Wat is
een taxatie?

Dit is een taxatie

Een taxatie is het professioneel laten bepalen van de waarde van een pand of object. Het uitvoeren van een taxatie gebeurt meestal bij de koop/verkoop van een woning, bedrijfspand of een object. Daarnaast kan ook schade getaxeerd worden. Bij een schadetaxatie wordt de schade inzichtelijk gemaakt, waarna er een schadetaxatierapport wordt opgesteld. Een contra-expert van een expertisebureau kan onder andere hiermee om tafel met de schade-expert van de verzekeraar.

Een taxatie geeft u bepaalde voordelen: u bent niet <a href="/wat-is/onderverzekering">onderverzekerd</a> en er bestaat weinig tot geen discussie over de waarde van een object.

afb. 1 Een taxatie geeft u bepaalde voordelen: u bent niet onderverzekerd en er bestaat weinig tot geen discussie over de waarde van een object.

Voordeel van een taxatie

U kunt ook een taxatie laten uitvoeren voordat er schade ontstaat. Zo voorkomt u dat u onderverzekerd bent en dat uw verzekeraar bij een eventuele schade slechts de dagwaarde uitkeert. Een groot voordeel van een taxatie is namelijk dat er bij schade weinig discussie over de waarde kan ontstaan. In de wet is vastgelegd dat de verzekeraar verplicht is om de taxatiewaarde uit te keren (artikel 7:960 BW).

Let op: het is belangrijk om de geldigheidsduur van de taxatie goed in de gaten te houden. De waarde van een verzekerd object kan in de loop der jaren namelijk behoorlijk in waarde toe- of afnemen.

Extra expertise bij schade.

Oneens met uw verzekeraar over de uitkering van uw schade?
Wij helpen u graag verder.

Meer informatie

Niet eens met uw verzekeraar?

Niet eens met uw verzekeraar?

Ontdek snel of u de juiste vergoeding ontvangt!

Of bel: 088 – 888 5000