Wie, wat en waar?
Schade behandelaar
U bent vast weleens geholpen door een schadebehandelaar. Maar wat doet een schadebehandelaar precies en werkt hij altijd voor een verzekeraar? Wat heeft een schadebehandelaar te maken met contra-expertise? Dit en meer leggen wij hier uit.
Wat doet een schadebehandelaar?
Heel kort gezegd: een schadebehandelaar behandelt de schade die u meldt. Hij/zij beoordeelt of uw schademelding terecht is op basis van de polisvoorwaarden en de aansprakelijkheid. Vervolgens communiceert de schadebehandelaar de uitkomst hiervan aan u én aan de tussenpersoon of de verzekeringsmaatschappij.
Waar werkt een schadebehandelaar?
In de eerste instantie zou u verwachten dat een schadebehandelaar uitsluitend werkt voor een verzekeringsmaatschappij. Dit is immers het ‘loket’ waar mensen met schade als eerste aankloppen. Een schadebehandelaar kan echter ook prima werken voor een autoschadeherstelbedrijf of een onafhankelijk expertisebureau. Ook zijn er schadebehandelaren die helemaal onafhankelijk werken zoals de zzp’er. Het feit dat zij onafhankelijk werken als zzp’er, wil echter niet zeggen dat zij hun werk als schadebehandelaar ook onafhankelijk kunnen uitvoeren. Daarover later meer.
Werkgebieden van een schadebehandelaar
Schade is een enorm omvangrijk begrip: in principe kan álles schade oplopen. Zelfs ons lichaam, al is dat vaak niet het eerste wat bij ons opkomt als we denken aan schade. Daarom zijn er ook veel verschillende specialisaties mogelijk voor een schadebehandelaar. Denk bijvoorbeeld aan schade aan motorrijtuigen, bedrijfsschade, inboedelschade, opstalschade, letselschade, vermogensschade, etc.
Is een schadebehandelaar een schade-expert?
Een schadebehandelaar kan een callcentermedewerker zijn, maar hij of zij kan ook de schade-expert zijn die langskomt om een schade te beoordelen. Beide personen behandelen schade, maar toch is er een groot verschil. Schade-experts hebben over het algemeen aanzienlijk meer kennis – vooral binnen hun specialisatie. Zij zijn ook degenen die eropuit worden gestuurd om een schade te beoordelen.
Hoe zit het met de contra-expert?
Een contra-expert is in feite vergelijkbaar met de schade-expert. Een groot verschil tussen beide experts heeft te maken met (on)afhankelijkheid. Een schade-expert ontvangt zijn salaris van een verzekeringsmaatschappij of hij laat zich als zzp’er inhuren door de verzekeringsmaatschappij. Zoals eerder aangegeven, is het voor de schade-expert lastig om onafhankelijk te zijn, als de verzekeraar zijn werkgever of opdrachtgever is.
Een contra-expert is niet in dienst bij een verzekeraar. Hierdoor kan hij of zij echt objectief naar een schade kijken. Bent u op zoek naar een onafhankelijke schadebehandelaar? Schadeoplossing Nederland helpt u met contra-expertise. Neem vrijblijvend contact met ons op, om te kijken wat we voor u kunnen betekenen.
Deel deze informatie!
Relevante praktijkverhalen
Échte schades, echte hulp met onze contra-expertise