doen, maar u heeft thuis uw slaapkamerraam open laten staan. Het gaat echter onverwacht regenen, waardoor de regen bij uw kamer naar binnen slaat. Daardoor ontstaat waterschade. De verzekeringsmaatschappij merkt dit aan als nalatigheid; u had voor vertrek immers nog het weerbericht kunnen checken en het raam kunnen sluiten.
Daken en dakgoten
Wanneer schade is ontstaan doordat uw dak of dakgoot is gaan lekken, is er wél sprake van dekking vanuit uw verzekering. Let er wel op dat de vergoeding past bij de schade. Zeker weten of u de juiste en eerlijke vergoeding ontvangt? Neem dan contact op met onze contra-expert.
Schade door de buren
Als u waterschade heeft opgelopen door bijvoorbeeld het blussen van een brand bij de buren, hangt het erg van de situatie af of uw schade wel gedekt is. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Wanneer de schade niet gedekt wordt, kunt u proberen de schade te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van uw buren. Lees hier meer over in ons artikel: Brand bij de buren.
Waterlekkage voorkomen
Er zijn verschillende manieren om waterlekkage te voorkomen. U kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat het onderhoud van uw daken en goten altijd goed op orde is. Ditzelfde geldt voor de kitranden in (onder andere) uw badkamer of keuken.
Soms komt waterlekkage vanuit een niet direct verwachte hoek, zoals een lekkende vaatwasser of wasmachine. U kunt hier grote schade voorkomen, door gebruik te maken van een lekkagemelder of watersensor. Deze kunt u op de grond plaatsen bij de betreffende apparaten. Zodra er water gedetecteerd wordt, slaat de sensor alarm. U kunt bij bepaalde modellen zelfs een melding op uw telefoon ontvangen. Heel handig – en de eenmalige uitgaven voor deze sensoren heeft u zo terugverdiend, als het een keer misgaat.
Waterlekkage? Schakel een onafhankelijke expert in
We hebben het tussendoor al aangegeven: schakel bij waterlekkage een onafhankelijke expert in. Wij kunnen zo’n onafhankelijke expert naar u toe sturen, de zogeheten contra-expert. Onze contra-expert bekijkt de schade op dezelfde manier als de schade-expert van de verzekeringsmaatschappij, maar het grote verschil tussen beiden is dat een contra-expert onafhankelijk en objectief naar de schade kijkt.
Contra-experts werken niet voor een verzekeraar, maar voor een expertisebureau. Dit betekent dat hun salaris niet betaald wordt door een verzekeringsmaatschappij. Onze contra-expert kan uw schade dus eerlijk en objectief beoordelen. Dat is een groot voordeel voor u! Waarom? Omdat u hierdoor een aanzienlijk hogere schadevergoeding kunt ontvangen voor uw schade. Een vergoeding die eerlijk is en juist.
Meld uw schade online of bel 088 – 888 5000 voor goede hulp bij de vergoeding voor uw waterlekkage.
U hoeft er – ook wat betreft de kosten – dus niet alleen voor te staan. Laat u daarom door ons team van experts bijstaan en ontvang de vergoeding die bij uw schade past. Meld hier uw schade met ons online formulier of bel 088 – 888 5000.